Dordrecht, Netherlands

Proosten op Internationale Vrouwendag met nieuwe likeur

De nieuwe likeur van vanille, gember en amandel RTV Dordrecht
Al 150 jaar brouwen ze bij Distilleerderij Rutte in de Vriesestraat sterke drank. Daar is nu een nieuwe variant bijgekomen. Een likeur: echte vanille met een tikje amandel en gember, gedoopt tot ‘Dochters van Dordrecht-likeur’. Speciaal voor de viering van deze 8ste maart.
Alexander Eleveld | 8 maart 2022 17:07 | Aangepast op 8 maart 2022 17:07
De nieuwe likeur is vanaf nu te koop RTV Dordrecht
Want het is vandaag Internationale Vrouwendag. In 1912 werd er voor het eerst stilgestaan bij deze dag in Nederland. En dat was het gevolg van een actie van Clara Zetkin. Zij organiseerde in 1907 de eerste ‘Vrouwenconferentie’ in Stuttgart. Waarbij ze opriep dat politieke partijen zich zouden inzetten voor kiesrecht voor zowel mannen als vrouwen. Het zou overigens nog tot 1919 duren voor vrouwen ook kiesrecht zouden krijgen.

In Dordrecht zit het Platform ‘Vrouwen kunnen alles’ achter de organisatie van de activiteiten op 8 maart. Het was ook hun idee om een likeur te laten brouwen.

Voordat het platform in Dordrecht bestond, kwamen vrouwen ook al bij elkaar. Dat gebeurde iedere vrijdag in het Vrouwenhuis Brood en Rozen, vertelt Mary Ruisch, nu ook lid van het Platform ‘Vrouwen Kunnen Alles’. Vrouwen keken met elkaar een film of gingen gewoon met elkaar in gesprek. We waren het niet altijd eens hoor, grapt Ruisch. Maar het leidde wel tot mooie acties. “Veiligheid voor vrouwen op straat was niet altijd vanzelfsprekend. Die werden ‘s avonds als ze van huis gingen op de fiest lastiggevallen. Nou, zeiden we, dat gaan we dan even veranderen. Dus op een bepaalde vrijdag hebben we afgesproken allemaal op de fiets te komen. Iemand ging die kant op, de ander ging daarheen, de derde ging recht vooruit. En wij fietsten door de stad na 01.00 uur. En als daar een vrouw fietste dan gingen wij ernaast fietsen. En vroegen wij: ind je het eng alleen op straat? Ben je al eens lastig gevallen en wat kunnen wij daaraan doen? Zo maakten wij ons toch zichtbaar. Vrouwen, kom op, niet thuisblijven omdat je niet over straat wil!”

Hoewel er tegenwoordig meer aandacht is voor vrouwenrechten mist Ruisch wel een ontmoetingsplek, zoals het Vrouwenhuis. “Ik zou het leuk vinden als die er weer was. Een plek waar vrouwen makkelijk binnen kunnen komen en kunnen praten over allerlei dingen, dat zou ik heel waardevol vinden.”

Vrouwen als voorbeeld
In de distilleerderij wordt er dinsdagmiddag vooral geproost op wat vrouwen allemaal kunnen bereika een stoer wijf. Omdat ze weliswaar de vrouw van is, maar toch. Ze heeft ook echt een eigen carrière. En ze zegt hele goede dingen. Als je bijvoorbeeld naar haar afscheidsspeech luistert, toen Obama president af was, dat is een geweldig verhaal. En wat zij zegt, is: je moet het wel zelf doen, je kunt niet zeggen: hallo, wij willen rechten hebben. Nee, je moet zelf gewoon aan de slag.”

Het vieren van Internationale Vrouwendag gaat in Dordrecht nog even door. Op zondag 13 maart wordt in De Buitenwacht een bijeenkomst georganiseerd waarbij vrouwen centraal staan. Mannen zijn overigens ook welkom.

Myriam Hendrickx, directeur van Rutte, weet als geen ander dat je je mannetje moet staan in sommige beroepen. Zelf kijk ze op naar sterke, onafhankelijke vrouwen. “Ik vind zelf Michelle Obama een stoer wijf. Omdat ze weliswaar de vrouw van is, maar toch. Ze heeft ook echt een eigen carrière. En ze zegt hele goede dingen. Als je bijvoorbeeld naar haar afscheidsspeech luistert, toen Obama president af was, dat is een geweldig verhaal. En wat zij zegt, is: je moet het wel zelf doen, je kunt niet zeggen: hallo, wij willen rechten hebben. Nee, je moet zelf gewoon aan de slag.”

Het vieren van Internationale Vrouwendag gaat in Dordrecht nog even door. Op zondag 13 maart wordt in De Buitenwacht een bijeenkomst georganiseerd waarbij vrouwen centraal staan. Mannen zijn overigens ook welkom.

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Dit is de nieuwe Krachtvrouw van 2024

Elly van Wenum nam afgelopen vrijdagavond tijdens Internationale Vrouwendag de Krachtvrouwprijs 2024...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura weekeditie

In Via Cultura deze keer aandacht voor Internationale Vrouwendag en het werk van Stichting Philadelp...

Gezocht: Dordtse krachtvrouwen

Op 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag. In Dordrecht wordt voor de tweede keer de award vo...

Dochter van Dordrecht Ada d’Hamecourt begraven

Onder grote belangstelling is vanmiddag Ada d’Hamecourt herdacht en begraven. d’Hamecourt overleed v...

Proost! Rutte bestaat 150 jaar: dat moet geproefd worden

Het is iets typisch Dordts: de jenever van distilleerderij Rutte. In 1872 opende Simon Rutte zijn wi...