Dordrecht, Netherlands

Oppositie kritisch op plannen in Dordts coalitieakkoord: ‘Focuspunten zijn erg algemeen’

David Schalken, fractievoorzitter Beter voor Dordt Corrado Francke
De oppositie heeft zich dinsdag in een debat kritisch uitgelaten op de plannen van het nieuwe gemeentebestuur. Volgens verschillende partijen ontbreekt het aan een financiële paragraaf in het coalitieakkoord, dat dinsdagochtend werd gepresenteerd in de Kunstkerk. Ook stelden oppositiepartijen vragen over de woningplannen, openbaar vervoer, de klimaatmissie van de coalitie en betrouwbaarheid van de politiek.
Corrado Francke | 31 mei 2022 20:52 | Aangepast op 31 mei 2022 20:52
“Het akkoord maakt bijna niets duidelijk over de koers van de komende jaren”, uit David Schalken (Beter voor Dordt) zich kritisch. “De focuspunten zijn erg algemeen, dus is het bijzonder dat er veel weken nodig zijn geweest om tot dit akkoord te komen.” Kersvers lijsttrekker Leen Struijk (CU/SGP) countert en constateert dat deze coalitie sneller is gevormd dan vier jaar geleden, toen Schalken met zijn partij deel uitmaakte van het nieuwe gemeentebestuur.

Schalken is ook kritisch hoe de coalitiepartijen gehandeld hebben met ideeën uit de stad. Organisaties die input leverden voor een akkoord, kregen niets meer te horen van de partijen. “Ze zijn twee maanden achter gesloten deuren bezig geweest”, constateert Schalken.

Margret Stolk (VSP) vult aan: “Als je iets vraagt, moet je ook leveren. Als je wilt werken aan herstel van vertrouwen in de politiek, begin dan op dit moment.” Volgens Stolk hebben de partijen het op dat punt laten liggen.
Stolk zelf legt in haar betoog de nadruk op de term ‘betrouwbaarheid’. Ze vindt dat er in de basis weinig is veranderd tussen de oude en nieuwe coalitie. Ook noemt zij het onacceptabel dat de regeling voor het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers dit jaar afloopt.

Over dat punt stelt ook Dan van Leeuwen (PVV) vragen. Volgens GroenLinks wordt er – in de woorden van fractievoorzitter Necdet Burakcin – “breder gekeken naar hoe we meer groepen kunnen bedienen dan alleen 65-plussers” in het alternatief voor de regeling.

Betaalbaar wonen
Ook op het eerste focuspunt, betaalbaar wonen, is kritiek. Ronald Portier (SP) wil graag weten hoeveel “écht betaalbare woningen” er nu komen. “Dus ook woningen onder de 750 euro maandhuur.” Aydin Gündogdu (Op Ons Eiland) vraagt zich af of de coalitie ook de bouwachterstand van de afgelopen jaren gaat wegwerken. Burakcin antwoordt dat hiervoor nog voorstellen naar de raad komen. De PvdA heeft nog een suggestie: een website starten die bijhoudt hoeveel woningen er zijn gebouwd in de nieuwe collegeperiode.

Portier en Stolk missen een financiële paragraaf in het coalitieakkoord. Het CDA en de VVD geven aan dat er nog geen exacte bedragen zijn afgesproken aan de onderhandelingstafel. Toch wil Stolk dat het college een richting aangeeft.
Margret Stolk (VSP) met op de voorgrond VVD-fractievoorzitter Rolin den Heijer Corrado Francke
Vanuit de Partij voor de Dieren is er kritiek op de mate van milieu en dierenwelzijn in het akkoord. “Een aantal zaken staan al vastgelegd en we hebben een flinke ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. En we hebben een wethouder dierenwelzijn, dus ik denk dat u goed bediend zal worden”, pareert Burakcin namens GroenLinks.

De VVD spreekt van “een duidelijke richting waar we met de stad naartoe willen, met zowel linkse als rechtse ideeën”. Fractievoorzitter Rolin den Heijer: “Dat doen we voor alle Dordtenaren. We gaan de stad naar een ‘next level’ brengen.”
Felicitaties aan de benoemde raadsleden Corrado Francke

Lees meer over:

Coalitieakkoord|Politiek|

Meest gelezen

Laatste tocht voor overleden Johnny (38)

Jordy Hijman | 30 sep 2022 19:42

Cliënten van ASVZ deden mee aan de Buddyrun

Alexander Eleveld | 2 okt 2022 10:50

'Dordrecht is de perfecte plek voor Scrooge Live'

Alexander Eleveld | 28 sep 2022 11:50

Lees ook

Uitslagenavond live op TV Dordrecht

16 maart, de dag van de verkiezingen. En is het woensdagavond tijd voor de uitslagen. Welke partij h...

Nieuwe Dordtse gemeenteraad geïnstalleerd: 'Ik voel de verantwoordelijkheid'

De nieuwe Dordtse gemeenteraad is woensdag geïnstalleerd. Veertien partijen bemachtigden één of m...

Informateur adviseert Dordtse coalitie VVD, GroenLinks, CDA en CU/SGP met akkoord op grote lijnen

Tijdens de raadsvergadering dinsdagmiddag bracht informateur mevrouw Bouvy-Koene haar advies uit ove...

Partij voor de Dieren wil strengere regels voor gebruik van dieren voor vermaak

De Partij voor de Dieren uit zich kritisch over kooien met duiven, konijnen en cavia's die afgelopen...

Begin juni moet er dan echt een coalitieakkoord komen; Dit is de update van de formatie

Hoewel de formatiegesprekken volop bezig zijn, duurt het langer dan verwacht. 10 mei had het nieuwe ...

Coalitieakkoord onder embargo naar de fracties

Het coalitieakkoord gaat komend weekend onder strikt embargo naar de fracties van de Dordtse gemeent...