Dordrecht, Netherlands

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine deze week aandacht voor twee erschillende onderwerpen: het Stedenband filmfestival en vrijmetselarijvereniging La Flamboyante.
Marjolein Vos | 25 oktober 2023 15:10 | Aangepast op 25 oktober 2023 14:12
Dordrecht heeft verschillende stedenbanden met gemeentes in het buitenland. Dit weekend staan die banden centraal tijdens een heus filmfestival dat gehouden wordt bij filmtheater De Witt. John Peters vertelt aan presentator Gertjan Kleinpaste hoe het festival tot stand is gekomen en wat de bezoekers kunnen verwachten.

De stedenbanden Varna (Bulgarije), Bamenda (Kameroen) en Dordrecht (Zuid-Afrika) laten Dordrecht kennis maken met films uit de landen van de stedenbanden. Op het programma staat de vertoning van "Mia en de witte leeuw". Deze film voor alle leeftijden gaat over de 10- jarige Mia, die met haar familie vanuit Londen verhuist naar Zuid-Afrika om een leeuwenfarm te runnen. Mia heeft het niet naar haar zin, maar dat verandert wanneer er een witte leeuw geboren wordt.
Om 16.15 uur volgt de documentaire "Les deux visages d'une femme Bamileke". In deze documentaire gaat de Kameroenees/Belgische cineaste RosineMbakam terug naar haar geboorteland voor gesprekken met haar moeder. En het festival sluit af met de speelse Bulgaarse documentaire: "The cars we drove into capitalism". De film is een nostalalgische trip naar het verleden, naar de auto's uit Oost-Europa van voor de val van de muur.

Vrijmetselarij
Een onderwerp dat eigenlijk altijd al een vleugje mystiek om zich heen heeft hangen, is de vrijmetselarij. Aanstaande maandag 30 oktober opent de Dordtse vereniging La Flamboyante de deuren voor belangstellenden. Teun de Bruijn, werkzaam bij het Regionaal Archief Dordrecht, is lid van de vereniging. Aan Gertjan Kleinpaste probeert hij uit te leggen waar de leden zich mee bezig houden en wat mensen kunnen verwachten tijdens de avond. Maar houdt daarbij het mysterie wel in stand. Aanmelden voor de rondleiding is niet nodig. De deur opent om 19.30 uur en de avond start om 20.00 uur.

Via Cultura Magazine is woensdagavond vanaf 18.00 uur te zien, direct na het TV Dordrecht Nieuws.

Lees ook

Zondag op TV Dordrecht: Via Cultura over discriminatie op de arbeidsmarkt

Hoe groot is de kans dat een persoon met een niet-westerse achtergrond aan een baan komt in Dordrech...

Deze woensdag op TV Dordrecht: portretten over armoede en kunst

Deze woensdag zijn op TV Dordrecht twee portretten over armoede te zien uit een serie die Via Cultur...

Via Cultura vanuit en over de Popcentrale

Deze woensdag is op TV Dordrecht deel twee van de speciale uitzending van Via Cultura over de Popcen...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Live over armoede in Zwijndrecht

Armoede is geen makkelijk onderwerp, maar het is een groot probleem in de Drechtsteden en daarom bel...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine deze week aandacht voor autisme en een persoonlijk verhaal over armoede...

Armoede in Zwijndrecht centraal in nieuwe talkshows

Via Cultura gaat samen ATOS RTV, de lokale omroep van Zwijndrecht, de wijken om het te hebben over a...