Dordrecht, Netherlands

Zorgeloos samenwonen voor bijstandsgerechtigden dankzij proef

Wat een gezellige en mooie mijlpaal zou moeten zijn, is voor bijstandgerechtigden vaak een ingewikkeld proces: samenwonen. De Sociale Dienst Drechtsteden wil daar verandering in brengen en begint daarom met een proef. Bijstandgerechtigden kunnen vanaf 1 juni 2023 samenwonen zonder dat ze direct gekort worden op hun uitkering.
Marie Frenay | 6 juni 2023 16:43 | Aangepast op 6 juni 2023 16:43
Samenwonen met de liefde van je leven is voor veel mensen al spannend genoeg, maar bij mensen met een bijstandsuitkering kan het extra kopzorgen met zich meebrengen. De hoogte van de uitkering is namelijk afhankelijk van iemands leefsituatie. Wanneer een bijstandsgerechtigde gaat samenwonen dan kan het zomaar zijn dat deze persoon minder geld ontvangt of zelfs helemaal geen recht meer heeft op een uitkering.

Bekijk hieronder de videoreportage (let op: de tekst loopt door onder de video):
Samenwonen kan dus grote financiële gevolgen hebben voor iemand met een uitkering. "Het wordt vooral een probleem wanneer mensen uit elkaar gaan. Je bent je huis kwijt en je krijgt te maken met een financiële rompslomp. Zo zou de liefde niet moeten zijn", zegt wethouder Peter Heijkoop. Om die druk en spanning wat weg te nemen is de Sociale Dienst Drechtsteden begonnen met een proef. Inwoners uit de Drechtsteden met een bijstandsuitkering kunnen vanaf 1 juni maximaal zes maanden samenwonen zonder dat zij gekort worden.

Er zijn wel voorwaarden waar de deelnemers zich aan moeten houden. Zo is de proef niet bedoeld voor mensen die al eerder hebben samengewoond of al samen een kind hebben. Daarnaast wordt samen met de sociale dienst afgesproken hoe lang mensen deel kunnen nemen aan het traject.

Twee vliegen in een klap
De proefkonijnen hoeven zich geen zorgen te maken over hun huis. De deelnemers behouden hun eigen woning in die zes maanden en krijgen alle ruimte om te ontdekken of het samenwonen werkt. "Als alles volgens plan gaat dan kunnen mensen na die zes maanden samenwonen en hun woning opzeggen. Op die manier komt er ook een huis vrij voor andere woningzoekende", vertelt Heijkoop.

De proeftijd biedt ook ruimte om, eventueel met hulp van maatschappelijke partners, inzicht te krijgen in de praktische en financiële gevolgen van het samenwonen. Zoals inschrijven in een nieuwe gemeente, gevolgen voor de uitkering of het zoeken van een school voor de kinderen. De proeftijd stopt na zes maanden of wanneer al eerder de keuze wordt gemaakt.

Bewoners kunnen zich tot 1 juni 2024 aanmelden voor de proef.

Lees meer over:

sociale dienst drechtsteden|

Meest gelezen

Lees ook

CDA lijsttrekker Bontenbal bezoekt sociale dienst Drechtsteden

De nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer van het CDA was maandag in Dordrecht. Henri Bontenbal...

500 euro extra energietoeslag voor Drechtstedelingen met een laag inkomen

Inwoners van de Drechtsteden met een laag inkomen en een hoge energierekening krijgen via de Sociale...

Coronasteun voor ondernemers komt vanaf 1 april ten einde

Nu Nederland weer ‘open’ is, komt de financiële coronasteun die ondernemers afgelopen jaren een steu...