Dordrecht, Netherlands

Pech voor hardloper Roy: op weg naar een wereldrecord gaat de loopband kapot

Roy op de loopband Rijnmond
Het is hardloper Roy Hoornweg, geboren in Dordrecht en woonachtig in Papendrecht, vrijdagmiddag niet gelukt het wereldrecord marathon op de loopband te verbreken. Rond dertig kilometer sloeg het noodlot toe en begaf de speciaal geprepareerde loopband van 22.000 euro het. Noodgedwongen kwam hij volledig stil te staan en dat deed zijn lijf geen goed. Toen hij even later zijn race hervatte trof kramp hem in zijn hamstrings.
RTV Rijnmond | 18 september 2022 08:00 | Aangepast op 17 september 2022 15:59
Voor een publiek van honderden enthousiaste toeschouwers begon het in Papendrecht nog zo zonnig. Anderhalf uur leek Hoornweg probleemloos op weg naar een verbetering van het record van de Amerikaan Tyler Andrews. Daarna kreeg hij naar eigen zeggen 'zwaar' en werd de snelheid van de band iets verminderd.

Hoornweg hoopte in het laatste deel het tempo weer op te schroeven. Zover kwam het niet. Door de techniek en vervolgens de hamstrings sloeg het noodlot toe. Met een van pijn vertrokken gezicht finishte Hoornweg de race nog wel. Hij meest meermaals stoppen en klokte uiteindelijk 2.27.44, tien minuten boven het wereldrecord.

Olympische Spelen
Via zijn poging hoopt Hoornweg over twee jaar deel te kunnen nemen aan de Olympische marathon in Parijs. Het voornaamste doel van de aanval op het wereldrecord op de loopband is geld inzamelen voor zijn trainingsprogramma.

Hoornweg droomt al sinds zijn jeugd zijn van de Olympische Spelen. Hij was al tempomaker betrokken bij een reeks wereldrecords op diverse afstanden en werd meermaals Nederlands kampioen. Tijdens de Marathon van Rotterdam in 2021 finishte hij als snelste Nederlander.

Twee eerdere pogingen in de afgelopen tien jaar strandden: één op een handvol seconden en een andere door spontane ademhalingsproblemen tijdens de ultieme kwalificatiewedstrijd. "Ik blijf knokken. Papendrecht is erbij tijdens de Spelen in Parijs", zei een geëmotioneerde Hoornweg na de finish tegen het publiek dat hem tot de laatste meter bleef steunen.

Op het terrein van zijn sponsor, verzekeraar L&B, liep Hoornweg op een loopband die het moordende tempo van 18,5 kilometer per uur langdurig aan had moeten kunnen. Drie juryleden hielden hem volgens de voorwaarden constant in de gaten en zijn trainer reikte hem om de paar kilometer sportdrank en energiegels aan. Via een livestream was de poging wereldwijd te zien, een voorwaarde om het record erkend te krijgen in het Guinness Book of Records.

Duizenden euro's aan donaties
“Een beetje gek moet je wel zijn om dit te doen”, lachte Hoornweg de dag voor de poging al op Radio Rijnmond. “Maar ik heb er heel veel zin in en we gaan er een groot feest van maken. “Met honderden toeschouwers, een DJ en de aanwezigheid van toplopers in Papendrecht lukte dat goed. Toen de techniek faalde werd het even stil. De commentator hield de sfeer er desondanks in: "Dit is topsport mensen, daar kan iets mis gaan. Topsport kan keihard zijn. Laten we blijven klappen voor Roy."

Ondanks het mislopen van het record is de Olympische droom nog levend. Hij haalde duizenden euro's aan donaties en sponsoring binnen. “Ik kan me nu zo goed mogelijk klaarstomen voor 2024. Ik heb een ijzersterk team om me heen gebouwd." Hoornweg wacht in 2023 twee marathons op de weg waar hij zich als één van de drie Nederlandse deelnemers hoopt te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Daarna zal hij zich gaan richten op zijn maatschappelijke carrière.

Een eerdere training van dertig kilometer op het gewenste tempo liep op rolletjes. "Ik had eigenlijk gewoon kunnen doorlopen naar de finish op dat moment", zei hij toen. Toch wist hij dat het zwaar kon worden op de grote dag. "Het verschil tussen lopen op straat en op een loopband is vooral mentaal. In Rotterdam kun je denken: ha, daar staan een hoop vrienden. Of hé, daar gaan we de Erasmusbrug op, zo weer lekker naar beneden. Daar kun je dan een beetje naar uitkijken. Op een loopband sta je op één vierkante meter, je komt niet vooruit, maar je bent je wel helemaal de tandjes aan het rennen."
Hoornweg grootste fan was uiteraard ook paraat Rijnmond

Lees meer over:

Hardlopen|Atletiek|

Lees ook

Riwal halve marathon steeds populairder bij hardlopers

Bijna 1100 lopers verschenen afgelopen zaterdag aan de start van de Riwal halve marathon. Daarmee wa...

Zeven marathons in zeven dagen voor KiKa

Voor een groot deel van Nederland is één marathon uitlopen al een zware opdracht, maar vermenigvuldi...

Dordtse Marisja rent op Blue Monday voor de mentale gezondheid van jongeren

De feestdagen zijn nog maar net voorbij, en toch staat de “meest depressieve dag” van het jaar alwee...

37ste editie Wieldrechtcross: hardlopen voor het goede doel

Bij de voetvalvereniging in Sterrenburg is het een traditie: de jaarlijkse Wieldrechtcross. Dit jaar...

De boze hardloopdroom van Maurice komt uit als alles tegen zit

De Kustmarathon Zeeland loopt zaterdag voor verslaggever en recreatief hardloper Maurice Laparlière ...