Dordrecht, Netherlands

Wereldberoemde oldtimers verlaten Dordtse loods: 'Iedereen is blij dat ze er een hebben'

Bart Goetschalckx is de blije eigenaar van een van de Dordtse oldtimers Corrado Francke
De wereldberoemde Dordtse collectie oldtimers: een voor een verlaten ze hun vertrouwde loods. Nu zijn de bolides onderweg naar hun nieuwe eigenaar. "Iedereen is heel blij dat ze er eentje hebben veroverd", vertelt veilingmeester Hans van der Pluijm.
Corrado Francke | 15 juni 2023 17:07 | Aangepast op 15 juni 2023 17:07
Net als het nieuws over de zogeheten 'barnfind' gaan ook de auto's in de komende weken de hele wereld over. "Duitsland, Frankrijk, België, Engeland, Scandinavië, Italië, de Balkanlanden, Noord-Amerika, Zuid-Amerika", somt Van der Pluijm op. "Ze gaan echt overal naartoe."

Bart Goetschalckx tikte twee vooroorlogse auto's op de kop: een Hillman Minx uit 1939 en een Steyr 55 uit 1936. "Alleen het kijken hier was al een belevenis, het verhaal hierachter is ook geweldig. Ik wilde ook graag, zonder mijn rekening te plunderen, een auto kopen", aldus de Belg, die donderdag zijn blauwe en paarse aankopen kwam ophalen.

Wat hij met de auto's gaat doen, weet hij alleen nog niet. "Ik heb ze gekocht omdat ik ze leuk vond. Deze ziet er ook nog netjes uit", wijst hij naar de Hillman Minx, "in hoeverre dat nog kan natuurlijk."
De auto's worden een voor een opgehaald Corrado Francke
Voor veilingmeester Van der Pluijm komt er over twee weken, wanneer, een einde aan een bijzondere tijd. "In deze omvang en in deze diversiteit heb ik dit nog nooit meegemaakt", blikt hij terug op de unieke vondst en de daaropvolgende veiling. "Ik heb best wat gekke dingen voorbij zien komen, maar in deze grootte absoluut niet."

Ook de massale interesse oversteeg zijn verwachting. "De collectie is meer bezocht en er is meer geboden dan we in eerste instantie gedacht hadden", beweert Van der Pluijm.

Zeven miljoen euro
Over ongeveer twee weken vertrekt de laatste oldtimer uit zijn vertrouwde Dordtse loods. Wie een blik werpt op de website, kan uitrekenen dat de veiling ruim zeven miljoen euro heeft opgebracht.

Van al het nieuws krijgt Ad Palmen, de oorspronkelijke eigenaar van de enorme collectie, vermoedelijk maar weinig mee. De 82-jarige Dordtenaar zit namelijk met een reden in een verzorgingstehuis in Rotterdam. "Ik denk dat hij het leuk gevonden had als hij het had meegemaakt, maar ik vrees dat dit niet meer bij hem binnenkomt."

Lees meer over:

Oldtimers|

Lees ook

Dit boek vertelt het verhaal van autoverzamelaar Ad Palmen en zijn 'barnfind'

In één klap werd de collectie oldtimers van Ad Palmen, terwijl hij het zelf waarschijnlijk nooit hee...

Een rondleiding door de loods vol klassieke auto’s: ‘Dit is heel uniek’

Het nieuws ging heel de wereld over: de unieke vondst van 230 oldtimers in een loods in Dordrecht. D...

Wereldberoemde collectie oldtimers razend populair: 'Er is overal belangstelling'

Autoliefhebbers van over de hele wereld kwamen deze week naar Dordrecht en keken hun ogen uit bij de...

Ad Palmen had 230 oldtimers om naar te kijken, niet om mee te rijden

Vorige week werd Dordrecht verrast met een bijzondere vondst. 230 klassieke bolides stonden jarenlan...

230 klassieke bolides jarenlang verstopt in Dordtse loods: 'Collectie van wereldniveau'

"Niet normaal." Zo omschrijft handelaar Nico Aaldering de 230 auto's die een hoogbejaarde man uit Do...