Dordrecht, Netherlands

Waterschap Hollandse Delta en gemeente Dordrecht gaan meer samenwerken: ‘Aandacht voor waterveiligheid en biodiversiteit’

Dijkgraaf Jan Bonjer en wethouder Van der Linden ondertekenen de samenwerkingsagenda 2023-2027 Gemeente Dordrecht / Waterschap Hollandse Delta
Ze werken al langer samen, maar maandag hebben het Waterschap Hollandse Delta en de gemeente Dordrecht een strategische samenwerkingsagenda voor de komende jaren ondertekend. Belangrijke thema’s op die agenda zijn onder meer een duurzaam en klimaatbestendig watersysteem en het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving.
Marjolein Vos | 7 februari 2023 14:00 | Aangepast op 7 februari 2023 13:28
Droogte, hitte, extreme regenval, de energietransitie, de grote bouwopgaven, mobiliteit, circulaire economie en biodiversiteit zijn uitdagingen die grensoverschrijdend zijn. Daarom is samenwerking tussen de gemeente en het Waterschap noodzakelijk, legt wethouder Rik van der Linden uit. "Door intensiever samen te werken met het waterschap, zorgen we ervoor dat de waterveiligheid van onze stad op orde is. Daarnaast draagt het bij aan het versterken van de biodiversiteit. En door gezamenlijk te werken aan onder andere de waterkwaliteit en minder hittestress, verbetert ook de leefomgeving op het Eiland van Dordrecht.”

De plannen voor de komende jaren zijn verder uitgewerkt in de samenwerkingsagenda 2023-2027, die de wethouder maar ook dijkgraaf Jan Bonjer namens het Waterschap Hollandse Delta ondertekenden. "Samen de schouders zetten onder de gezamenlijke opdracht om onze Hollandse Delta veilig en leefbaar te houden, daar teken ik graag voor!”, vult hij de wethouder aan.

Betere waterkwaliteit in sloten
Concrete samenwerking tussen de twee partijen vindt onder andere plaats in de verwerking van regen– en afvalwater en het ecologisch maaien en baggeren van watergangen, zodat de biodiversiteit wordt gestimuleerd. Ook het beperken van de kans op een mogelijk overstroming vraagt om bundeling van kennis en krachten.
Een recent project waarbij het Waterschap en de gemeente hun krachten al gebundeld hebben, is bij de aanleg van de Waterkraan: een grote duiker in de Zeedijk. Die zorgt ervoor dat schoon water uit de Nieuwe Dordtse Biesbosch verschillende Dordtse wijken in kan stromen. “Dat leidt tot een betere waterkwaliteit in sloten en vijvers. Tegelijk kan bij hevige regenval het water uit de wijken sneller wegstromen naar de polder. De komende tijd gaan we met aanvullende maatregelen het schone verse water nog beter verspreiden over het zuidelijk deel van de stad”, aldus wethouder Van der Linden.

RTV Dordrecht was erbij toen de duiker geplaatst werd. Bekijk hieronder onze reportage over de aanleg van de Waterkraan.
De duiker wordt geplaatst in de Zeedijk Gemeente Dordrecht / Waterschap Hollandse Delta

Lees ook

Dordtenaar Anne Mollema vertelt over zijn functie bij waterschap Hollandse Delta

Er wordt deze week veel aandacht besteed aan het water. Zo werd woensdag de vloedschottentest uitgev...

Drechtsteden gebruiken maar 12 procent van geschikte daken voor zonnepanelen

Uit cijfers van de Regio Drechtsteden blijkt dat er in onze omgeving nog maar weinig gebruik wordt g...

Auto opladen in Dordrecht veel duurder dan in Amsterdam en Rotterdam

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het in onze stad relatief veel kost om je elektrisch...

Niet meer met contant geld betalen bij parkeerautomaten

Het is vanaf maandag 2 oktober niet meer mogelijk om met muntgeld te betalen bij parkeerautomaten op...

Gemeente Dordrecht wil oplossing voor vleermuisprobleem

Je woning isoleren zonder de vleermuis te beschermen. Het mag niet volgens de Wet Natuurbescherming....

Gemeente controleert woningen na signalen overbewoning en uitbuiting

Team Handhaving heeft vorige week donderdag acht woningen in onze stad bezocht nadat er meldingen wa...