Dordrecht, Netherlands

Wil jij je tuin vergroenen? Tuincoach geeft tips

De gemeente Dordrecht heeft sinds een aantal jaren een nieuw klimaatbeleid. Dit beleid is gericht op de verwachting van meer hoosbuien en droogteperiodes. Als stad is het namelijk belangrijk om hittestress tegen te gaan en dat doe je door te vergroenen. De gemeente hoopt met gratis advies van een tuincoach, bewoners aan te sporen tot het vergroenen van hun tuinen. "Een groot gedeelte van het oppervlakte van Dordrecht is tuin. Als bewoners hier bij helpen, is de kans groter dat we hittestress voorkomen", vertelt Caroliene de Vlaam, tuincoach in de gemeente.
Emmely Kokshoorn | 8 april 2022 17:00 | Aangepast op 8 april 2022 16:48
In tijden van droogte, kan het in een betegelde stad erg warm worden. Dat effect noemen we hittestress. In een stad is het belangrijk dat je op een warme dag goed kan afkoelen. Dat kan bijvoorbeeld in de schaduw van een boom.

Tegels worden door de zon erg warm en zorgen er bovendien voor dat regenwater niet de grond in kan trekken. Met die hoosbuien en droogte in het vooruitzicht, is het voor de gemeente Dordrecht dus belangrijk om te vergroenen. Meer bomen en minder tegels zodat het regenwater in de grond kan trekken en de Dordtse bodem, in tijden van droogte, lekker koel en vruchtbaar blijft.

Advies van een tuincoach
Om Dordtenaren te helpen met het vergroenen van de tuin, biedt de gemeente een gratis dienst aan: de tuincoach. Zij geeft praktische tips voor het vergroenen van de tuin en ze adviseert over de beste planten opties. Ook deelt ze haar kennis over hoe de bodem in een tuin verbeterd kan worden.

Compost
Zo is compost volgens Caroline je beste vriend. "In Dordrecht liggen veel tuinen namelijk erg laag en hebben de tuinen een zware kleibodem. Dit zorgt vaak voor wateroverlast." Compost is hier een goede oplossing voor, want dat zorgt ervoor dat de bodem een stuk luchtiger wordt. Zo blijft het water niet op de kleilaag liggen, maar wordt het opgenomen. Zo drogen de natte plekken in de tuin op.

Daarnaast verbetert compost het bodemleven: "Die doen het meeste werk! Als je goed bodemleven hebt, hoef je zelf minder te doen."

Spreekuren
De tuincoach biedt voor Dordtenaren met groene vingers, maar zonder plan, een gratis spreekuren aan. Daarnaast is er de mogelijkheid om een droomsessie te volgen. Tijdens deze sessies leert Caroline Dordtenaren beter kijken naar de tuin, waardoor ze zelf de eerste stappen tot vergroening kunnen inzetten.

Benieuwd naar wanneer de tuincoach bij jou in de wijk te vinden is? Kijk dan op de website Groen Blauw Dordrecht.

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Straatintimidatie, daar kan je naar fluiten!

Julia Teekens kreeg vorig jaar te maken met straatintimidatie, sindsdien vecht zij terug tegen bedre...

Gemeente verduurzaamt en vernieuwt 155 bushokjes

De gemeente gaat 155 bushokjes vernieuwen in Dordrecht. Door de komst van een nieuwe partij die de r...

Gemeente biedt tuinworkshop aan om uitgedroogde tuinen te redden

Kleurrijke tuinen veranderden afgelopen weken in dorre woestijnen door de droogte en de hitte. Maar ...

Gemeenteraad eist duidelijkheid over uitstoot Pfas door Chemours

De Dordtse gemeenteraad vraagt om duidelijkheid over de gevolgen van Pfas in Dordrecht. De aanleidin...

Zo wil Dordrecht van sportvelden en parken het 'Stadspark XXL' maken

Dordrecht wil in 2030 bijna 140.000 inwoners hebben, maar daar is ook een groene en gezonde stad voo...

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari...