Dordrecht, Netherlands

Philip Elzerman (80) overhandigt unieke The Zipps-gitaar aan Dordrechts Museum

Geef Het Dordt en HVC stonden afgelopen zomer in Wielwijk even met de mond vol tanden toen Philip Elzerman kwam aanrijden. “Hij liet daar zijn gitaar achter,” vertelt Willem van den Berg, vrijwilliger bij Geef Het Dordt. Elzerman: “Ik deed dat met de weet dat degene die hem zou vinden daar uiteindelijk goede bedoelingen mee zou hebben.” Dat liep toch iets anders, want vrijdag werd de gitaar overhandigd aan het Dordrechts Museum.
Vivian Rutte | 15 april 2022 15:00 | Aangepast op 15 april 2022 14:38
De 80-jarige zanger en gitarist vertelt mooie verhalen omtrent de gitaar. Zo waren het The Zipps die het oude Paradiso in Amsterdam openden. “Je zou denken dat daar een Amsterdamse act zou moeten staan, maar ze wilden toen per se The Zipps uit Dordrecht.” Museumdirecteur Peter Schoon houdt een oude foto vast van een optreden van de band. “En straks hangt de gitaar van de foto in het museum. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn opvolger daar een goede plek voor weet te vinden. Een mooi stukje Dordtse geschiedenis.” Zelf had Elzerman nooit gedacht aan het schenken van zijn gitaar aan het museum, “maar ik ben wel bijzonder trots op het feit dat het nu gebeurd is.”
Willem van den Berg dacht in eerste instantie aan een muziekmuseum. “Toen kwam ik erachter dat we dat helemaal niet hebben in Dordt. En dan zou de gitaar buiten de stad terecht komen, maar hij hoort hier.”

Het is volgens Elzerman een bijzondere gitaar. “Wat hem zo bijzonder maakt is dat hij 12 snaren heeft. Een normale gitaar heeft er zes. Nu wil het zo zijn dat ik best kleine handen heb en die metalen snaren zorgden er regelmatig voor dat ik bijna met bloedende handen op het podium stond.” Toch heeft hij het er allemaal voor over gehad, want wat zijn grote voorbeeld Brian Jones (Rolling Stones) kon, kon hij ook. Verder heeft de gitarist er op verschillende plekken mee gespeeld. “Eerst in heel Nederland natuurlijk, om een beetje bekend te worden. Later ook in onder andere Frankrijk. Willem Duys had daar connecties.”
“Als je in het museum hangt is het gedaan, zeggen ze.” Maar Elzerman weet voorlopig nog het tegendeel te bewijzen. “Zolang ik nog kan staan en mijn vingers nog kan bewegen ga ik gewoon door!”

Lees ook

Nieuwe artistiek directeur voor Dordrechts Museum

Het is nog niet zover, maar vanaf 9 mei heeft het Dordrechts Museum een nieuwe artistiek directeur: ...

Zaterdag elfde editie Record Store Day bij Velvet Music Dordrecht

Bij muziekliefhebbers staat hij al in de agenda: Aanstaande zaterdag 23 april is het na twee jaar (b...

'Het Dordrechts Museum is een pareltje van de stad': Peter Schoon blikt terug op 21 jaar directeurschap

Deze zomermaanden geniet hij ook even van vakantie, maar Ad van den Herik is nog wel gewoon te zien ...

Zaterdag bij TV Dordrecht: De Grote Prijs van Dordt Voorronde POP

De Grote Prijs van Dordt 2022 is in volle gang. Deze competitie, die lokale muzikanten een duw in de...

Indrukwekkende muziekfilm Dordts rockmetaltrio The Empyrean te zien bij RTV Dordrecht: deel 3

De Dordtse rockers van The Empyrean rondden in oktober na 2,5 jaar eindelijk hun enorme project af: ...

Kunstliefhebbers opgelet! Iedereen met de naam Aelbert Cuyp in het woonadres mag gratis naar het Dordrechts Museum

Bewoners van de Aelbert Cuypstraten, pleinen of singels in heel Nederland zijn op zondag 1 mei welko...