Dordrecht, Netherlands

Wie eet de meeste schapenpoten op?

Deelnemers aan de eetwedstrijd proberen zoveel mogelijk schapenpoten in 15 minuten naar binnen te werken ©RTV Dordrecht
Amandelkoek, mokkacrème en witte chocola. Daarmee lijkt de Dordtse schapenpoot op de bekende bokkenpoot, maar deze koek is veel machtiger. En per stuk bevatten ze ongeveer 500 calorieën. Veel klanten van Jaap Korteweg kunnen er daardoor met moeite één op. De bakker was benieuwd wie de meeste naar binnen wist te stouwen in 15 minuten en daarom organiseerde hij dit weekend de 'Eerste Dordtse Schapenpoten Challenge'.
Marjolein Vos | 18 september 2023 12:20 | Aangepast op 18 september 2023 12:20
Aan de tafel in Broodcafé Jaap aan de Johan de Wittstraat in het centrum zitten acht fanatieke deelnemers, met voor zich heel veel schapenpoten. Jaap telt af en dan is het smullen. Of nou ja, smullen…. het is vooral proberen niet ziek te worden. “Iedereen zegt: ze zijn zo verschrikkelijk machtig, ik neem een halve”, legt Jaap uit. “En toen bedacht ik samen met Alex (de medebedenker van de koek): we gaan er een keer gewoon een ludieke wedstrijd van maken. Gewoon kijken: hoeveel kun je er echt op, in een kwartier tijd.” De bakker verwacht niet dat iemand er meer dan tien op kan. “Ik denk dat je bij vijf of zes echt wel zegt: ik pas.”
De schapenpoot is begin dit jaar bedacht en is een variant op de bekende bokkenpoot ©RTV Dordrecht
En daar lijkt hij gelijk in te krijgen. Halverwege de wedstrijd hebben de meeste deelnemers er nog maar twee op. Uiteindelijk gaat het tussen Alex en John: ze gaan gelijk op. In de laatste minuten propt John uiteindelijk toch nog nummer zes naar binnen en mag met een trofee en een bon voor een gratis lunch naar huis. “Het is gewoon leuk om mee te doen”, zegt John achteraf. Zijn geheim? “Je rustig houden en kleine hapjes eten zodat het goed opgenomen kan worden in je lichaam. Dat het lekker zakt op z’n gemakkie. En vanmorgen alleen een bakkie yoghurt heeft heel veel uitgemaakt.” Of John bij zijn gewonnen lunch zich weer aan een Schapenpoot waagt, dat is niet bekend.
Trotse winnaar John met zijn prijs ©RTV Dordrecht

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Honderd jaar oude bakkerij Van der Waal sluit winkels per direct vanwege hoge energierekening

Alle zes winkels van bakkerij Van der Waal in Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht gaan per direct dich...