Dordrecht, Netherlands

Internationale reddingszwemtop doet Dordrecht aan bij ILSE wedstrijden

Dit weekend vonden er in de zwemhal op de sportboulevard speciale zwemwedstrijden plaats. Reddingszwemmers uit Nederland, België en Duitsland kwamen samen om de ILSE wedstrijd tegen elkaar te zwemmen. ILSE Dordrecht wordt jaarlijks georganiseerd in onze stad, de opening werd dit jaar verricht door wethouder Marc Merx.
Trevyn van Houwelingen | 23 maart 2023 09:00 | Aangepast op 22 maart 2023 13:26
ILSE staat voor International LifeSaving Europe. Dat is een competitieve vorm waarbij wedstrijdzwemmen en levensreddende methoden samen komen. Zo wordt er bijvoorbeeld gemeten wie het snelst kan zwemmen met een aanklampend “slachtoffer” of welke zwemmer het snelst onder een aantal hindernissen door kan komen. Aan de wedstrijd in Dordrecht doet traditiegetrouw nationale en internationale toppers mee. Ook de Dordtse reddingsbrigade vaardigde zwemmers af, en niet voor niets.

Bij de 4x50 meter medley en de 4x25 meter manikin estafette waren het namelijk de heren van de Dordtse Reddingsbrigade die er met de winst vandoor gingen. Zij waren beide keren sneller dan team nummer twee van de Brasschaatse Reddingsclub. Tijdens de medley zwemt er de eerste zwemmer zonder flippers, de volgende met flippers, de derde zwemmer brengt een reddingsharnas naar de vierde zwemmer aan de overkant van het water, die daarna de derde zwemmer (het slachtoffer) in op sleeptouw mee terug moet nemen naar de finish. Tijdens een 4x25 meter manikin zwemt iedere atleet de aangegeven afstand met een levensgrote pop.

Onder de vrouwen was Chantal Senden van de Dordtse Reddingsbrigade drie keer de grote dame. Zij won individueel op de 100 meter rescue medley, de 50 meter manikin carry en de 200 meter obstacle swim. Bij dat eerste evenement moeten de zwemsters eerst 50 meter zwemmen, om vervolgens na 20 meter onderwater gedoken te hebben een levensechte pop op te halen en de resterende afstand met het “slachtoffer” naar de finish te zwemmen.

Bij een 50 meter manikin carry moet de atleet 25 meter zwemmen naar het midden van het bad, om deze vervolgens mee te nemen naar de overkant, meer een sprintonderdeel dus. De 200 meter obstacle swim is een race waarbij de zwemsters gedurende de afstand nog door 8 onderwater-obstakels heen moeten.

ILSE Dordrecht wordt jaarlijks georganiseerd in onze stad, de opening werd dit jaar verricht door wethouder Marc Merx. Geïntereseerden in de sport kunnen bij de Dordtse Reddingsbrigade aankloppen als zij meer willen weten of ambitie hebben om volgend jaar in het bad te liggen met de Europese top.

Bekijk hieronder de reportage over de wedstrijden van dit weekend.

Meest gelezen

De Dordtse Rommelroute staat voor de deur

Marjolein Vos | 16 sep 2023 10:00

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Oranjemannen waterpolo winnen in volgepakte Sportboulevard Dordrecht

Het Nederlands mannen waterpolo-team versloeg dinsdagavond in een oefenwedstrijd in Dordrecht China ...

Nieuwe aanwinst voor de Dordtse Reddingsbrigade

De Dordtse Reddingsbrigade heeft een nieuwe boot. Afgelopen zaterdag werd het nieuwe vaartuig gedoop...

Video: Enfusion Kickbokstoernooi op de Sportboulevard

Ilias Zouggary en Nick Gruijters namen het afgelopen zaterdag op de Sportboulevard tegen elkaar op t...

Het kan er hard aan toe gaan tijdens para-ijshockeytoernooi op Sportboulevard

“Natuurlijk is het belangrijk om er voor te zorgen dat je plezier hebt”, vertelt Frans van der Velde...

Weekend vol judo en jiujitsu in Dordrecht: 'Gaaf om dit te organiseren'

De Sportboulevard stond afgelopen weekend in het teken van de Nederlandse kampioenschappen judo en j...

Schoolkinderen schreeuwen shorttrackers naar finales wereldbeker

Het beloofde één van de sporthoogtepunten van het jaar te worden, en vooralsnog stellen de wereldbek...