Dordrecht, Netherlands

Winter bij inloophuis: warme uitdeelmaaltijden en sociaal contact

Al meer dan vijftien jaar bestaat het inloophuis van de christelijke GGZ-instelling De Hoop aan de Spuiweg in Dordrecht. Wat begon als een locatie voor een goed gesprek en een bak koffie is uitgegroeid tot een project waar dagelijks meer dan zestig bezoekers, vooral (ex)-verslaafden en daklozen, gehoord en geholpen worden. Met name tijdens de koude wintermaanden is dit soort hulp van groot maatschappelijk belang.
Trevyn van Houwelingen | 23 december 2022 12:10 | Aangepast op 23 december 2022 12:10
We worden welkom geheten door Heidi, die ons meteen het hele gebouw laat zien. “Dit is dan onze keuken, vroeger werden onze maaltijden hier nog helemaal voorbereid maar sinds de pandemie is het Rode Kruis ingestapt. Die leveren ons nu voorgemaakte maaltijden die wij dan invriezen om later uit te kunnen delen.” Naast de keuken bevindt zich een kledinghok, waar oude kleding hangt om uit te delen aan bezoekers die dat nodig hebben. Drie rekken met broeken, jassen en vesten worden geflankeerd door kasten met schoeisel.

“En hier is onze waskamer, het is voor gasten op aanvraag mogelijk om even een was te draaien. Wel op een kort programma hoor, ook wij hebben last van de energieprijzen…” Heidi somt nog wat andere mogelijkheden op die het inloophuis aanbiedt. Zo is er de mogelijkheid om met één van de vrijwilligers een een-op-een gesprek aan te vragen over bijvoorbeeld financiën, familieproblemen of juridische vraagstukken. Daarnaast zijn er in een provisorisch afgesloten hoek van de eetzaal een paar veldbedjes neergezet.

Heidi is één van twee betaalde werknemers bij het inloophuis in Dordrecht. De Hoop heeft overigens ook nog een inloophuis in Vlissingen met dezelfde opzet. Maatschappelijke projecten als deze zijn vaak erg afhankelijk van vrijwilligers en dat is hier niet anders. Het uitdelen van de eerdergenoemde maaltijden en het houden van de een-op-een gesprekken zijn typische dingen die door de vrijwilligers gedaan worden.

Niet geheel toevallig vindt er tijdens ons bezoek aan het inloophuis nog een overhandiging plaats. De ReShare winkel van het Leger des Heils heeft een maand lang warme schoenen ingezameld, RTV Dordrecht maakte er al een reportage over, en komt deze nu overhandigen aan het Inloophuis. Het is hartverwarmend om te zien: vier vuilniszakken vol met warme winterschoenen die door de ene sociaal-maatschappelijke organisatie aan de andere wordt geschonken.

Het uitdelen van de maaltijden die door het Rode Kruis geleverd worden gebeurt aan de voorkant van het inloophuis. Hier zijn de tekenen van de covid-crisis nog goed zichtbaar, het uitgifteloket is een speciaal daarvoor ingericht raam met plastic-barrière om de uitgifte zo coronaproof mogelijk te laten verlopen. Nu is dat niet echt meer nodig, dus worden de maaltijden gewoon door het gat in het raam heen op de tafel aan de straatkant gezet. Aan de ontvanger de vraag: wil je je eten warm of koud meenemen?
Zolang de voorraad door het Rode Kruis gevuld blijft, zal het inloophuis drie maaltijden per week blijven uitdelen, op de vrijdag. Binnen is het al een drukte van jewelste, de kou heeft veel daklozen naar binnen gedreven. Weigeren van bezoekers doet het inloophuis eigenlijk nooit, tenzij ze het zelf te bont hebben gemaakt. “Er is één bezoeker die we nu voor een maand de toegang hebben ontzegd. Die persoon stond de dag erop alweer op de stoep om zijn excuses aan te bieden. Maar we moeten strict zijn, hoe schrijnend de situatie ook is.”

Sociaal contact en comfort terugbrengen in het leven van de bezoekers van het inloophuis hebben voor de vrijwilligers en werknemers een hoge prioriteit. Eenzaamheid is een groot probleem onder de doelgroep van De Hoop, die aan de randen van de samenleving zit. Zeker tijdens de feestdagen, waarbij de rest van Nederland bij de familie rond het haardvuur zit, wordt dat pijnlijk duidelijk. Daarom organiseert het inloophuis op 2e kerstdag een speciaal kerstdiner, waar vaste bezoekers een volledig verzorgde restaurantervaring krijgen. Zij kunnen á la carte met elkaar dineren zoals in een echt restaurant, de vrijwilligers van De Hoop koken en serveren het eten. Voor weldoeners die dit lezen is er nog de mogelijkheid om voor 25 euro een kerstpakket te doneren, dat wordt dan aan bezoekers van De Hoop uitgedeeld tijdens kerst.

Lees meer over:

De hoop|inloophuis|

Lees ook

Minakshi vindt tijdelijk verblijf na uithuiszetting

De Hoop GGZ in Dordrecht is gestart met Maatschappelijke Opvang voor vrouwen met kinderen uit de Dre...