Dordrecht, Netherlands

Zittingsdag drie ten einde, strafeis bekend en advocaat verdachte aan het woord

De rechtszaak vindt plaats in de rechtbank van Rotterdam
De verdachte schoot op 4 mei van het vorig jaar een schoenmaker dood in Vlissingen. Twee dagen later ging hij naar zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam en schoot twee mensen dood. Twee anderen raakten zwaar gewond. Een groot aantal anderen waren getuigen van het bloedbad en sloegen op de vlucht.
Trevyn van Houwelingen | 13 juni 2023 17:10 | Aangepast op 13 juni 2023 17:10
Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum, waar de verdachte is onderzocht, is John S. deels ontoerekeningsvatbaar door psychische stoornissen. Hij heeft borderline en narcistische kenmerken. Bij een drievoudige moord had het OM levenslang kunnen eisen, maar doordat John S. deels ontoerekeningsvatbaar is, komt de eis uit op een lange celstraf en tbs. Bij een levenslange celstraf kan er ook geen tbs geëist worden en het OM wil niet dat er een kans is dat John S. onbehandeld terug de maatschappij in gaat. De dader zou, als de rechtbank dit overneemt, 28 jaar moeten uitzitten en kan pas daarna aan een tbs-behandeling beginnen.

De advocaat van de verdachte acht moord niet bewezen, omdat het dan moet gaan om voorbedachte rade. Het boeken van een kamer in hotel Leonardo in Papendrecht, op een uur lopen van de zorgboerderij, is daarbij één van de voorbeelden die hij aanhaalt. Als de verdachte van tevoren had gepland, was hij dichterbij de zorgboerderij gaan slapen. Volgens de advocaat handeld S. impulsief, en moet er sprake zijn van twee keer doodslag en drie keer poging tot doodslag.

John S. zou al jaren rondlopen met gedachten over zelfdoding, een fascinatie voor wapens en zieke gedachten over geweld. Volgens zijn advocaat is dat wapen vooral aangeschaft voor pogingen tot zelfdoding, en was de situatie die S. aantrof op de zorgboerderij de reden voor een impulsieve moordpartij. Opvallend detail: de advocaat van John S. richtte zich regelmatig naar de publieke tribune tijdens zijn pleidooi. De reden voor de moord twee dagen eerder in Vlissingen is bij de verdachte zelf ook “volstrekt onduidelijk’.

Volgens rechtbankverslaggever Paul Verspeek ziet het Openbaar Ministerie dat anders. “De gebeurtenissen in Vlissingen en Alblasserdam lijken op het eerste oog niet veel met elkaar te maken te hebben, maar het OM gaat ervan uit dat de verdachte naar Vlissingen ging om te testen of het wapen werkte en te oefenenen. Dat stond in het teken van zijn uiteindelijke doel, wraak nemen op de wereld en de zorgboerderij in Alblasserdam.”

Wat uiteindelijk wordt meegenomen in de uitspraak wordt later bekend, een exact moment voor de uitspraak staat nog niet vast.

Kijk hieronder naar een korte reportage over de derde inhoudelijke zittingsdag van de rechtszaak.

Lees ook

'Vanwege zijn huidskleur' was het einde relatie: daarna belde hij zijn ex 134 keer

Van een plots einde van een relatie tot een rechtszaak wegens mogelijke stalking. Het overkwam een 2...

Waarom is Dordts stel doodsbang voor hun eigen zoon? 'Hij wil en zal blijven gebruiken'

"Ik maak je dood" en "ik ga je uit dit huis trappen". Volgens een Dordtse vrouw zijn dit de verwensi...

Proces 'Lucky' voor fatale schietpartij Zwijndrecht pas in mei

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Minh V, alias ‘Lucky’, staat gepland voor 15 of ...

Tragisch verhaal van verdronken Chiara (13) zorgt voor treurnis en vraagtekens

Zaterdagmiddag overleed het dertienjarige meisje tijdens het zwemmen in de Alblasserdamse zwemplas h...

De oma van Ann-Sofie mist de vrolijke bezoekjes en appjes van haar doodgeschoten kleindochter

De vader van de doodgeschoten Ann-Sofie zet een foto van zijn dochter neer, een paar meter achter de...

Emotioneel vervolg rechtszaak schietpartij bij zorgboerderij in Alblasserdam

De rechtszaak over de schietpartij bij zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam is vandaag na een maa...