Dordrecht, Netherlands

Persfotograaf die drie mensen neerschoot verminderd toerekeningsvatbaar verklaard

Persfotograaf Niels W. die op 25 augustus twee agenten neerschoot in Dordrecht is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een voorbereidende rechtszaak. Ook wordt W. verdacht van het raken van een omstander die door een schotwond een dwarslaesie opliep. Als W. later dit jaar daadwerkelijk schuldig wordt verklaard kan het psychiatrisch rapport van invloed zijn op de strafmaat. Hij had alcohol en amfetamine in zijn bloed.
RTV Rijnmond | 4 maart 2022 14:43 | Aangepast op 4 maart 2022 14:43
De 39-jarige Dordtenaar zegt zich weinig tot niets meer te herinneren van de zomeravond waarop hij vijftien tot twintig keer geschoten zou hebben. Ook het onlangs op verzoek van W. terugkijken van beelden van die avond deed 'geen luikje opengaan', zoals de officier van justitie Ronald Steen formuleerde. "Maar het was zeker een goede poging", voegde hij eraan toe.

Zijn advocaat, Stefan van Paridon, vertelde eerder al dat zijn cliënt die avond vermoedelijk in een delirium verkeerde en zich niet bewust was van hij deed. Tijdens de zitting kwam naar voren dat er sporen van alcohol en amfetamine in het bloed van de verdachte zijn gevonden. Precieze hoeveelheden werden niet genoemd.
Wel blijft onduidelijk wie het derde slachtoffer heeft geraakt. Het sporenonderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut is nog niet afgerond. Advocaat Van Paridon liet weten een grondige reconstructie aan te vragen als het resultaat van dat sporenonderzoek voor hem onvoldoende overtuigend is. In dat geval moet de plaats van de schietpartij, de Toulonselaan en de De La Reystraat, worden afgezet en wordt de schietpartij in scène gezet en gedetailleerd geanalyseerd. Dan bestaat er de kans dat de inhoudelijke rechtszaak van 29 juni naar een later moment zal worden verzet.

Een omstander raakte ernstig gewond in de kogelregen op de Toulonselaan. Hij draagt nog altijd een kogel in zijn rug, omdat verwijderen te gevaarlijk zou zijn. Informatie over die kogel zou het onderzoek makkelijker maken. Nog altijd is niet met zekerheid te zeggen of hij is geraakt door W. of door een terugschietende agent.
Verdachte W. was zelf door een probleem bij het transport niet aanwezig in de rechtszaal en sprak via verbinding vanuit het huis van bewaring. Hij zei zijn afwezigheid te betreuren. "Ik ben liever persoonlijk in de rechtszaal om de slachtoffers in de ogen te kijken."

Lees meer over:

Dordrecht|rechtszaak|Rechtbank|

Lees ook

Regio blikt terug op 2021 in programma ‘Lokaal’

Onder leiding van Rijnmond-presentator Ruud de Boer kijken de lokale omroepen samen met de regionale...

Tien jaar cel voor Johnny D. na doodsteken schoonvader

Dordtenaar Johnny D. is door de rechtbank veroordeeld tot tien jaar cel voor het doodsteken van scho...

Artiesten 'Circus voor Oekraïne' ontdekken Dordrecht: 'Prachtige stad!'

Na een week vol wervelende shows hadden de circusartiesten van 'Circus voor Oekraïne' woensdag eind...

Nieuw op RTV Dordrecht: 'Hoe Dichter bij Dordt...'

Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt. Toch? Dat is de leus die iedereen, zelfs buiten Dordrec...

Zesdelige docuserie over eerste oorlogsdagen Dordrecht

Ronkende vliegtuigmotoren, grote aantallen Dordtenaren worden er om 4 uur s’ochtends op 10 mei 194...

Dordtse ondernemers hangen borden ‘Antwerpen’ op: “Wat in België kan, kan hier ook”

Met lede ogen zagen de Dordtse ondernemers hoe hun publiek in december massaal naar België vertrok ...