Dordrecht, Netherlands

Wijkagenten: 'Corona heeft ons werk veranderd'

Wijkagent John de Tree RTV Dordrecht
Bijna twee jaar lang hebben we er al mee te maken: het corona-virus en de bijbehorende maatregelen. Die hebben ervoor gezorgd dat ons leven er in veel gevallen ook anders uitziet. We werken meer thuis, kunnen niet uitgaan en niet sporten. En dat heeft ook gevolgen voor hoe mensen met elkaar omgaan, merken de Dordtse wijkagenten Evert Muller (Stadspolders) en John de Tree (Sterrenburg).
Stephanie Roggekamp | 26 januari 2022 13:06 | Aangepast op 26 januari 2022 13:06
Overlast van de jeugd, dat is de laatste tijd flink toegenomen in zijn buurt, merkt Muller op. “Ze mochten niet sporten, ze mochten niet uit. De jeugd kwam in groepen op straat te zitten en ze gingen steeds minder van elkaar verdragen.”

Toch heeft corona niet alleen maar gezorgd voor de toename over overlast en meldingen. Benieuwd naar de positieve ontwikkelingen die de wijkagenten in hun eigen wijken zagen door corona? Bekijk het hier:
'Dat botst soms'
Onder de jongeren zag Evert Muller corona echt een verschuiving ontstaan. Zo zijn er volgens de wijkagent in Stadspolders drie à vier jeugdgroepen. Ze komen structureel bij elkaar op verschillende plekken. “De groepen hebben niks met elkaar te maken, maar tijdens corona zag je wel dat ze langer en vaker op straat bleven. Dat botste soms.”

De overlast die zij in Stadspolders veroorzaakten, werd vooral veroorzaakt door het gebruik van lachgas, drank en roken. “Maar ook het baldadige gedrag nam toe”, vertelt Muller “Als ze zich vervelen, proberen ze steeds meer die grenzen op te rekken.” Deze incidenten zijn volgens de wijkagent lastig om op een goede manier te handhaven.

Achter de voordeur
Niet alleen jongeren zijn een probleem. Een melding dat vaker voorkwam was huiselijk geweld. “De zogenoemde problemen achter de voordeur”, vertelt Evert. “Het gaat niet alleen maar om huiselijk geweld, maar ook om de zorgelijke situaties.” Dit soort incidenten zijn zijn volgens hem niet per se toegenomen, maar wel veranderd. “Het is nu ongrijpbaarder geworden. Mensen werken meer thuis, kinderen gaan minder naar school en daardoor komt jeugd minder goed in beeld.” Doordat kinderen onder andere niet naar school konden, vielen ongeregeldheden minder op.

Voor een wijkagent zijn zulk soort problemen lastig in de gaten te houden. Muller: “Meestal kom je er pas achter als er meldingen vanuit de buurt komen.” Op dat moment is er al sprake van escalatie. Contacten met sociale instellingen als een sociaal wijkteam zijn daarom voor een wijkagent alleen maar belangrijker geworden. “Zo kunnen we een kijkje achter de voordeur krijgen.”

Verwarde personen
Ook voor wijkagent John de Tree (Sterrenburg) was het een bijzonder jaar door corona. “Het was voor een wijkagent heel anders werken dan dat we hiervoor deden.” Zo zag ook hij ander soort meldingen binnenkomen. “Het ging veel meer om thuissituaties; verward gedrag, buren conflicten en een klein beetje huiselijk geweld.” Vooral verwarde personen vielen extra op. “De omgeving zag dit nu gebeuren omdat ze thuisbleven en belden ons dan op.”

In Sterrenburg zag De Tree dat het aantal woninginbraken nog nooit zo laag was, in vergelijking met de afgelopen paar jaar. “Veel mensen waren thuis en daardoor werd er gewoon niet ingebroken.” Maar bij diefstal van voertuigen of onderdelen ziet hij in bepaalde periodes wel extra meldingen binnenkomen. “Het gaat dan vooral om airbags of sturen. Maar op zich vallen die meldingen ook wel terug te herleiden.”

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Melding van steekpartij in Dordrecht blijkt 'hoog opgelopen ruzie'

Agenten snelden donderdag naar de Beinemastraat in Dordrecht voor, wat achteraf bleek, een hoog opge...

Feestelijke opening voor bijna dertig watertappunten in Dordrecht

Dordrecht telt deze zomer dertig watertappunten. Tijdens een feestelijke opening van een watertappun...

Dordtenaar slaat zijn vader met een hondenbot op het hoofd: dieptepunt in een gewelddadig gezin

De vader heeft een lang strafblad. De zoon heeft een lang strafblad. Maandag 4 december staan ze rec...

Foutje! 'Zwijndrechts' verkiezingsbord in Dordrecht beland

Wie een vluchtige blik werpt op het verkiezingsbord aan de Recklinghausenweg in Dordrecht ziet welli...

Hier kun je stemmen voor de Europese verkiezingen vandaag

De stembussen in de Drechtsteden zijn open. Stemmen kan vandaag van ‘s ochtends 7.30 uur tot ‘s avon...

Onbeperkt zonnebrandcrème smeren bij de Paddestoel

Zonaanbidders opgelet: bij spartelbad de Paddestoel in het Wantijpark kun je de hele zomer gratis ge...