Dordrecht, Netherlands

Overvallen kasbeheerder wil camera's installeren

Jan Ligtenberg blijft in zijn huisje wonen aan de Rijksstraatweg. De beheerder van de naastgelegen stadslandbouwkas De Grote Beer is dinsdagnacht overvallen. Daarbij werd hij vastgebonden en kreeg een doek over zijn ogen.
Peter Tromp | 8 juni 2017 18:00 | Aangepast op 8 juni 2017 18:00
Anti-kraakbewoner Ligtenberg werd in de nacht van maandag op dinsdag overlopen door drie mannen. Ze bonden hem vast op een stoel en gooiden een doek over zijn hoofd. Eén van hen bleef bij hem. De andere twee haalden zijn huis overhoop. Daarbij vroegen ze om wiet. Jan had twee zakjes wiet voor eigen gebruik. Dat was lang niet de hoeveelheid die de mannen dachten te vinden.

Buren hoorden Jan roepen

De mannen doorzochten ook een deel van de stadslandbouwkas en braken een caravan open. Na enige tijd gingen ze er vandoor. Jan bleef vastgebonden achter. Het lukte hem om met zijn kin en neus het hendeltje van een raam te ontgrendelen. Hij riep om hulp. Twee mensen in een naburige camper hoorden hem en maakten hem los en belden de politie.

Al eerder slachtoffer

Jan vermoedt een verband tussen deze overval en een inbraak van vier jaar geleden. Toen namen ze veel spullen mee, waaronder iPads, telefoons, fototoestellen, een elektrische fiets en 2000 euro. De helft van dat geld was van de vrijwilligers van de kas. Daar hadden ze een half jaar voor gewerkt. De inbrekers zouden toen een weegschaal hebben zien staan met zakjes. De weegschaal wordt gebruikt voor het wegen van zaden voor de kas. De inbrekers dachten waarschijnlijk dat er wiet werd verbouwd en tipten de overvallers die Jan zo te grazen namen.

Camera's

Jan wil camera'a installeren, zodat toekomstige overvallers in ieder geval worden gefilmd. Probleem is dat Jan vrijwel niets meer heeft. Zelfs de sleutel van zijn voordeur namen de overvallers mee.

Onderzoek in volle gang

Een in overvallen gespecialiseerd politieteam uit Rotterdam is bezig om de daders te vinden. Volgens Jan spreken de overvallers een taal die lijkt op Frans. Maar hij kon ze niet verstaan.

De Grote Beer

In stadslandbouwkas De Grote Beer wordt door vrijwilligers groente verbouwd voor voornamelijk de voedselbank. Een deel wordt in de kas verkocht. Dat levert weinig geld op. De kas mag ant-kraak worden gebruikt tot hij moet worden gesloopt voor de aanleg van bedrijventerrein Dordtse Kil 4.

Lees ook

Aantal IC-bedden Albert Schweitzer ziekenhuis blijft onveranderd tot na lockdown

Hoewel het aantal opnames van coronapatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis iets afvlakt, bli...

Dordrecht zet in op maatschappelijk betrokken ondernemen, dít bedrijf doet dat al

Met het actieprogramma 'Ondernemen met Impact' wil de gemeente Dordrecht ondernemers stimuleren zich...

Dominantie in het veld gaat wielrenster Lucinda Brand niet vervelen

Het jaar 2021 stond voor wielrenster Lucinda Brand in het teken van winnen. Heel veel winnen. De ene...

Gevonden! Dit is de nieuwe barista van Het Vogelnest

Het Vogelnest zocht de afgelopen weken hard naar een nieuwe barista. Julia Teekens - bekend van het ...

Gezocht: Muzikanten voor het ToBe Solistenconcours

Muzikanten uit de regio kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het ToBe Solistenconcours. De achtste ed...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...