Een paar jaar geleden vertelt de vader van Roxanne Sebes dat hij tijdens een bezoek aan museum 40/45 een portret tegenkwam van een verzetsspion genaamd Hendrik Sebes. Hij laat aan Roxanne een foto zien, en brengt hiermee heel wat teweeg: “Ja, het greep me wel aan, de meeste mensen met die achternaam in Dordrecht kennen wij wel. En hij had ook echt een ‘Sebes-gezicht’, ik herkende mijn opa heel erg in de foto”.
Het zet Roxanne samen met haar zus en ouders op een jarenlange zoektocht, waarin ze proberen te traceren of ze verwant zijn aan Hendrik. “Het voelde vergezocht, dat wij familie zouden zijn van een oorlogsheld. Maar ik kon het toch niet loslaten”.
Zoektocht naar informatie
Roxanne begint met het verzamelen van informatie, via het internet, het regionaal archief en met hulp van het museum. “Steeds meer puzzelstukjes kwamen samen, maar er bleven veel gaten in de levensloop zitten”. Inmiddels wisselt Roxanne ook brieven uit met experts in Engeland, maar het blijft onduidelijk of Roxannes familie verwant is aan Hendrik.
“Op dat punt ging het niet eens meer alleen daarom. De familieband had ik al losgelaten. Ik wilde ook gewoon het verhaal van Hendrik Sebes aanvullen. Het had me zo aangegrepen; deze Dordtse jongen die in Engeland als verzetsspion werkte”.
Militaire carrière
Het militaire verhaal van Hendrik is bekend, maar in de informatie over zijn persoonlijke leven zitten veel gaten. Hij wordt in 1919 geboren in Dordrecht. In 1940 vecht hij in Zeeland mee tegen de Duitse indringers. Kort daarna steekt hij met delen van het leger over naar Engeland, waar hij zich aansluit bij de geheime dienst als officier. Hendrik werkt hier als spion voor het verzet. Hij ontmoet hier ook Mary, waarmee hij trouwt.
Mary wordt zwanger van een zoontje dat Hendrik niet meer ontmoet. In 1943, op 25-jarige leeftijd, wordt hij bij het vervullen van een geheime opdracht gevangengenomen door de Duitsers en op meerdere plekken gevangengehouden. Uiteindelijk wordt hij gefusilleerd in concentratiekamp Mauthausen in 1944. Er wordt vermoedt dat dit was na een poging tot ontsnapping. Museum 40/45 onderzoekt dit nog. Over Mary en het zoontje van Hendrik is na zijn dood weinig te vinden.
Afbeelding: Poster van Hendrik Sebes op voortentoonstelling in 2020