“Er is op andere broedlocaties geen stroom aanwezig”, legt Blom uit. “Het aanleggen van kabels is in de Biesbosch erg ingewikkeld. Daarbij worden de kosten dan ook erg hoog. Bovendien weet je nooit zeker of de visarenden volgend jaar weer op hetzelfde plekje gaan broeden”.
Geen terugkeer
De livestreams van Beleef de Lente gingen in 2021 online. Toen hadden liefhebbers meteen geluk, want Visarend 7TG was wel een ‘performer’. Duizenden kijkers zien dat jaar hoe hij en zijn vrouwtje baltsgedrag vertonen, paren en uiteindelijk drie eitjes uitbroeden. In 2022 komen 7TG en zijn vrouwtje terug naar dit nest.
In 2023 ontwikkelt er zich voor de camera een strijd tussen 7TG en twee Canadese ganzen. Tijdens de ‘nestrenovatie’ van 7TG kapen twee ganzen het nest, en leggen hier zelfs een ei. Kijkers zien hoe 7TG bijna 300 duikvluchten inzet om deze krakers weg te jagen. Hoewel de visarend erin slaagt om zijn nest te heroveren, komt zijn vrouwtje niet terug en is er op de livestream geen broeding te zien.
Leeg nest
In 2024 zijn de Canadese ganzen de 'vroege vogel' toch te snel af. YTG wijkt na een paar pogingen tot kaping uit naar een hoogspanningsmast. In 2025 staat het nest helemaal leeg. 7TG keert terug naar zijn nest van vorig jaar. Er is nog wel 4 seconden een andere visarend te zien, maar na een blik op het nest, dat inmiddels drie jaar oud is, wijkt hij af. “Het hielp natuurlijk ook niet dat die ganzen erbovenop zijn geploft. Maar die zitten er dit jaar ook niet", vertelt de boswachter.
Door regen, gebruik en wind valt het nest inmiddels bijna uit de boom. “Daar gaat geen vogel meer broeden. We laten de apparatuur voor nu nog wel staan op die locatie, maar we verwachten hier nu geen activiteit meer”, aldus Blom.
Ingewikkeld proces
Het is volgens de boswachter erg ingewikkeld om op andere plekken in de Biesbosch de broedende visarenden te filmen. “Daar komt nog veel bij kijken. Er is nergens anders stroom aanwezig, en oplossingen als zonnepanelen of accu's zijn vandalismegevoelig en duur”.
Het leggen van kabels van stroomnet naar de apparatuur is in de Biesbosch ook niet makkelijk: “Alles moet ondergronds, want er drijft veel in de Biesbosch. De kabels moeten daarbij ook water- én beverbestendig zijn”, aldus de boswachter.
Aangezien niemand van tevoren zeker weet waar de visarenden gaan broeden, worden er op dit moment nog geen plannen gemaakt om te gaan filmen op een nieuwe locatie. Toch blijft de boswachter positief: “Ik sluit natuurlijk niet uit dat het ooit toch lukt. Wij zijn erg vindingrijk. Maar, ik beloof niks”.
Dan blijft er niets anders over dan terug te kijken, zoals onderstaande video uit 2022.