Dordrecht, Netherlands

Sportboulevard aan zijden draadje door extreme energieprijs: 'Sluiting desastreus'

De Sportboulevard aan de Karel Lotsyweg staat op omvallen nu de energieprijzen door het dak gaan. Als er niet snel een noodplan komt, met geld van de gemeente of het Rijk, moet exploitant Optisport de topsport-faciliteit sluiten. Wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) verklaart dat zij zoekt naar een oplossing. De gemeente onderzoekt alle scenario's, maar overweegt ook sluiting of gedeeltelijke sluiting, zegt ze.
Ingrid de Groot | 19 oktober 2022 11:30 | Aangepast op 19 oktober 2022 11:17
Dramatisch, vinden de sportclubs, Dennis van Rijswijk van Optisport. "Als er geen noodplan komt, dan is het helaas sluiten. Dan zullen we alles dicht moeten doen en de sleutel moeten inleveren,'' aldus Van Rijswijk.
Grote energieslurpers op de Boulevard zijn de ijsbaan die ijskoud moet blijven. En het zwemwater dat verwarmd moet zijn.

Betaalde exploitant Optisport in de oude situatie nog 800.000 euro per jaar aan gas en licht. In de nieuwe situatie is de rekening opgelopen naar 1,5 miljoen euro. De vooruitzichten zijn nog somberder. De rekening zal uit de bocht knallen, naar jaarlijks 2,5 miljoen euro.

Kwijt
Van Rijswijk stelt dat Optisport herhaaldelijk bij de gemeente aan de bel heeft getrokken voor hulp, maar nog steeds met lege handen staat. Sluiting zou bizar zijn, zegt hij. "Dan ben je alles kwijt: dan ben je deze topsport-faciliteit die voor de stad Dordrecht heel veel betekent, maar ook regionaal, landelijk en zelfs met de Worldcup-evenementen mondiaal indruk heeft gemaakt, die ben je kwijt na twaalf jaar. En dan vernietig je 54 miljoen euro kapitaal.''

Talenten
Hoofdcoach Nicole Goossens van de Kunstijs-vereniging Drechtsteden heeft er kopzorgen van. Sluiting van de ijsbaan om energiekosten te besparen noemt ze 'echt desastreus'. "Voor onze talenten echt een verschrikking. Dan is het gewoon 'over'. ''

Wethouder Tanja de Jonge zegt in overleg te zijn met de mensen van de Sportboulevard: "We moeten alles de revue laten passeren. Van volledig open blijven tot misschien volledig sluiten. Hoe kunnen we gedeeltelijk of geheel open blijven? En wát zou er wel of niet open kunnen blijven? En wat zouden daarvan de consequenties kunnen zijn?"

De gemeente denkt over alle scenario's na. "Helemaal dicht is het laatste alternatief wat je hebt,'' zegt ze.

'Rondgevraagd'
De wethouder heeft in het land rondgevraagd hoe andere gemeentes omgaan met de extreme energieprijzen. "Ik heb nagevraagd 'wat doen jullie?'. Maar ook daar liggen scenario's op tafel 'ijsbanen dicht. Eventueel zwembaden dicht, en het eventueel opvangen in de regio'."
Het is volgens haar niet heel uniek dat sluiting, in Dordrecht, op tafel zou komen. "Maar nogmaals, we willen natuurlijk eerst kijken hoe we zoveel mogelijk kunnen openblijven. En wat is daarvoor nodig? ''

Schaatsland
Goossens van de kunstijs-vereniging vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente zelfs sluiting alleen al overweegt. Het zou volgens haar de ondergang betekenen van veel clubs. Ook voor haar eigen vereniging, met veel talentjes op nationaal en internationaal niveau, zou het einde oefening zijn. Niet trainen, betekent dat sport-talent voorgoed verloren gaat, zegt ze.

Nederland als schaatsland, is volgens haar dan voorgoed naar de haaien. "Wij bestaan ruim 45 jaar", zegt ze over haar eigen club. "En dan houdt het alleen híer door op? Dat zou toch verschrikkelijk zijn.''

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Dordtse Sportboulevard place to be voor zwemjuffen- en meesters

De Maatschappelijke Diensttijd (MTD) kun je op veel verschillende manieren invullen. Bijvoorbeeld do...

Zonneauto maakt tussenstop in Zwijndrecht

De zonneauto rijdt dit najaar in Zuid-Afrika, maar maakte een tussenstop bij de gymzaal van het Walb...

Met een speciaal frame kunnen nu ook kinderen met een handicap schaatsen

Schaatsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je een fysieke beperking hebt, is het vaak moei...

In Gesprek met de Stad over Energie

'In gesprek met de stad' staat deze keer geheel in het teken van Energie. Vooral energiebesparing st...

In Gesprek met de Stad over Energie

De nieuwste aflevering van 'In gesprek met de stad' staat geheel in het teken van Energie. Het zijn...

Koud winterweer zal de energieprijzen niet direct veranderen: ‘Een paar dagen vorst is geen reden voor paniek’

Met het koude winterweer van de afgelopen dagen stoken de meeste huishoudens een stuk meer om het wa...