Dordrecht, Netherlands

Praktische opleidingen minder populair onder jongeren in de Drechtsteden

In schooljaar 2023/2024 hebben minder jongeren in de Drechtsteden gekozen voor een MBO-opleiding dan in het jaar daarvoor. Het aantal MBO-studenten is met 4,5 % gedaald. En dat terwijl er juist veel vraag is naar praktisch opgeleiden.
Redactie RTV Dordrecht | 21 maart 2024 13:52 | Aangepast op 21 maart 2024 13:52
Uit cijfers blijkt dat jongeren vaker kozen voor een HBO- of WO-opleiding. Volgens het UWV zijn er in de Drechtsteden juist mensen nodig op MBO-niveau, vooral op het gebied van de zorg, techniek en logistiek.

De meeste studenten in het mbo volgen een opleiding binnen Zorg (1.380), Welzijn (850), Gastvrijheid (410), Communicatie, media en design (400) en ICT (370). De vijf meest populaire opleidingen zijn: Mbo-verpleegkundige (490), Verzorgende-IG (340), Onderwijsassistent (290), Sociaal werker (220) en Mediavormgever (220). Een opleiding in de zorg biedt zeer gunstige arbeidsmarktperspectieven, meent het UWV. Ook voor ICT zijn de perspectieven gunstig. De animo voor technische opleidingen in bouw, installatie metaal en carrosserie is echter niet zo groot, terwijl het arbeidsmarktperspectief wel zeer gunstig is omdat er veel technische vakkrachten nodig zijn.

WW-uitkering
Over het algemeen hebben jongeren juist meer kansen op de arbeidsmarkt, door de vergrijzing en de vraag om gediplomeerden. Het aantal jongeren dat is de WW terecht is gekomen is dan ook gedaald. Jongeren profiteerden van de aantrekkende economie en de gunstige arbeidsmarkt en vonden snel werk. Van de 646 jongeren die in 2023 wel in de WW kwamen, had 9% geen startkwalificatie. Dat wil zeggen een diploma havo, vwo, mbo-niveau 2 of hoger.

“Alle jongeren zijn heel hard nodig op de arbeidsmarkt”, vertelt Willem Schrijver, Arbeidsmarktadviseur Drechtsteden. “Voor jongeren zonder startkwalificatie zijn er ook kansen. Zij kunnen certificaten halen of een praktijkverklaring. Ook leerwerktrajecten zoals BBL- en BOL-trajecten bieden perspectief op een baan en op verdere ontwikkeling. Het Leerwerkloket, het Regionaal Werkcentrum of SBB kunnen hierover informatie geven.”

Lees meer over:

MBO|UWV|

Lees ook

UWV: horeca-eigenaren nog steeds dringend op zoek naar personeel

Met 230 openstaande vacatures in de horeca in onze regio is en blijft het voor eigenaren van hotels,...

Studenten ROC Da Vinci College strijden om titel beste vakman en vakvrouw van Nederland: aflevering 2 -zorg

Via de voorrondes en kwartfinale bereikten Sidra, Romy, Jelle en Sharive de nationale finale van Ski...

Studenten ROC Da Vinci College strijden om titel beste vakman en vakvrouw van Nederland

Via de voorrondes en kwartfinale bereikten Sidra, Romy, Jelle en Sharive de nationale finale van Ski...