Dordrecht, Netherlands

Pointer: PFOA-gehalte in Dordtse recreatieplas en sloten honderden keren te hoog

Ook in Dordrecht zijn zwemplassen en sloten sterk verontreinigd met chemicaliën. In de recreatieplas Merwelanden, twee kilometer ten oosten van de Chemours-fabriek, is het PFOA-gehalte 331 keer te hoog.
Corrado Francke | 1 juli 2023 09:35 | Aangepast op 1 juli 2023 09:35
Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat en waterschappen die Pointer analyseerde. Ook in andere Dordtse wateren zit er veel te veel PFOA in het water. Zo is er in het water bij de moestuinen aan de Nieuwe Noordpolderweg 293 keer te veel PFOA gemeten dan de norm. Een sloot in het Weizigtpark ‘scoort’ 213 keer de norm en overschrijdt een vijver in het Dubbelsteynpark 446 keer de PFOA-norm.

Een sloot in de wijk Sterrenburg, gemeten tussen de straten Tafelberg en Weegschaal, komt op 274 keer de norm. Een sloot aan de Rijksstraatweg doet daar met 266 keer de norm weinig voor onder, terwijl aan de Noorderelsweg aan de zuidzijde van Dordrecht 150 keer de norm wordt gemeten.

Andere norm
Het waterschap Hollandse Delta hanteert echter een andere norm, wordt duidelijk in gesprek met Pointer. Wie de meetgegevens langs een RIVM-rapport uit 2020 legt, concludeert namelijk dat de PFOA-waarden in de Merwelanden anderhalf keer beneden de norm ligt.

De norm van het RIVM in 2020 is 240 nanogram. In de zomer van 2021, zo meldt Pointer, wordt echter 370 nanogram gemeten. Dirk Timmers, woordvoerder van het waterschap: “Dat klopt, maar we hebben in 2021 acht keer gemeten. De andere metingen vallen allemaal lager uit dan de 240 die wij als grens hanteren.”

Blauwe Vlag
Wie ook dit weekend in de Merwelanden gaat zwemmen, komt daar de Blauwe Vlag tegen, een keurmerk voor onder meer schoonzwemwater. Een negatief zwemadvies wordt namelijk alleen gegeven bij te veel poepbacteriën of blauwalg.
Toxicoloog Jacob de Boer zegt tegen Pointer dat de kennis wat de stoffen met een mens doet, nog in de kinderschoenen staat. Daarnaast krijg je bij het zwemmen maar kleine hoeveelheden binnen. “Maar ik zou in onze rivieren niet dagelijks gaan zwemmen”, aldus De Boer.

Het nieuws over de Dordtse wateren is een vervolg op onthullingen van onderzoeksprogramma Zembla. Donderdag maakte het programma bekend dat het water in sloten en (zwem)plassen in een omtrek van 15 kilometer rondom het chemiebedrijf Chemours zeer ernstig is verontreinigd met het giftige PFAS.

Merwelanden scoort hoger dan Lammetjeswiel
Uit de Dordtse cijfers blijkt dat de PFOA-norm in de Merwelanden nog hoger ligt dan bijvoorbeeld de metingen in recreatieplas Lammetjeswiel in Alblasserdam. Veel omwonenden maakten zich zorgen, maar er volgde geen negatief zwemadvies. In een reactie zei de gemeente dat de stoffen "niet thuis horen in ons zwemwater", maar zegt burgemeester Boersma ook dat "de situatie in het Lammetjeswiel vandaag niet anders is dan gisteren".

De directeur van de chemiereus verschijnt woensdag in de Tweede Kamer bij een hoorzitting, waar het ongetwijfeld zal gaan over de recente onthullingen van Zembla en Pointer.

RTV Dordrecht maakte vrijdag, toen het nieuws van Pointer nog niet bekend was, deze reportage over de Merwelanden:

Lees meer over:

Chemours|PFAS|Pointer|

Meest gelezen

Lepeltje Lepeltje terug in het Weizigtpark

Ylva Verbeek | 9 mei 2024 08:30

Lees ook

Zwemadvies Plas Merwelanden blijft negatief

Het wordt weer wat warmer, maar zwemmen in de Merwelanden zit er niet in. Zwemmen in de plas kan erv...

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours kek...

Lekkage bij Chemours, situatie 'onder controle'

Chemiebedrijf Chemours heeft woensdagmiddag te maken gehad met een lekkage in de monomerenfabriek. ...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Moestuin Sliedrecht verkoopt veel minder groenten door vervuilde PFAS-grond

Het moestuinseizoen is weer begonnen, maar in de winkel van de sociale moestuin in Sliedrecht is het...