Dordrecht, Netherlands

‘Zussen voor Zusje’ Marion genezen van leukemie

Zussen Marion, Hester en Eline RTV Dordrecht
Goed nieuws vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis: Marion is weer beter. Vorig jaar maakten wij kennis met haar, toen we haar en haar zussen interviewden over een bijzondere actie waarmee ze geld inzamelden voor stamceldonoren. Een actie die begon met een streefbedrag van 200 euro, maar dat werd uiteindelijk 8000 euro.
Alexander Eleveld | 10 januari 2022 14:57 | Aangepast op 10 januari 2022 14:57
Aanleiding was een triest bericht voor Marion: eind 2020 kreeg ze de diagnose acute leukemie. "Ik ben per direct in het ziekenhuis opgenomen en dan kom je terecht in de malle molen van onderzoeken en val je van het één in het ander. Van chemotherapieën tot kaal worden tot stamceltransplantaties," vertelde Marion over de beginperiode van haar ziekte. Begin 2021, toen we haar spraken, had ze twee chemokuren achter de rug. Er zou nog een derde chemo volgen, voordat er een stamceltransplantatie kon plaatsvinden. Het was toen nog niet bekend of Marion hiervoor haar eigen stamcellen kon gebruiken. Donatie van haar zussen zat er in ieder geval niet in, hun stamcellen zijn geen match met die van Marion.

Zus Eline ontdekte destijds dat er een stichting is voor stamceldonoren: "Matchis”. Ze besloten de actie ‘Zussen voor zusje’ op te zetten om zo een steentje bij te dragen. “Wat een verschil een jaar kan maken”, laat het Albert Schweitzer ziekenhuis maandag op social media weten.“ Op 1 januari 2021 startte ze, voorafgaand aan de benodigde stamceltransplantatie, met de eerste van drie chemokuren. Aan het begin van dit jaar durfde Marion te proosten op haar toekomst en nu leeft ze toe naar 7 juli. Dan draagt ze alsnog die schitterende trouwjurk.”

Al gelooft ze niet dat die dag op kan tegen 29 december 2020. Toen trouwden Marion en Edward al, in het ziekenhuis. Een half jaar eerder dan gepland. De trouwjurk die ze had uitgekozen, was er nog niet. Familie, vrienden, verplegend personeel, de fotograaf, de bakker en de bloemist: iedereen spande zich in om op korte termijn toch een prachtige dag voor Marion en Edward neer te zetten. Dat lukte.

Marions eigen stamcellen bleken later geschikt voor transplantatie. Ze is weer beter. Of, zoals haar behandelend arts Eva de Jongh zegt: haar bloed is goed. Iedere twee maanden gaat Marion voor controle naar het ziekenhuis. “Het duurde even en vooral december vond ik spannend, maar ik heb weer vertrouwen.” Voor 2022 staat dus haar bruiloft op de planning. “Met een beetje geluk is mijn haar dan 12 centimeter lang.” Maar Marion heeft meer plannen voor dit jaar. Ze wil weer voor de klas staan. En, samen met haar zussen, meedoen aan een wandeling voor Matchis. “Ik kom er wel.”

Bekijk hier de reportage die we vorig jaar van Marion en haar zussen maakten.

Lees ook

TopASz Award voor diabetesverpleegkundigen Jos en Valerie: 'Deze afdeling bedrijft topsport'

'Wil je ook een gebakje?' In de personeelsruimte van het Diabetescentrum van het Albert Schweitzer z...

Aandacht voor 'welvaartsziekte' op Europese Dag van de Beroerte: 'Leef gezond'

Hoe kun je de risico’s verkleinen? Hoe kun je het herkennen en hoe herstel je ervan? Deze en nog v...

Vriendenfonds schenkt Albert Schweitzer ziekenhuis nieuwe tillift

Geschonken door het Vriendenfonds: de nieuwe tillift op de Intensive Care van het Albert Schweitzer ...

Sportievelingen uit het ziekenhuis rennen 5500 euro bij elkaar voor diabetesonderzoek

Sportievelingen uit het Albert Schweitzer ziekenhuis hebben zaterdag ruim 5500 euro opgehaald voor d...

Albert Schweitzer ziekenhuis gaat terug naar normale situatie

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat vanaf maandag terug naar een normale situatie met de focus op ...

Het ASz kleurt weer paars voor ‘verborgen’ IBD-patiëntengroep

Hevige buikpijn, diarree en soms koorts. Vaak en plotseling naar het toilet moeten. Moe en somber zi...