Dordrecht, Netherlands

Terug- en vooruitblikken bij FC Dordrecht: 'Wij gaan niet bij de onderste vier eindigen'

FC Dordrecht in actie in de seizoensafsluiter tegen TOP Oss René Kamps
FC Dordrecht kende opnieuw een bewogen seizoen. Dat was sportief teleurstellend, maar buiten het veld viel de club in positieve zin op in de voetbalwereld. Met de transferzomer en de samenwerking met Feyenoord in het vooruitzicht blikken algemeen directeur Hans de Zeeuw en innovatiemanager Leon Vlemmings aan de hand van vijf onderwerpen terug en vooruit.
Corrado Francke | 1 juni 2023 14:02 | Aangepast op 1 juni 2023 14:02
Bekijk onderaan dit artikel een uitgebreide video met De Zeeuw en Vlemmings.

Sportieve prestaties
"Iedereen kijkt eerst naar het sportieve gedeelte, dat is logisch, en dat was niet goed genoeg", is De Zeeuw kort maar krachtig. Dat beaamt ook Vlemmings. "We hadden gehoopt dat we een paar plekken zouden stijgen en dat is niet gelukt."

De Zeeuw vindt het vooral vervelend omdat de club afgelopen seizoen 'best wat meer' kon besteden in het eerste elftal vergeleken eerdere seizoenen. "Als het dan niet lukt, is het heel teleurstellend en dat wil ik niet nog een jaar hebben."

Buiten het veld
Als innovatiemanager is Vlemmings verantwoordelijk voor het vijfjarenplan 'Energiek Dordt', dat van start ging in november 2021. "We zijn er met heel veel partijen mee bezig om dat voor elkaar te krijgen en daar zijn we wel heel erg tevreden over."

De Zeeuw vindt dat FC Dordrecht 'heel veel leuke dingen heeft gedaan' zoals het openen van de fanshop, successen in de jeugdopleiding en de klimaatneutrale wedstrijd. "Dat hebben we negen maanden geleden ingezet en vonden het hartstikke mooi om te doen. Je moet het niet groter, maar ook niet kleiner maken dan dat het is."
FC Dordrecht organiseerde in mei de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het betaalde voetbal René Kamps
Prioriteiten stellen
Buiten de lijnen prima, maar op het veld onvoldoende. Het roept een vraag op die veel supporters ook hebben: zijn de prioriteiten van de club dan verkeerd?

Vlemmings: "Ik snap die vraag zeker, maar de prioriteit is om te zorgen dat je een gezonde club bent. We willen stap voor stap werken aan een stabiele betaald voetbalorganisatie." Vanuit enkele vragen (hoe de club weer voor promotie wil spelen, het sponsormodel wil vernieuwen, maatschappelijk een rol kan spelen en het imago wil verbeteren) heeft de club Energiek Dordt opgesteld. Die weg is in 2021 ingeslagen en dat is ook het plan voor de komende jaren, maakt Vlemmings duidelijk.

Met Vlemmings is bij zijn aanstelling afgesproken dat zijn werk voor vijftig procent uit techniek en vijftig procent uit innovatie bestaat. De Zeeuw: "Zijn passie en ambitie ligt heel duidelijk op innovatie. Hij heeft te weinig tijd aan techniek kunnen spenderen omdat hij helemaal werd opgeslokt door innovatie."

Transferzomer
De club is voor volgend seizoen, naast vier Feyenoord-huurlingen, nog op zoek naar een aantal versterkingen. De komende maanden moeten ook blijken wie er vertrekt. Anouar El Azzouzi, Jari Schuurman, Liam Bossin zijn veelgenoemde namen.

Als het gaat over 'het maken van een mooie stap' doet De Zeeuw een opvallende uitspraak: "Daar ben ik niet van overtuigd."

Hij doelt er vooral op dat FC Dordrecht niet zomaar afscheid wil nemen van spelers. "We hebben altijd voor weinig geld spelers laten gaan, maar nu is dat anders. Er moet de juiste prijs worden betaald om zaken te kunnen doen met ons", is De Zeeuw duidelijk.

De algemeen directeur zegt dat de club doelman Bossin en middenvelder Schuurman daarom bewust heeft laten bijtekenen. "El Azzouzi heeft gezegd dat hij niet wil bijtekenen, die wil ook echt een stap maken. Daarin denken we mee, anders zou hij volgend jaar transfervrij vertrekken. Onze investeerder heeft alleen gezegd dat als we iemand anders voor hem neer moeten zetten en we een rekensom maken, het ook een beetje lood om oud ijzer is."

De club zou hem dus eerder een jaar willen houden waarna hij transfervrij vertrekt dan dat er te weinig geld wordt betaald en FC Dordrecht op zoek moet naar een vervanger.
Anouar El Azzouzi wil deze zomer op zoek naar een andere club René Kamps
De vraag of spelers dan niet tegen hun zin in blijven, noemt De Zeeuw speculatief. "Iedereen wil voetballen en ik denk dat niemand er iets aan heeft om hun kop in de wind te komen. Als je minder je best doet, kom je uiteindelijk op de bank en daar is helemaal niemand bij gebaat."

Tot nu toe meldde één club zich bij FC Dordrecht voor een of twee spelers. "Maar die dachten dat ze voor een appel en een ei zaken konden doen", vertelt De Zeeuw. "Dat ging dus niet door."

Volgens Vlemmings is de club sowieso op zoek naar aanvallende versterkingen. "Toen Aliou Baldé deze winter wegging, hebben we voorin snelheid en kwaliteit ingeleverd. Als we dat deze zomer kunnen corrigeren, denk ik dat we een grote stap gaan maken."

Volgend seizoen
Na teleurstellende jaren wil FC Dordrecht omhoog op de ranglijst. De Zeeuw is positief en verzekert: "Wij gaan niet bij de onderste vier eindigen."

"We hebben wel in ons achterhoofd dat de Keuken Kampioen Divisie 'niet heel zwak' zal zijn", verwijst hij naar de degradatie van FC Groningen en Cambuur naar een toch al sterke eerste divisie. "Maar wat wij willen, is richting het linkerrijtje. Als wij elfde of twaalfde eindigen met aanvallend voetbal en 4-3-3, is dat al een mooie eerste stap en staan we niet meer bij de onderste vier."

Op maandag 26 juni stapt de selectie weer voor het eerst het trainingsveld op. In Alblasserdam staat zaterdag 1 juli de eerste oefenwedstrijd op het programma, tegen het plaatselijke VV Alblasserdam.

Lees meer over:

FC Dordrecht|

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...

Waar eindigt het KKD-sprookje van FC Dordrecht? 'Dit smaakt naar veel meer'

FC Dordrecht blijft comfortabel op de roze wolk zitten en mag dromen van promotie naar de eredivisie...

FC Dordrecht declasseert NAC en verzekert zich van dikverdiende play-offplek

FC Dordrecht heeft zich voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 verzekerd van deelname aan de pla...

Minder FC Dordrecht-fans naar NAC na bekladding supporterscafé

Supporters van FC Dordrecht mogen vanavond niet meer met de auto naar het uitduel bij NAC Breda. Die...

FC Dordrecht dendert door richting de play-offs: 'Moeten het niveau heel hoog houden'

Met een 2-1 zege op De Graafschap bewees FC Dordrecht ook vrijdagavond bij de beste ploegen in de Ke...