Dordrecht, Netherlands

Opnieuw klachten over Dordtse zorginstelling: 'Dit kan zo niet langer'

Woonzorgcentrum Dubbelmonde in Dordrecht is opnieuw het mikpunt van kritiek. Een 95-jarige vrouw sliep onlangs een nacht in haar stoel omdat ze niet naar bed was gebracht. Voor twee lokale partijen aanleiding om aan de bel te trekken bij het gemeentebestuur. "Dit kan zo niet langer."
Corrado Francke | 7 juni 2024 08:00 | Aangepast op 6 juni 2024 17:11
De zorginstelling kreeg in maart flink wat kritiek voor de kiezen van bewoners en hun familie. Die klaagden over verschillende problemen: van een kapotte lift tot de kwaliteit van de zorg die achteruit zou gaan. Carla Zwang, dochter van bewoonster Bep, deed bij RTV Dordrecht haar verhaal.

PZC Dordrecht, de zorggroep waar Dubbelmonde onder valt, beloofde verbetering. Het incident met de 95-jarige vrouw was voor Margret Stolk van de Verenigde Senioren Partij (VSP) en GroenLinks-raadslid Kitty Kruger echter de druppel. "Ouderen zijn ook gewoon inwoners van de stad die recht hebben op passende zorg en bescherming", zegt Stolk.


Gemeente geen toezichthouder
De twee wilden daarom van wethouder Chris van Benschop weten wat zij kan doen om nóg meer incidenten te voorkomen. Een tegenvaller voor de raad is alleen dat die mogelijkheden beperkt zijn. "De gemeente heeft geen bevoegdheid om toezicht te houden", geeft Van Benschop aan.

Reden is dat de zorg bij Dubbelmonde binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) valt. Niet de gemeente, maar een zorgkantoor regelt de langdurige zorg in iedere regio in Nederland.

Wel zegt Van Benschop dat de gemeente in contact moet blijven met PZC Dordrecht naar aanleiding van de signalen. De raad is door directeur ouderenzorg Sven de Langen uitgenodigd om langs te komen bij het woonzorgcentrum in de wijk Dubbeldam.

Alberto Stegeman
"Mooi dat die afspraak gemaakt is, alleen dat helpt niet", reageert een zichtbaar geïrriteerde Stolk. "Moet het dan zover komen dat Alberto Stegeman straks op de stoep staat en we dan pas naar de inspectie gaan?", vraagt de VSP-voorvrouw zich af.

GroenLinks-raadslid Kruger heeft inmiddels de landelijke partijafdeling op de hoogte gesteld van de problemen. "Het is niet alleen hier in Dordrecht, het is landelijk een heel groot probleem."

Reactie PZC
Zorgorganisatie PZC erkent in een schriftelijke reactie het incident met de bewoner op de gang en zegt het voorval te betreuren. "Sinds 2023 werken we samen met medewerkers, vrijwilligers en bewoners aan de omslag van verzorgingshuis naar verpleeghuis. Dit gaat in fases en is noodzakelijk om ook in de toekomst zorg te kunnen blijven leveren op Dubbelmonde. Nog niet alles gaat goed, maar we zien ook echt wel verbeteringen", aldus de zorgorganisatie in de verklaring.

"We hebben inmiddels weer een goed functionerende zorgoproep, de liften functioneren en de extra scholing van de (nieuwe) medewerkers is gestart. Ook denken we samen met de gemeente Dordrecht na over de herontwikkeling van Dubbelmonde. Een volgende stap na de transformatie naar verpleeghuis is de vernieuwing van de gebouwen. PZC informeert de raadsleden graag over de huidige stand van zaken en de beoogde ontwikkelingen."

Lees meer over:

Zorg|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Sliedrecht tekent overeenkomst om huisartszorg toekomstbestendig te maken

De vergrijzende bevolking zorgt voor een steeds groter beroep op de zorg in Nederland. De gemeente S...

Anouk is zij-instromer in de zorg: ‘Ik ga lachend naar mijn werk’

Jarenlang werkte ze als baliemedewerker in het zwembad, Anouk Wegter (38) uit Dordrecht. Ze wilde wa...

40-jarig bestaan Waerthove: medewerkers over verleden en toekomst verpleeghuis

Verpleeghuis Wearthove in Sliedrecht vierde hun 40-jarige bestaan met een feestweek. Bewoners en bez...

Zorgdirecteur Dubbelmonde: 'Dingen gaan niet goed, maar dat komt door grote verandering'

Hij wil het niet goedpraten, maar alles heeft een reden. Directeur ouderenzorg Sven de Langen van zo...

Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep willen samenwerken

Het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep, waar onder meer het Beatrixziekenhuis in Gorinc...

Verpleeghuis De Linde onder verscherpt toezicht geplaatst

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft De Linde onder verscherpt toezicht gesteld. De Lin...