De EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, heeft de grenswaarden voor de maximale hoeveelheid van PFOA en PFOS die via voedsel wordt opgenomen 15 maal lager vastgesteld. Beide stoffen zijn gebruikt bij de productie van teflon.
Van PFOA is aangetoond dat het de cholesterolwaarde in het bloed verhoogt.
Chemours zegt sinds 2012 PFOA te hebben vervangen door andere grondstoffen, maar deze stof wordt nog steeds in lozingen van het bedrijf aangetroffen.
RIVM
Het RIVM heeft in het afgelopen jaar verklaard, dat eten van groente en fruit uit moestuinen in de buurt van Chemours
veilig is. Dat standpunt handhaven zij ook nu, want de normen van de EFSA worden niet overgenomen. Dat is uitzonderlijk, maar het RIVM heeft deze keer kritiek op zowel de conclusies als op de gehanteerde gegevensverwerking.
Zo stelt zij dat de geciteerde onderzoeken onvoldoende eenduidig zijn om deze verlaging van de normen te rechtvaardigen. Bovendien zou de gebruikte data-analyse ongeschikt zijn om deze grenswaarden te kunnen afleiden.
Internationale kritiek
Ook in andere landen in Europa is kritiek geuit op de onderzoeksresultaten van de EFSA. Zo hebben zowel in Duitsland als in Denemarken de verantwoordelijke instituten kritische kanttekeningen geplaatst bij de gehanteerde methoden.
In het verleden is er ook vaker kritiek geleverd op de EFSA, maar die richtte zich juist op de vraag of de organisatie wel voldoende onafhankelijk is van de industrie.