Dordrecht, Netherlands

Zichtbare en onzichtbare littekens tonen tijdens Wereldkankerdag

Zo’n 4 procent van alle Nederlanders heeft kanker. Dat zijn duizenden mensen. Speciaal voor hen is 4 februari uitgeroepen tot Wereldkankerdag. Een dag om stil te staan bij de impact van de ziekte. In Dordrecht werd dat gedaan bij inloophuis Helianthus.
Marjolein Vos | 6 februari 2024 14:17 | Aangepast op 6 februari 2024 14:17
Helianthus aan de Singel is een plek waar mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten terecht kunnen. Om hun verhaal te doen, in gesprek te gaan met lotgenoten of een workshop te volgen. Het is een belangrijke plek; de boodschap dat je de ziekte hebt, heeft vaak grote gevolgen.

“We weten allemaal dat alleen in een hoekje gaan zitten soms wel goed is, maar dat het veel beter is om ook het contact te hebben als lotgenoten, of je nu naaste bent of patiënt”, zegt wethouder Rik van der Linden. Hij was aanwezig om een spreuk symbolisch in ontvangst te nemen. In totaal zijn er in Nederland tachtig centra voor mensen die te maken hebben met kanker. Elke locatie heeft een eigen spreuk bedacht, een soort levensles. Die lessen worden verzameld en in boekvorm uitgegeven.

In Dordrecht is gekozen voor de tekst: De vaas is gebroken en ligt in duizend scherven. De vaas is stukje voor stukje gelijmd, maar heeft barsten. De vaas is niet meer hetzelfde, maar is sterk en staat voor liefde en leven! Om de spreuk kracht bij te zetten is een vaas gemaakt, die uit verschillende losse stukjes bestaat die aan elkaar zijn gelijmd. Geheel volgens de Japanse Kintsugi-techniek, een kunstvorm waarbij scherven van keramiek of porselein met goud- of zilverkleurige lak weer aan elkaar gezet worden. De kunst bestaat erin de littekens te laten zien en zelfs in de verf te zetten, in plaats van ze te verbergen.

Zo is het ook met de littekens die kanker achterlaten, meent de wethouder. “Meestal laat je iets wat kapot is gegaan en wat je dan maakt, een beetje achteraan staan. Zo van: het is niet zo mooi meer. Maar de betekenis hiervan is juist dat je die littekens of krassen of reparaties heel sterk laat zien”, legt Van der Linden uit. “Iedereen maakt dingen mee in zijn leven die hem gaan tekenen. En dan is het heel sterk om te laten zien: dit ben ik, dit is er gebeurd met mij en dit betekent het.”

Bekijk hieronder de reportage die wij op Wereldkankerdag maakten.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Mieneke leeft nog dankzij speciale medicatie tegen kanker

Mieneke van der Meulen heeft een zeldzame vorm van leukemie, chronische myeloïde leukemie (CML). Maa...

VVD wil oplossing voor shoppers die zorgen voor verkeersinfarct centrum

Geen parkeerplekje meer te vinden, alle parkeergarages vol. Afgelopen zaterdag stond het weer muurva...

Waterbus stopt weer aan de Hooikade

Goed nieuws voor reizigers: vanaf 2 oktober wordt de halte Hooikade weer opgenomen in de (winter) di...

Auto opladen in Dordrecht veel duurder dan in Amsterdam en Rotterdam

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het in onze stad relatief veel kost om je elektrisch...

Ruben en Dana verloren hun dochtertje aan kanker; halen nu geld op voor Prinses Maxima Centrum

"Voor Nova is het te laat, maar voor een hoop andere kinderen nog niet." Het was een zware dag; 29 s...

Mogelijk extra huisartsenpost voor Dordrecht

Dordrecht gaat onderzoeken of er een extra centrale huisartsenpost kan komen. Dat heeft wethouder va...