Dordrecht, Netherlands

Regio-offensief tegen explosies en aanslagen: 'We rusten niet voor het tij gekeerd is'

De Fregatstraat in Dordrecht werd drie keer opgeschrikt door een explosie RTV Dordrecht
Welke maatregelen ze precies gaan nemen, vertellen ze niet. Er komt in ieder geval een campagne gericht op de aanslagplegers. En de deelnemers aan het zogeheten Vlaardingenoverleg lijken vastberaden: "We gaan niet rusten voordat we deze vreselijke trend gekeerd hebben."
Redactie RTV Dordrecht | Rijnmond | 23 januari 2024 13:39 | Aangepast op 23 januari 2024 13:39
Het zijn de woorden van de Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga, die ook initiatiefnemer is van het overleg. Maandagavond heeft hij in het Vlaardingse stadhuis gesproken met zijn collega’s Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Wouter Kolff (Dordrecht) en Jules Bijl (Schiedam). Ook vertegenwoordigers van politie en justitie zijn maandagavond aangeschoven.

Zolang de steden geteisterd worden door de vele explosies, zal het Vlaardingenoverleg maandelijks plaatsvinden. "Er is al een stevig rechercheteam bezig”, zegt Wijbenga na afloop van de bijeenkomst tegen streekomroep Twee. “Ik vind het belangrijk dat we goede praktijken van elkaar leren. Een deel van de vergadering was geheim en ging over wat we preventief doen en in de opsporing om nog meer succes te hebben."

'Stomste wat je kan doen'
Niet geheim is de geplande campagne om de aanslagplegers te bereiken. Wijbenga: "Met een campagne gaan we de doelgroep die bereid is deze vreselijke aanslagen te plegen voor een hele kleine beloning, waarschuwen dat dit echt het stomste is wat je kunt doen. Ze lopen een heel groot risico om gepakt te worden en kunnen een zware straf tegemoet zien."

Ook explosies in Dordrecht
Het is niet voor niets dat onze burgemeester Wouter Kolff ook aanschuift bij het overleg. Dordrecht heeft de laatste maanden regelmatig te maken met explosies en aanslagen. Onder andere in de Zeehavenbuurt, waar het tot drie keer toe raak was.

In Vlaardingen is de reeks aanslagen voornamelijk gericht op de woning en bedrijfspanden van loodgieter Van Uffelen. Burgemeester Wijbenga heeft de bedrijfspanden voor een half jaar gesloten. Het huis van de loodgieter is sinds afgelopen vrijdag weer toegankelijk. "Een woning is heel belangrijk goed voor iemand, dus je mag alleen maar bij hele zware redenen een woning als burgemeester sluiten. Dat hebben we gedaan, omdat dit een hele zware reden was. Het is nu een hele tijd verder, we hebben heel veel maatregelen genomen", zegt Wijbenga daarover.

Niet ontspannen slapen
Het is voor hem geen gemakkelijk besluit geweest: "Ik begrijp heel goed dat mensen daar onrustig van zijn en dat is de burgemeester ook. Dus ik ben eigenlijk voorlopig nog helemaal niet zo ontspannen in het naar bed gaan. Want ik denk ‘ach jee, als ik vannacht maar niet weer niet gebeld wordt, dat er weer een buurt op zijn kop staat’. Ik ben eigenlijk in die zin ook wel blij dat we na het terugkeren in de woning nog geen herhaling hebben gezien van die vreselijke explosies."

Dit is een verhaal van streekomroep Twee en onze mediapartner Rijnmond.

Lees ook

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...

Deze week in Eilandleven: expositie van Wim Heldens en de verhuizing van RTV Dordrecht

In ons tv-programma Eilandleven besteden we iedere donderdag aandacht aan kunst, cultuur en natuur o...

Kolff roept op in te stemmen met spreidingswet

In de Eerste Kamer staat maandag en dinsdag de spreidingswet op de agenda. Een belangrijk onderwerp ...

Kolff tijdens Nieuwjaarstoespraak: ‘Investeer in vertrouwen’

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente is het inmiddels traditie dat de burgemeester de bezoe...