Dordrecht, Netherlands

Zittingsdag drie ten einde, strafeis bekend en advocaat verdachte aan het woord

De rechtszaak vindt plaats in de rechtbank van Rotterdam
De verdachte schoot op 4 mei van het vorig jaar een schoenmaker dood in Vlissingen. Twee dagen later ging hij naar zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam en schoot twee mensen dood. Twee anderen raakten zwaar gewond. Een groot aantal anderen waren getuigen van het bloedbad en sloegen op de vlucht.
Trevyn van Houwelingen | 13 juni 2023 17:10 | Aangepast op 13 juni 2023 17:10
Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum, waar de verdachte is onderzocht, is John S. deels ontoerekeningsvatbaar door psychische stoornissen. Hij heeft borderline en narcistische kenmerken. Bij een drievoudige moord had het OM levenslang kunnen eisen, maar doordat John S. deels ontoerekeningsvatbaar is, komt de eis uit op een lange celstraf en tbs. Bij een levenslange celstraf kan er ook geen tbs geëist worden en het OM wil niet dat er een kans is dat John S. onbehandeld terug de maatschappij in gaat. De dader zou, als de rechtbank dit overneemt, 28 jaar moeten uitzitten en kan pas daarna aan een tbs-behandeling beginnen.

De advocaat van de verdachte acht moord niet bewezen, omdat het dan moet gaan om voorbedachte rade. Het boeken van een kamer in hotel Leonardo in Papendrecht, op een uur lopen van de zorgboerderij, is daarbij één van de voorbeelden die hij aanhaalt. Als de verdachte van tevoren had gepland, was hij dichterbij de zorgboerderij gaan slapen. Volgens de advocaat handeld S. impulsief, en moet er sprake zijn van twee keer doodslag en drie keer poging tot doodslag.

John S. zou al jaren rondlopen met gedachten over zelfdoding, een fascinatie voor wapens en zieke gedachten over geweld. Volgens zijn advocaat is dat wapen vooral aangeschaft voor pogingen tot zelfdoding, en was de situatie die S. aantrof op de zorgboerderij de reden voor een impulsieve moordpartij. Opvallend detail: de advocaat van John S. richtte zich regelmatig naar de publieke tribune tijdens zijn pleidooi. De reden voor de moord twee dagen eerder in Vlissingen is bij de verdachte zelf ook “volstrekt onduidelijk’.

Volgens rechtbankverslaggever Paul Verspeek ziet het Openbaar Ministerie dat anders. “De gebeurtenissen in Vlissingen en Alblasserdam lijken op het eerste oog niet veel met elkaar te maken te hebben, maar het OM gaat ervan uit dat de verdachte naar Vlissingen ging om te testen of het wapen werkte en te oefenenen. Dat stond in het teken van zijn uiteindelijke doel, wraak nemen op de wereld en de zorgboerderij in Alblasserdam.”

Wat uiteindelijk wordt meegenomen in de uitspraak wordt later bekend, een exact moment voor de uitspraak staat nog niet vast.

Kijk hieronder naar een korte reportage over de derde inhoudelijke zittingsdag van de rechtszaak.

Lees ook

Schietpartij Stationsplein: neppistool gebruikt

Bij de schietpartij op het Stationsplein in Dordrecht is geen echt vuurwapen gebruikt, maar een nepp...

112-nieuws: vrouw beroofd van bromfiets In Hendrik-Ido-Ambacht

Twee personen hebben maandagavond een vrouw beroofd van haar bromfiets. Dit gebeurde rond 22.00 uur ...

Vijf verdachten schietpartij Dordrecht vrijgelaten, twee zitten nog vast

Van de zeven verdachten van de schietpartij van afgelopen dinsdagavond zijn er vijf vrijgelaten. De ...

Schietincident bij Centraal Station, zeven personen opgepakt

Bij het Centraal Station heeft dinsdagavond een schietincident plaatsgevonden. Volgens de politie ge...

Kids And Cars bezorgt kinderen een lach

Onder grote belangstelling vond zaterdag in Alblasserdam het jaarlijkse evenement Kids And Cars plaa...

Deze restanten van neergehaald jachtvliegtuig uit WOII lagen nog in de Alblasserdamse grond

Defensie heeft een vliegtuig geborgen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door vijandelijk vuur werd ...