Weerstand
Het grootste deel van de weerstand in de gemeenteraad komt volgens de partijen die tegen de komst stemden doordat de brief, waarmee de raad werd geïnformeerd over de komst, meer vragen opriep dan beantwoordde. In de woorden van Jan-Willem Wringer die tijdens de raadsvergadering namens Beter Voor Dordt het woord deed: “Wij kunnen nog niet voor de komst van een azc zijn als er nog zoveel onduidelijk is.”
Ook de grootste oppositiepartij, de VSP, is tegen de komst. Zij hekelen het haantje-de-voorste gedrag van het college. “Dordrecht loopt enorm achter qua sociale huur en woningen voor jongeren. Waarom moeten we in dit geval dan juist wel voorop lopen in Nederland?” vraagt Richard in’t Veld zich namens de VSP dan ook af. “De wet spreiding asielzoekers moet eerst nog maar eens door een, na de verkiezingen van 15 maart, waarschijnlijk compleet veranderde Eerste kamer komen.”
Het argument van in’ t Veld snijdt wel hout. De tekst uit het advies van de Raad van State over de spreidingswet loog er niet om: “Onwerkbaar, onnodig complex en roept vragen op over de uitvoerbaarheid.” Vervelende conclusies, ook voor het college van Dordrecht dat de wet juist voor wil zijn en daarom haast maakt met de beslissing over het te bouwen azc.
Voordat het asielzoekerscentrum er komt moet de gemeente het nog wel eens worden met het COA, Centraal Orgaan Asielzoekers, over de gekozen locatie. Dit orgaan gaat landelijk over de verdeling en huisvesting van asielzoekers en heeft een belangrijke rol in dit dossier. Pas als het COA akkoord gaat dan kan namelijk er begonnen worden met de onderhandelingen over de voorwaarden die de gemeente Dordrecht heeft voordat de eerste schop de grond in kan.
Inspraak
Wethouder Chris van Benschop is als wethouder verantwoordelijk voor de komst van het azc. Zij legt uit waarom het college nog geen volledige duidelijkheid kon geven voordat het besluit over het azc genomen werd: “De locatie hebben we niet ter discussie gesteld omdat deze locatie uit ons onderzoek kwam als de meest passende. Dat betekent natuurlijk niet dat bewoners en de raad geen verder inspraak krijgen.”
De wethouder geeft aan bij een bewonersbijeenkomst het gevoel te hebben gekregen dat omwonenden dachten dat voor 14 maart alle voorwaarden al afgehandeld moesten zijn. Dat wil ze even recht zetten: “Het gaat voor die 14e maart alleen om: zijn het COA en de gemeente het eens over de locatie. Daarna wordt er een overeenkomst gesloten over de voorwaarden rondom de opvang en bouw, bij dat proces is er nog alle ruimte om mee te denken en ideeën in te brengen.”
De communicatie over de komst van een azc naar de gemeenteraad en omwonenden had beter gekund en de wethouder snapt de klachten maar aan de beslissing, waarin het college overigens volledig in zijn recht staat, is op dit moment niets meer te veranderen. Dat het azc er komt lijkt een kwestie van tijd, zolang het principeakkoord tussen het COA en de gemeente er op 14 maart van komt.
In de tweede aflevering van Thema van de Maand duikt presentator Trevyn van Houwelingen dieper in de problematiek rondom het azc en vluchtelingenopvang. In een kwartier komen omwonenden, raadsleden en wethouders aan bod en wordt de kijker bijgepraat over de huidige situatie omtrent vluchtelingen en asielzoekers in Dordrecht.
Thema van de Maand aflevering 2 hieronder te zien.