Dordrecht, Netherlands

Schutter zorgboerderij naar Pieter Baancentrum

John S. uit Oud-Alblas, die vastzit voor de moord op drie mensen, gaat op 3 oktober naar het Pieter Baan Centrum. Daar wordt bekeken of de 38-jarige verdachte een geestelijke stoornis heeft.
Ruud Elmendorp | 28 september 2022 12:36 | Aangepast op 28 september 2022 12:36
S. zal daar zes weken worden geobserveerd. De officier van justitie: “Het is niet de vraag óf hij heeft gedaan. De grote vraag is: waaróm. Daar hopen we antwoord op te krijgen.”

Woensdag was in Dordrecht de tweede inleidende zitting in deze zaak. Door de lange observatie in het PBC zal ook de volgende zitting, op 20 december, nog niet inhoudelijk zijn. Dat staat voor het eerste kwartaal van 2023 gepland.

Een groot aantal familieleden was naar de rechtszaal gekomen. De zaak werd ook op afstand gevolgd in Middelburg en Alblasserdam. John S. doodde eerst op 4 mei een man in Vlissingen, twee dagen later schoot hij twee mensen dood op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam dood. Twee anderen raakten zwaar gewond.

De nabestaanden hebben recht op een schadevergoeding en het spreekrecht. De vraag is of dat ook geldt voor de getuigen van de schietpartij op de zorgboerderij.

Slachtoffers
De officier van justitie nam alvast een voorschot. “Het gaat om vijftien mensen die dit afschuwelijke drama hebben gezien. Wij beschouwen ze allemaal als slachtoffer. Ik vind dat zij ook recht hebben op een schadevergoeding en moeten kunnen spreken. Maar juridisch ligt dat ingewikkeld.”

In Nederland bestaat zogeheten shockschade voor familieleden die direct getuige zijn van ernstige misdrijven. Voor getuigen zonder bloedband is dat ‘nog niet uitgekristalliseerd’, zoals de officier het noemde.

Geen namen
De nabestaanden hebben nadrukkelijk aangegeven dat hun namen niet moeten worden vermeld tijdens het proces en dan met name niet in de pers. Volgens het OM geldt dat ook voor de getuigen op de zorgboerderij. “Er is angst dat hun namen bekend worden bij de verdachte. Wat we nu weten, is dat zijn woede zicht op iemand heeft gericht, ze zijn bang dat het zich ook op hen kan richten.”

John S. was zelf opnieuw niet naar de rechtszaal gekomen. Volgens zijn advocaat zal hij bij de inhoudelijke behandeling zeker aanwezig zijn. Tot tevredenheid van een van de nabestaanden: “We willen hem zien.”

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Koorleden gezocht voor aMeeZing

Het is ieder jaar steevast een van de hoogtepunten van het Big Rivers Festival: het optreden van het...

Oranje Boven! Zo werd Koningsdag in de streek gevierd

Niet alleen Dordrecht kleurde zaterdag oranje: ook in onze buurgemeentes werd de verjaardag van de k...

112-nieuws: inbrekers woningen Vlijweg en Vijverweg op beeld

In de nacht van zaterdag op zondag 3 maart 2024 tussen 03.15 en 04.15 uur werd in een woning aan de ...

Vijf personen aangehouden, maar vooral een gemoedelijke Koningsdag

De dag begon met veel regen, maar toen in de loop van de ochtend de zon doorbrak begon de feeststemm...

Bever moet verhuizen, aanleg Wervenpark gaat door

De gemeente mag maandag 29 april verdergaan met de werkzaamheden voor het Wervenpark. Die waren, nog...

Familieleden houden vertrouwen in omstreden tehuis Norma na uitzending Undercover in Nederland

Enkele dames op leeftijd zitten aan de eettafel. De ene ontbijt nog, de ander is net klaar. Zij staa...