Dordrecht, Netherlands

Mervin reist naar WK voetbal ondanks kritiek op Qatar: 'Kun je de supporters niet op afrekenen'

Oranjefans Mervin, Lorena en Xavi Corrado Francke
De aantallen doden bij de bouw van de voetbalstadions domineren het nieuws over het WK voetbal in Qatar, dat over ruim twee weken van start gaat. Toch is Dordtenaar Mervin Acoca, Oranjefan in hart en nieren, er gewoon bij. "Ik begrijp dat mensen kritisch zijn, maar daar kun je de supporters niet op afrekenen", reageert hij op de keuze voor het WK-land.
Corrado Francke | 3 november 2022 15:00 | Aangepast op 3 november 2022 15:00
Wie vanaf de N3 richting de Dordtse wijken Dubbeldam en Stadspolders rijdt en naar rechts kijkt, ziet het al van een flinke afstand. Houten oranje borden, juichende leeuwen, lampjes en een bordje met de tekst 'Oranje House'.

Familie vol fans
Conclusie: de oranjekoorts is hoog bij Mervin, die al jaren het Nederlands elftal op de voet volgt. De 39-jarige Dordtenaar heeft ook zijn dochter Lorena (7) en zoontje Xavi (3) - inderdaad vernoemd naar die Spaanse voetballer en tegenwoordig trainer - enthousiast gemaakt. Tot hun crocs aan toe zijn ze in het oranje gekleed.

"Al was het op de Noordpool, in Afganistan of Irak geweest: dan was ik ook gegaan", verduidelijkt Mervin. Ook stipt hij de discussie over het aantal overleden arbeidsmigranten aan. "Het land zelf en de FIFA spreken van drie doden, volgens Amnesty International zijn er 6500. Hoe dan ook, elke dode is er één te veel."
Mervin geeft aan dat er in het verleden ook wereldkampioenschappen in discutabele landen lzijn georganiseerd. "In 1978 was er ook veel aan de hand in Argentinië. In Zuid-Afrika (2010) en Brazilië (2014) werd het WK toen ook toegewezen. Er is best vaak wat in landen aan de hand, maar die toewijzing is niet de keuze van de supporters."

Gratis naar het WK?
Ook Mervin werd benaderd om gratis naar het WK te gaan. In ruil daarvoor zou de WK-organisatie berichten op sociale media van deelnemende supporters voor marketingdoeleinden willen gebruiken. Fans moeten dan wel een positieve bijdrage leveren en "beledigende" reacties van anderen rapporteren, zo valt te lezen in een document in handen van de NOS. "Maar dat heb ik afgewezen, ik wil de regie in eigen hand hebben", zegt Mervin resoluut. "Dit is onze vakantie waar we al jaren naar uitkijken. Maar ik begrijp dat de verleiding voor sommigen groot kan zijn."

Tijdens het WK geeft zijn ticket toegang tot iedere wedstrijd van het Nederlands elftal. Wat hij in Dordrecht achterlaat, is een waar oranjefeest in zijn voortuin. "Ik kijk eigenlijk het hele jaar door op Marktplaats, ik reis tot aan Friesland of Maastricht als ik iets bijzonder zie."

Senegal, Ecuador en Qatar
Het Nederlands elftal begint op maandag 21 november aan het WK voetbal. Senegal is dan de tegenstander. Verder speelt het team van bondscoach Louis van Gaal nog tegen Ecuador (25 november) en gastland Qatar (29 november) in de groepsfase.
De versierde tuin van Mervin Acoca Corrado Francke

Lees meer over:

Sport|WK voetbal|Voetbal|

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Oma Willie uit Dubbeldam is Nederlands kampioen bodybuilding in bikini

Weer een prijs voor de 66-jarige bodybuildster Willie Heuser. Ze is afgelopen weekend Nederlands kam...

Eindejaarsspecial podcast FC Dordrecht: ‘Iedereen erkent dat de club goed bezig is’

Hoog bezoek in ‘De Plucheplakkers’. In de twintigste aflevering van dé podcast over FC Dordrecht gaa...

Voetbalclub GCS/ODS krijgt 5000 euro van VriendenLoterij

De Dordtse vereniging GCS/ODS is uitgeroepen tot Club van de Week door de VriendenLoterij. En dat be...

Dordtenaar Joop (86) fluit zijn 3200e voetbalwedstrijd en “is nog lang niet klaar”

Eerder dit jaar stond RTV Dordrecht al stil bij de bijzondere verrichtingen van de Dordtse scheidsre...

Makkelie fluit topper Feyenoord-PSV

Dordtenaar Danny Makkelie heeft zondag de leiding over de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en PSV. ...

Dordtse Joop (86) zit in halve finale Amateurscheidsrechter van het Jaar verkiezing

Je zou het niet verwachten, maar met zijn 86 jaar zit de Dordtse Joop nog vol energie. Inmiddels he...