Dordrecht, Netherlands

Familie van Dordtse verzetsheld vindt weg terug naar de stad

Andrew Sebes (midden) in museum 40/45 uit 2018, tevergeefs op zoek naar informatie over familie.
De Engelse kleinzoon van de Dordtse verzetsheld Hendrik Sebes legt zondag tijdens de Dodenherdenking op het Sumatraplein de derde krans. Voor de Engelse tak van de familie ging er een wereld open nadat een Dordtse Sebes-telg de oorlogsgeschiedenis van hun verre familielid ontrafelde.
Roxane Kroon | 3 mei 2025 16:24 | Aangepast op 3 mei 2025 16:24
Een paar jaar geleden vertelt de vader van Roxanne Sebes dat hij tijdens een bezoek aan museum 40/45 een portret tegenkwam van een verzetsspion genaamd Hendrik Sebes. Hij laat aan Roxanne een foto zien, en brengt hiermee heel wat teweeg: “Ja, het greep me wel aan, de meeste mensen met die achternaam in Dordrecht kennen wij wel. En hij had ook echt een ‘Sebes-gezicht’, ik herkende mijn opa heel erg in de foto”. 

Het zet Roxanne samen met haar zus en ouders op een jarenlange zoektocht, waarin ze proberen te traceren of ze verwant zijn aan Hendrik. “Het voelde vergezocht, dat wij familie zouden zijn van een oorlogsheld. Maar ik kon het toch niet loslaten”. 

Zoektocht naar informatie 
Roxanne begint met het verzamelen van informatie, via het internet, het regionaal archief en met hulp van het museum. “Steeds meer puzzelstukjes kwamen samen, maar er bleven veel gaten in de levensloop zitten”. Inmiddels wisselt Roxanne ook brieven uit met experts in Engeland, maar het blijft onduidelijk of Roxannes familie verwant is aan Hendrik.

“Op dat punt ging het niet eens meer alleen daarom. De familieband had ik al losgelaten. Ik wilde ook gewoon het verhaal van Hendrik Sebes aanvullen. Het had me zo aangegrepen; deze Dordtse jongen die in Engeland als verzetsspion werkte”. 

Militaire carrière 
Het militaire verhaal van Hendrik is bekend, maar in de informatie over zijn persoonlijke leven zitten veel gaten. Hij wordt in 1919 geboren in Dordrecht. In 1940 vecht hij in Zeeland mee tegen de Duitse indringers. Kort daarna steekt hij met delen van het leger over naar Engeland, waar hij zich aansluit bij de geheime dienst als officier. Hendrik werkt hier als spion voor het verzet. Hij ontmoet hier ook Mary, waarmee hij trouwt. 

Mary wordt zwanger van een zoontje dat Hendrik niet meer ontmoet. In 1943, op 25-jarige leeftijd, wordt hij bij het vervullen van een geheime opdracht gevangengenomen door de Duitsers en op meerdere plekken gevangengehouden. Uiteindelijk wordt hij gefusilleerd in concentratiekamp Mauthausen in 1944. Er wordt vermoedt dat dit was na een poging tot ontsnapping. Museum 40/45 onderzoekt dit nog. Over Mary en het zoontje van Hendrik is na zijn dood weinig te vinden.

Afbeelding: Poster van Hendrik Sebes op voortentoonstelling in 2020
Eindelijk antwoorden  
Roxanne stuit uiteindelijk op een overlijdensakte uit Engeland waar dit zoontje, Terry, staat vermeld. Hier vindt zij ook een aantal plaatsnamen. Ze komt uit bij Andrew Sebes, die ze op Facebook een berichtje stuurt, om te vragen of hij iets weet over dit verhaal van Hendrik Sebes. “Ja, dat is mijn opa” antwoordt Andrew in het Engels terug. 

In dezelfde periode duikt een trouwakte op in een archief, die Roxanne helpt om eindelijk haar stamboom af te maken. Hendrik Sebes is een achterneef van haar opa, op wie ze vond dat het portret in het museum zo leek. 

Voor de Sebes-familie in Engeland gaat er een wereld aan informatie open. “Terry heeft zijn vader nooit gekend natuurlijk. Zij wisten wel dat hij uit Dordrecht kwam, maar wisten verder niets over hun familiegeschiedenis¨. Kleinzoon Andrew (50) heeft jaren geleden Dordrecht nog bezocht om de afkomst van hun familie te achterhalen, maar slaagde hier niet in. 

De familie was al trots, maar leert nu eindelijk meer over Hendrik als persoon: “Ik had natuurlijk al veel informatie verzameld. Ik heb kunnen vertellen dat Hendrik ooit begon als kleermaker, en brieven kunnen laten zien tussen hem en Mary. Hendrik krijgt zo meer persoonlijkheid”. 

Afbeelding: Familie Sebes herenigd in Dordrecht op 3 mei 2025 (vooraan Ronnie Hendrick Sebes, vernoemd naar verzetsheld)
Krans leggen als familie
Inmiddels hebben de Engelse en Nederlandse takken van de Sebes-familie regelmatig contact: “We hebben al vaak met z'n allen gevideobeld en we mailen regelmatig. Nu gaan we ze Dordrecht laten zien”. 

Roxanne benadrukt hoe belangrijk het voor haar is om te zien dat de gedachte aan deze Dordtse verzetsheld in Engeland blijft voortbestaan: “Ze hebben ook een familie vol zonen, dus er lopen allemaal ‘Sebes-gezinnen’ rond daar, die nu weten waar ze vandaan komen. De naam blijft leven”. 

De familie zal onder andere langsgaan bij het ouderlijk huis waar Hendrik is opgegroeid. Op 4 mei zal Andrew als kleinzoon van Hendrik Sebes de krans leggen. “Ja, dat we de krans dan eigenlijk als familie leggen, van deze Dordtse held die verliefd werd in Engeland, dat is heel bijzonder”, vertelt Roxanne. 

Lees ook

80 jaar vrijheid betekent ook extra aandacht voor de dodenherdenking

In onze streek wordt dit jaar naast de jaarlijkse dodenherdenking op veel nieuwe manieren teruggekek...

Brandweer rukt groots uit vanwege buitenbrand

Langs de Provincialeweg in Dordrecht is zaterdagavond brand uitgebroken. Omdat de brand zich snel ui...

Jongen (15) wordt na zware mishandeling verdacht van poging doodslag

De jongen van 15 jaar uit Alblasserdam, die eerder deze week werd opgepakt na een ruzie, wordt verda...

Landelijke campagne voedselbank moet drempel voor hulpbehoevenden verlagen, ook Dordtse voedselbank doet mee

Voedselarmoede is een groeiend probleem in Nederland, maar blijft vaak verborgen. Om voedselhulp mee...

FC Dordrecht laat kostbare punten liggen op bezoek bij Jong FC Utrecht

Klokslag acht uur ’s avonds fluiten alle scheidsrechters op de velden af voor de wedstrijden in de K...

Burgemeesters veroordelen zinloos geweld en zeggen samen oplossing te zoeken

De burgemeesters van de gemeenten Ablasserdam en Papendrecht hebben geschokt gereageerd op een incid...