Dordrecht, Netherlands

Gevolgen ‘bajesplan’ voor PI Dordrecht: ‘Verantwoordelijkheid ligt bij gedetineerde zelf’

Gevolgen ‘bajesplan’ voor PI Dordrecht: ‘Verantwoordelijkheid ligt bij gedetineerde zelf’ RTV Dordrecht
Gedetineerden veertien dagen eerder vrijlaten om capaciteitsproblemen in de gevangenissen tegen te gaan. Deze maatregel lijkt door te gaan, ondanks de vele discussies die het oproept. Als het plan doorgaat, heeft dat ook gevolgen voor de Penitentiaire Inrichting (PI) in Dordrecht.
Joram Niese | 4 april 2025 12:14 | Aangepast op 4 april 2025 12:14
Net als alle andere gevangenissen in Nederland, zit de PI Dordrecht vol. Van de 442 cellen zijn er op dit moment 430 bezet. Ook hier zijn dus maatregelen gewenst. Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) vertelt: “De gevangenissen zitten overvol, waardoor deze tijdelijke noodmaatregel noodzakelijk is. Sommige gedetineerden kunnen hierdoor maximaal veertien dagen eerder vrijkomen, maar dit gebeurt alleen als het echt nodig is en op basis van maatwerk.”

Daarnaast is het niet zo dat de maatregel voor ieder type gedetineerde zal gelden. “Gedetineerden die zijn veroordeeld voor zeden- of ernstige geweldsdelicten, of een straf van meer dan een jaar uitzitten, komen hiervoor niet in aanmerking.”

Het ‘Bajesplan’ geldt dus voor gedetineerden die vastzitten voor een minder ‘heftig’ delict. “Op deze manier beperken we de risico's en blijven de detentieomstandigheden veilig en humaan – zowel voor gedetineerden als voor onze medewerkers. Bovendien zorgt deze maatregel er, indien nodig, voor dat er ruimte vrijkomt voor plegers van zwaardere delicten”, aldus de woordvoerder.


Re-integratie
Gevangenen eerder vrijlaten klinkt in eerste opzicht vrij risicovol. De woordvoerder benadrukt dat het écht alleen zo lijkt, omdat er juist veel focus ligt op re-integreren. “Vanaf dag één zetten we ons actief in om gedetineerden te ondersteunen bij een succesvolle terugkeer in de maatschappij. We werken daarbij aan vijf basisvoorwaarden voor een stabiel bestaan na detentie: werk en inkomen, een geldige ID, dagbesteding, een sociaal netwerk en het aanpakken van schuldenproblematiek. Dit verkleint de kans op recidive en draagt bij aan een veiligere samenleving.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Het re-integratietraject is voor iedere gedetineerde anders omdat de doelen per persoon verschillen, vertelt de woordvoerder."Het uitgangspunt is dat gedetineerden na detentie die doelen kunnen voortzetten. De verantwoordelijkheid voor het re-integratieplan ligt echter bij de gedetineerde zelf.”

Er zal volgens de woordvoerder geen verschil zijn in werkwijze, mocht het plan van de staatssecretaris doorgaan. Daardoor zullen omwonenden volgens haar geen verschil merken.

In 2024 viel de PI Dordrecht in de prijzen, voor de manier waarop zij gedetineerden helpen met re-integreren. De streekomroep nam een kijkje en praatte onder anderen met een gedetineerde, die voorzichtig positief is. Bekijk die videoreportage hieronder:

Meest gelezen

Pasar Malam Dordrecht gaat niet door

Redactie Streek 56 | 10 mei 2025 09:44

Lees ook

Zondag op TV Dordrecht: Via Cultura over democratie in de samenleving

In de nieuwste uitzending van Dugelied (Duurzaam geluk voor iedereen) van Via Cultura zien we zondag...

Nooit meer visarend-soap? Livestream op zwart

De livestream die al vijf jaar een visarendnest in de Biesbosch uitzendt, is op zwart gegaan. “Er is...

Zondag op TV Dordrecht: 'Ouwe Jonges' krijgen bonje

In de nieuwe aflevering van Ouwe Jonges Krentebrood gaat het er zondagmiddag af en toe stevig aan to...

Pasar Malam Dordrecht gaat niet door

De Pasar Malam in Dordrecht, het jaarlijkse culturele feest waar Indonesië centraal staat, gaat dit ...

Fris FC Dordrecht treft De Graafschap in play-offs: ‘Extra gas geven daar’

FC Dordrecht weet het sinds vrijdagavond zeker: De Graafschap is de eerste tegenstander in de nacomp...

Bekendmaking paus Leo XIV brengt 'vreugde' in Dordtse kerk

In de Dordtse Sint-Antoniuskerk zitten donderdag tien personen aan tafel voor een bijbelcursus, wann...