Dordrecht, Netherlands

Wat ruik ik? Hennepcontainer ingezet voor bewustwording over wietplantages

Wat ruik ik? Wiet? Hennepkwekerijen in woonwijken worden niet altijd herkend, daarom besloot de gemeente Hardinxveld-Giessendam een hennepcontainer te maken. Niet voor het echie natuurlijk!
Marie Frenay | 26 oktober 2022 14:51 | Aangepast op 26 oktober 2022 14:51
Grote plastic wietplanten en zakjes die naar wiet ruiken: in de hennepcontainer van de gemeente Hardinxveld-Giessendam kom je het allemaal tegen. En dat is niet voor niks.

“Hardinxveld-Giessendam is een veilige gemeente en dat wil ik ook zo houden. Daarom probeer ik met dit soort demonstratiemodellen mensen te attenderen dat dit ook kan gebeuren in ons eigen dorp”, vertelt burgemeester Dirk Heijkoop. Wietkwekerijen zijn niet altijd even opvallend. Soms worden de verdovende plantjes op een zolder of op een slaapkamer verbouwen.
Signalen van een hennepkwekerij
Het herkennen van zo’n wietkwekerij in je eigen wijk is nog niet zo simpel, maar volgens de politie kun je wel letten op deze signalen: beslagen of afgeplakte ramen en/of gesloten gordijnen, ramen die nooit opengaan of continu in dezelfde stand staan, warme muren, sneeuwvrij dak, het licht blijft de hele nacht branden, een constant zoemend of ronkend geluid, stank (hennepgeur), bewoners zijn zelden thuis of op vaste tijden een uurtje, problemen met stroom in de buurt of korte stroomstoring steeds op dezelfde tijd.

Brandgevaar
De stankoverlast of andere vorm van overlast is niet het enige nadeel van zo’n kwekerij. “Op elektriciteitsgebied is het niet goed aangelegd, daar gaat het dus vaak mis.”, vertelt Marcel namens Stedin. Die problemen op het gebied van elektriciteit kunnen ook voor brand zorgen.

Snuffelen aan een potje wiet
Het is belangrijk dat mensen weten hoe wiet ruikt. Anonieme tips en meldingen van bezorgde bewoners zijn vaak doorslaggevend in onderzoeken naar wietplantages, volgens de politie. Mensen konden daarom aan potjes hennep ruiken in de container. “Wij hebben nu wat extra mensen gewonnen die waarschijnlijk een melding gaan maken van een mogelijke hennepkwekerij”, zegt de burgemeester daarover.

Lees meer over:

Hennepkwerkerij|

Lees ook

Woning in Sterrenburg gesloten na vondst hennepkwekerij

Burgemeester Wouter Kolff heeft een woning voor drie maanden gesloten vanwege het aantreffen van een...