Dordrecht, Netherlands

Warm welkom voor eerstejaarsstudenten tijdens Dordtse Introductiedag

Het schooljaar voor de eerstejaars hbo-studenten die in Dordrecht komen studeren is vrijdag spectaculair afgetrapt tijdens de Dordtse Introductiedag. De nieuwe studenten van de HBO Academy en pabo Inholland kregen een energiek optreden van de Utrechtse band ‘Blaaskaak’ voorgeschoteld in het Energiehuis. Daarnaast was er een quiz met vragen over Dordrecht en deelden de docenten en vierdejaarsstudenten hun hotspots in Dordrecht.
Erik van Krimpen | 25 augustus 2023 18:21 | Aangepast op 25 augustus 2023 18:21
Het is alweer de vijfde keer dat de Dordtse Introductiedag wordt gehouden, een “must-have voor een studentenstad als Dordrecht” volgens HBO Academy-directeur Jessica van den Bosch.

'Eigenlijk best wel spannend'
Bovendien helpt zo’n introductiedag ook nog eens met de zenuwen. “Opnieuw beginnen in een nieuwe stad na een middelbare schoolperiode van vijf jaar is eigenlijk best wel spannend. Met zo’n introductiedag proberen we de studenten op hun gemak te stellen en aan elkaar voor te stellen.”

Terwijl het aantal aanmeldingen op landelijk niveau langzaam terugloopt, is er in Dordrecht sprake van een kleine groei. Van den Bosch hoopt dat die groei doorzet. “Ik zie graag nog meer studenten komen omdat zij levendigheid brengen naar de stad en een andere cultuur met zich meebrengen.“

Meer studentenwoningen
Om die groei te faciliteren, hoopt Jessica dat er nog meer aandacht komt voor studentenwoningen die er op dit moment nog te weinig zijn. “Ik vind een studentenstad pas echt een studentenstad als je er niet alleen kan studeren en kan uitgaan, maar ook kan wonen.“

Toch moet Dordrecht niet uit zijn jasje groeien, zo klinkt het, want juist het kleinschalige karakter valt goed in de smaak bij de studenten. “Studenten schrijven zich vaak in Dordrecht in vanwege de kleinschaligheid en omdat docenten echt nog alle studenten bij naam kennen”, aldus Marjolein Gort, docent Toegepaste Psychologie.

Eerste jaar pabo
De studenten kijken in ieder geval uit naar hun studietijd, zo ook de Dordtse Mathijs die aan zijn eerste jaar van de pabo gaat beginnen. “Ik kijk uit naar de ervaring die ik ga opdoen tijdens mijn stage, de collega’s die ik ga ontmoeten en de vrienden die ik ga maken op de opleiding zelf.”

Na afloop van de opening in het Energiehuis kregen de studenten een voucher om onder het genot van een hapje en drankje de binnenstad te gaan ontdekken.

Bekijk hieronder de reportage:

Lees meer over:

Onderwijs|

Lees ook

De eindexamens zijn begonnen: 'Ik heb een behoorlijke knoop in mijn maag!'

Of ze er vertrouwen in hebben? Met lichte twijfel schudden de koppies 'ja', sommigen weten het niet....

Leerlingen stappen in tijdmachine: levensechte geschiedenisles

Geen saaie les in het lokaal, maar een interactieve en levensechte geschiedenisles in de buitenlucht...

Warm, versleten en les in de gymzaal: deze school is nodig toe aan iets anders

Versleten, veel te warm en overvol. Het Insula College wil, weliswaar met pijn in het hart, snel afs...

'Op de basisschool werd ik niet begrepen, hier voel ik me goed.'

De Johan Junior Brugklas van het Johan de Witt gymnasium lijkt in eerste instantie op iedere andere ...

Kopgebouw op het Leerpark officieel geopend: ‘Een gouden combinatie’

Het Leerpark mag een nieuwe locatie verwelkomen met de opening van het Kopgebouw. In het pand naast ...

Minister Dennis Wiersma opent schooljaar en geeft startsein 'School en Omgeving'

De scholen in onze regio zijn weer begonnen en in Dordrecht kwam minister Dennis Wiersma van Onderwi...