Dagelijks maken 75.000 motorvoertuigen en 5.000 (brom)fietsers gebruik van deze brug. Ook gaat de brug 900 keer per jaar open voor de scheepvaart. Van 17 juli 2026 tot en met 21 april 2027 is dat dus niet mogelijk.
Rijkswaterstaat stelt dat in goede afstemming met regionale bestuurders en de maritieme sector is gekozen voor deze aanpak, waarbij de scheepvaartindustrie beperkt bereikbaar blijft. Met gemiddeld één brugdraai per maand is een middenweg gevonden om de hinder voor weg- en scheepvaartverkeer zo eerlijk mogelijk te verdelen.
Ook is er overleg geweest tussen Rijkswaterstaat, hulpdiensten en de zorgsector. Uitgangspunt is dat de hulpverlening in de Drechtsteden tijdens de renovatie op peil blijft en aanrijtijden gehaald worden. Het fietspad over de Baanhoekbrug wordt daarom aangewezen als omleidingsroute voor hulpdiensten. Dat betekent dat er tijdens de renovatie ook geen fietsers over de Baanhoekbrug mogen.
Het wegverkeer wordt omgeleid via de A15 en A16 en moet rekening houden met een vertraging van 30 minuten tot een uur. En (brom)fietsers kunnen gebruik maken tussen Dordrecht en Papendrecht. Een extra pont richting Werkendam is nog niet besproken.
'Pakket met maatregelen'
"Deze noodzakelijke werkzaamheden geven flinke hinder. Met een pakket aan maatregelen kunnen we die hinder wel beperken", zegt de Dordtse wethouder Rik van der Linden. "Het zal aanpassingen vragen, zowel van bewoners als van bedrijven."
De Papendrechtse wethouder Arno Janssen (verkeer) sluit zich hierbij aan. "De komende maanden zal er nog hard gewerkt moeten worden door Rijkswaterstaat en de provincie om te komen met ondersteunende maatregelen. Deze moeten de hinder en overlast voor de regio beperken."
Met de 'maatregelen' doelen beide wethouders op de initiatieven die zijn bedacht om de regio goed bereikbaar te houden met de (brom)fiets en het openbaar vervoer. Zo wordt een fietspont ingezet en moet de overstap van de bus/trein op een deelfiets makkelijker worden. Daarnaast komen er kortingsacties voor bus, trein en waterbus.
Ondanks deze maatregelen gaat dat niet genoeg zijn om hinder te voorkomen. Rijkswaterstaat doet daarom een dringende oproep aan weggebruikers om te kiezen voor alternatieven.
'Onvermijdelijk'
De grote hinder voor de scheepvaart en het wegverkeer is volgens Rijkswaterstaat onvermijdelijk, omdat het beweegbare deel van de brug aan vervanging toe is. Vanaf de start van de renovatie wordt de klep van de brug eruit gehesen en wordt het dak van de brugkelder eraf gehaald. Daarna worden alle beweegbare delen in de kelder en de bijbehorende systemen voor de bediening, besturing en bewaking van de brug vervangen.
Ook de kelderwanden moeten versterkt worden. Daarnaast moet de pijler waarop de brug rust versterkt worden. Hiervoor liggen pontons in de vaarweg, waardoor deze niet toegankelijk is voor de scheepvaart. Eén keer per maand wordt de vaarweg vrijgemaakt om schepen te laten passeren.
"We begrijpen dat de renovatie van de Papendrechtsebrug een enorme impact heeft op de gebruikers van de brug", reageert Ronald Nomes, hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat.
"De hoge scheepvaart wordt flink beperkt en moet zijn hele bedrijfsvoering aanpassen. Omrijden voor het wegverkeer op de toch al drukke A15 en A16 zal voor extra reistijd zorgen en ook fietsers krijgen te maken met oponthoud. En we moeten de komende jaren nog meer bruggen en tunnels in de Drechtsteden aanpakken om ze klaar te maken voor de toekomst. Daarom vragen we inwoners en bedrijven om begrip en medewerking om de regio bereikbaar te houden", besluit Nomes.
De grootschalige renovatie gaat zeker 90 miljoen euro kosten. De extra maatregelen om de streek bereikbaar te houden, bedragen nog eens tientallen miljoenen euro's.