Dordrecht, Netherlands

PvdA en GroenLinks vormen één lijst, wat vinden de Dordtse kopstukken?

De landelijke fracties van GroenLinks en de Partij van de Arbeid gaan een innige samenwerking aan, zo kondigden de beide partijen maandag in Utrecht aan. Dat betekent een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma. Wat betekent dat voor de lokale fracties in Dordrecht en wat vinden de beide voorzitters van de plannen? RTV Dordrecht vroeg het de heren in een dubbelinterview.
Trevyn van Houwelingen | 21 juli 2023 15:09 | Aangepast op 21 juli 2023 15:09
Nationale samenwerking, met zo’n grote groep leden van beide partijen die volmondig voor zijn. Wat denkt u daarvan?
Wouter van der Spoel (PvdA): "Ik vind het persoonlijk een fantastische ontwikkeling. Binnen de lokale fractie waren er wat gemengde gevoelens over, we hadden een aantal mensen die tegen de samenwerking waren. Zelf was ik maandag in Utrecht bij het moment dat de stemming bekend werd. Als je dan ziet dat het zo’n grote meerderheid is, dan is dat ontzettend gaaf.”

Abdullah Uysal (GroenLinks):”Het is een hele goede stap, een positieve ontwikkeling. In Den Haag is het de afgelopen jaren vooral gegaan over personen en macht. Dat heeft geleid tot versplintering en polarisatie. De kiezer heeft daar niets aan, problemen worden niet opgepakt en er wordt geen beleid gemaakt. Hoe mooi is het dan dat we onze krachten en ideeën bundelen met de PvdA om zo te komen tot een doortastende sociale en progressieve politiek.”

Dat betekent voor de verkiezingen op 22 november ook gezamenlijk de straat op om campagne te voeren?
Uysal: “Zeker, ik heb er heel veel zin in om gezamenlijk de campagne aan te gaan. Alles staat nu in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. We hebben grote opgaven in Nederland, die moeten echt aangepakt worden en daarom moeten wij zowel landelijk als lokaal de koppen bij elkaar steken.”

Van der Spoel: “De Dordtse politiek zit nu nog volop in het reces, maar we hebben natuurlijk even onderling gebeld. Als je de kleuren groen en rood samenvoegt krijg je wel een viezige kleur dus die gaan we maar niet voor de jassen gebruiken. Maar er wordt landelijk en lokaal nagedacht hoe we dat het best aan kunnen vliegen. En het enthousiasme dat je in Utrecht proefde maandag zie je hier ook weer terug. Er hangt verandering in de lucht nu, als je kijkt naar de laatste peiling zouden de beide partijen gezamenlijk de grootste partij van Nederland kunnen worden.”

Nog voorkeur voor een specifiek lid van de andere partij om campagne mee te gaan voeren?
Van der Spoel, grinnikend richting zijn collega: “Ik vind Abudllah wel aardig hoor, maar als ik een keuze door moet geven ga ik toch met Kitty (Krüger red.) op pad.”

Uysal: “Bij GroenLinks zeggen wij altijd, dat zijn onze rode kameraden. Ik maak daar geen onderscheid in, ik weet dat Wouter zijn voorkeur heeft uitgesproken voor een ander fractielid. Wij zijn allemaal goede vrienden, voor mij maakt het dus niets uit.”

Oud-minister en eurocommissaris Frans Timmermans maakte gisteren bekend voor het lijsttrekkerschap van de gezamenlijke lijst te gaan. Is hij een geschikte kandidaat?
Uysal: “Het is goed dat we alvast iemand hebben die zich naar voren heeft geschoven. Persoonlijk zou ik liever Jesse Klaver hebben gezien, maar ik snap ook dat je niet voor iemand kiest die toch synoniem staat met één van de twee partijen. Dus ben ik wel blij met Timmermans, hij heeft ervaring binnen en buiten Den Haag en zeker op Europees vlak valt nog veel te winnen.”

Van der Spoel: “Er heeft zich gisteren inderdaad iemand aangemeld met toch wel een aardige staat van dienst. Het is natuurlijk een man waar iedereen een mening over heeft. Hij is een ideaal gezicht voor de PvdA-GroenLinkslijst als je het mij vraagt, dus ik ben er erg blij mee!”

Is de nationale samenwerking een opzet tot een innigere band op lokaal niveau?
Van der Spoel: “We zijn natuurlijk nog steeds twee verschillende fracties hier in de Dordtse gemeenteraad, met eigen leden en besturen. Maar er zijn gesprekken, waarvan de landelijke samenwerking nu een voorbeeld is. Dat moeten wij hier ook gaan doen, maar een echt concreet antwoord daarop heb ik nu ook nog niet. Dat moeten we de komende weken gaan onderzoeken. Over tweeënhalf jaar zijn er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen, het lijkt me niet handig om het tot een paar maanden daarvoor te laten liggen.”

Uysal: We staan wel voor een aantal grote maatschappelijke opgaven en die moeten direct aangepakt worden. Dat vraagt volgens ons om sociaal en groen beleid en dat is waarom we positief kijken naar de landelijke ontwikkeling. Op lokaal niveau moeten we kijken naar de omstandigheden hier, we zoeken met alle partijen de samenwerking op om de stad verder te krijgen. Wat de toekomst ons hier gaat brengen zullen we met de tijd zien, maar we gaan zeker mogelijkheden verkennen.

In de Tweede Kamer voeren de beide partijen oppositie, hier beslist GroenLinks mee het college. Leveren die verschillende belangen nog conflict op als de partijen meer gaan samenwerken?
Uysal: In het huidige politiek akkoord is ruimte ingebouwd om met de hele raad, zonder oppositie- en coalitieverhoudingen, lokale opgaven aan te gaan pakken. Daarbij is het niet meer dan logisch dat je op zoek gaat naar partijen die het dichtst bij de jouwe staan. Natuurlijk schuurt het soms, en dat mag op de inhoud. In de politiek moet je op de scherp zijn op de inhoud en zacht op de persoon. We hebben prima verhoudingen met de PvdA.

Van der Spoel: “Daar praten we natuurlijk onderling ook wel over, maar dat is wel lastig. Als ik een moment zie om met gestrekt been erin te gaan dan doe ik dat ook graag in de raad. Dat hoort natuurlijk bij mijn rol als raadslid. Dus dat zijn wel zaken waar we over moeten praten. Gelukkig zie je dat het op landelijk niveau lukt, dus is het voor onze fracties belangrijk om ook goed in contact te blijven.”

Van bovenstaand interview wordt ook een reportage uitgezonden op RTV Dordrecht, die is hieronder te bekijken.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Naar de stembus op 6 juni: wat heeft de jonge Dordtenaar daaraan?

Hoe krijg je jongvolwassenen naar de stembus voor de Europese verkiezingen? Donderdag kan er weer ge...

Vroege vuurwerkdiscussie laait op in Dordtse gemeenteraad

De zomer moet nog beginnen, maar in de Dordtse politiek gaat het al over het vuurwerk tijdens oud en...

Ook gemeenteraad verdeeld over coalitieakkoord

In de Tweede Kamer is gedebatteerd over het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Een ronde lang...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

'Explosie zoals in Rotterdam moet in Dordt zo goed als mogelijk worden voorkomen'

Een dodelijke explosie, zoals op de Schammenkamp in Rotterdam waarvan een drugslab mogelijk de oorza...

PVV met afstand de grootste: zo denken Dordtenaren over de verkiezingsuitslag

'Een sein dat mensen niet meer tevreden zijn', maar voor de ander 'een ramp'. De PVV boekte woensdag...