Dordrecht, Netherlands

Overvallen kasbeheerder wil camera's installeren

Jan Ligtenberg blijft in zijn huisje wonen aan de Rijksstraatweg. De beheerder van de naastgelegen stadslandbouwkas De Grote Beer is dinsdagnacht overvallen. Daarbij werd hij vastgebonden en kreeg een doek over zijn ogen.
Peter Tromp | 8 juni 2017 18:00 | Aangepast op 8 juni 2017 18:00
Anti-kraakbewoner Ligtenberg werd in de nacht van maandag op dinsdag overlopen door drie mannen. Ze bonden hem vast op een stoel en gooiden een doek over zijn hoofd. Eén van hen bleef bij hem. De andere twee haalden zijn huis overhoop. Daarbij vroegen ze om wiet. Jan had twee zakjes wiet voor eigen gebruik. Dat was lang niet de hoeveelheid die de mannen dachten te vinden.

Buren hoorden Jan roepen

De mannen doorzochten ook een deel van de stadslandbouwkas en braken een caravan open. Na enige tijd gingen ze er vandoor. Jan bleef vastgebonden achter. Het lukte hem om met zijn kin en neus het hendeltje van een raam te ontgrendelen. Hij riep om hulp. Twee mensen in een naburige camper hoorden hem en maakten hem los en belden de politie.

Al eerder slachtoffer

Jan vermoedt een verband tussen deze overval en een inbraak van vier jaar geleden. Toen namen ze veel spullen mee, waaronder iPads, telefoons, fototoestellen, een elektrische fiets en 2000 euro. De helft van dat geld was van de vrijwilligers van de kas. Daar hadden ze een half jaar voor gewerkt. De inbrekers zouden toen een weegschaal hebben zien staan met zakjes. De weegschaal wordt gebruikt voor het wegen van zaden voor de kas. De inbrekers dachten waarschijnlijk dat er wiet werd verbouwd en tipten de overvallers die Jan zo te grazen namen.

Camera's

Jan wil camera'a installeren, zodat toekomstige overvallers in ieder geval worden gefilmd. Probleem is dat Jan vrijwel niets meer heeft. Zelfs de sleutel van zijn voordeur namen de overvallers mee.

Onderzoek in volle gang

Een in overvallen gespecialiseerd politieteam uit Rotterdam is bezig om de daders te vinden. Volgens Jan spreken de overvallers een taal die lijkt op Frans. Maar hij kon ze niet verstaan.

De Grote Beer

In stadslandbouwkas De Grote Beer wordt door vrijwilligers groente verbouwd voor voornamelijk de voedselbank. Een deel wordt in de kas verkocht. Dat levert weinig geld op. De kas mag ant-kraak worden gebruikt tot hij moet worden gesloopt voor de aanleg van bedrijventerrein Dordtse Kil 4.

Lees ook

Vogeltellers gezocht!

Deze winter is de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch weer druk bezig met het inventariseren van vogels ...

Biodiversiteit in Biesbosch neemt toe

Het gaat goed met de biodiversiteit in de Biesbosch. Een paar weken geleden werd er een zeegactie ui...

FC Dordrecht werkt stap voor stap aan imago en communicatie, ‘maar dat kan allemaal beter’

FC Dordrecht presenteerde in het najaar van 2021 het vijfjarenplan ‘Energiek Dordt’. Elf maanden...

Wieken Molen Kyck over den Dyck in rouwstand; oud-molenvrijwilliger overleden

Verdrietig nieuws bij Molen Kyck over den Dyck in Dordrecht. Afgelopen weekend overleed oud-molenvri...

Waterbus nog steeds op zoek naar personeel: “Het zoeken van een schipper is als vissen in een hele kleine vijver”

De waterbus van Blue Amigo die tussen Rotterdam en Dordrecht vaart heeft een aangepaste dienstregeli...

Lucinda Brand breekt middenhandsbeentje en mist waarschijnlijk EK

Veldrijdster en wielrenster Lucinda Brand heeft zaterdag haar middenhandsbeentje gebroken. In Tsjech...