Dordrecht, Netherlands

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

De redactie van Via Cultura start half september weer met de Live-uitzendingen, tot die tijd zenden wij op TV Dordrecht iedere woensdag een aantal andere programma's en rubrieken van de cultuurclub uit. Deze week een interview van Gertjan Kleinpaste met Leo en Kinga Schellinger en een aflevering van Bomen op de Brug.
Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 30 augustus 2023 16:01 | Aangepast op 30 augustus 2023 16:01
Dubbelinterview
In de aanloop naar Big Rivers 2023 sprak Gert-Jan Kleinpaste met Leo en Kinga Schellinger. Leo nam vorig jaar met een groots afscheidsconcert op de Grote Markt afscheid van het publiek. Een heel concert geven zit er voor deze rasartiest simpelweg niet meer in. Vijfenvijftig jaar stond hij op het podium. Kinga trad in zijn voetsporen en het koppel stond jaren samen op het podium. Leo noemt zichzelf nog altijd bescheiden een 'amateurartiest', maar hij heeft met veel Dordtse musici samengewerkt en het is dan ook leuk met hem op die lange periode als artiest terug te blikken.

Bomen op de brug
In ´Bomen op de Brug' heeft presentator Johan Klootwijk een gesprek over kinderarbeid en hergebruik in de textielindustrie. Hij spreekt met Laila D'Jeva. Zij is geboren in Litouwen, waar ze als veertienjarige al in de textielindustrie werkte. Zelf noemt zij het slavenwerk, het is een herinnering dat er nog altijd veel kinderarbeid bestaat in de mode-industrie.

Zelf draagt ze bewust tweedehands kleding. Er is al genoeg kleding geproduceerd in dewereld. Al het geld dat we aan de productie van mode of nieuwe spullen uitgeven, kunnen we ook besteden aan scholen of ziekenhuizen. Ze geeft daarmee een duidelijk statement af.

Laila schildert, schrijft en zet zich in voor hergebruik. Stel je voor: een wereld waarin niets wordt verspild. Alles wordt ontworpen om lang mee te gaan. Een eenmaal afgedragen jas weer als een grondstof voor iets anders: opvulmateriaal voor kussens, stoelbedekking, een tas, een deken in de hondenmand. Dat is hergebruik. Maar hoe staat Dordrecht er nu eigenlijk voor? Wat doen Dordtenaren aan hergebruik?

De zevende aflevering van het ‘Via Cultura zomermagazine’, met een interview van de Schellingers en een aflevering Bomen op de Brug is deze woensdag 30 augustus vanaf 18.00 uur direct na het Nieuws te zien op TV Dordrecht.

Lees meer over:

Via Cultura|

Lees ook

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine van deze week een interview met Remi Balistreri over ‘Ontdek Dordrecht’ ...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine van deze week een interview met Ilona Snip over haar aanstaande concert ...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

De redactie van Via Cultura start komende donderdag weer met de Live-programma's, die vanaf dit week...

Via Cultura Live over veertig jaar De Buitenwacht

Stichting De Buitenwacht bestaat 40 jaar en dat werd vorige week uitgebreid gevierd met o.a. een reü...

Via Cultura Live over Boeken en Bruggen

In Via Cultura Live praat presentator Gertjan Kleinpaste deze week met schrijvers Frits Baarda en Li...

Via Cultura Live 'Laat Dordt Bruisen'

In Via Cultura Live staat deze week het uitgaansleven in Dordrecht centraal, met speciale aandacht v...