Dordrecht, Netherlands

ZOEKHETUITMAN wint Grote Prijs van Dordt

De Dordtse punkgroep ZOEKHETUITMAN heeft de Grote Prijs van Dordt gewonnen. De aanmoedigingsprijs voor lokaal talent werd uitgereikt door de Popcentrale.
Marjolein Vos | 27 december 2023 11:50 | Aangepast op 27 december 2023 11:50
“We hebben er echt van genoten!”, zegt één van de bandleden na afloop een beetje beduusd. Echt geloven kunnen ze het nog niet. Maar het Dordtse viertal kan hun geluk niet op: ze mogen deze zomer een optreden verzorgen op Wantijpop en de studio induiken om hun muziek professioneel op te nemen. En dat is heel wat voor de groep die tot voorkort vooral bekend was bij vrienden en familie.

Ze namen het dit weekend op tegen Grey Nomad, The Harmless en Rectum Stretchers. Vier bands die allemaal heel verschillende muziek maken. En dat is juist het mooie van de wedstrijd De Grote Prijs van Dordt, vindt Geert Teekens, manager van de Popcentrale. Tientallen groepen hadden zich aangemeld. Daaruit werd door een jury een selectie gemaakt en toen volgden vier voorrondes.

“Het is heel erg uiteenlopend qua stijl”, vertelt Leanne van Gurp van de afdeling marketing. “Ze komen ook uit verschillende voorrondes (en die hadden allemaal een bepaald muziekgenre als thema). De bands speelden dit weekend de finale voor een uitverkochte zaal. “Voor veel bands is het voor het eerst dat ze optraden voor zoveel publiek. Dat is al een feestje.”
Lol met een serieuze ondertoon
Als de bandleden van ZOEKHETUITMAN na de bekendmaking van de winnaar gevraagd wordt wat er nu door hen heengaat, hoeven ze niet lang na te denken: “PFAS in mijn bloed”, grappen ze. Eén van de nummers die ze ten gehore brachten had dat onderwerp als thema: de vervuiling door Chemours en de onrust die dat met zich meebrengt. “Muziek is lol maken, maar er moet wel een serieuze boodschap achter zitten”, vinden de banden. “Het is tijd voor een revolutie!”
Het credo van de band past helemaal in deze tijd, vindt Teekens. “We zien vooral veel harde bands, meer dan de afgelopen jaren. Dit is echt de editie van boze mensen, van metal en punk. En dat past volgens mij bij gekke tijden.”

Voorlopig zijn we nog niet van ZOEKHETUITMAN af. De bandleden gaan eerst de overwinning vieren, met heel veel alcohol, zoals ze zelf zeggen. Daarna is het vooral uitkijken naar het optreden op Wantijpop en (nieuwe) muziek maken. Op de vraag wat we nog meer van hen kunnen verwachten, antwoorden ze veelzeggend met: “Heel veel herrie!”

RTV Dordrecht maakte een uitgebreid verslag van de finale van De Grote Prijs van Dordt, dat binnenkort te zien zal zijn. Houd onze socials in de gaten voor de exacte uitzenddatum.

Bekijk hier een interview met de band, dat is opgenomen vlak nadat ze te horen hadden gekregen dat ze met de winst naar huis gaan.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Wie wint de Grote Prijs van Dordt?

In Poppodium Bibelot wordt aanstaande zaterdag de finale van de Grote Prijs van Dordt gehouden. Dan ...

Harde muziek en headbangen: Dordt schudt op grondvesten tijdens voorronde Grote Prijs

De Grote Prijs van Dordt is weer in volle gang. Deze competitie, die lokale muzikanten een duw in de...

Hiep, hiep, hoera! Popcentrale viert 22ste verjaardag

Popcentrale viert op zaterdag 15 april feest, want het muziekcentrum bestaat inmiddels 22 jaar! Deze...

Zaterdag op RTV Dordrecht: herhaling finale Grote Prijs

RTV Dordrecht zendt zaterdag een herhaling van de Grote Prijs van Dordt uit. De impressie is vanaf z...

Oud en nieuw op TV Dordrecht: jaaroverzicht, finale Grote Prijs en orkest

De programmering rondom de jaarwisseling bij RTV Dordrecht staat in het teken van verschillende spec...

Martijns gitaar is gevonden: ‘Het is een klein kerstwonder’

Gitarist Martijn de Zeeuw van de band Ylisia kan zijn geluk niet op. Zijn gitaar, die hij dit weeken...