Dordrecht, Netherlands

Pip & Zo start inzamelingsactie speelotheek: "Spelen niet vanzelfsprekend"

De Dordtse stichting Pip & Zo is sinds maandag een inzamelingsactie gestart om hun assortiment van uitleenbaar speelgoed aan te vullen. De 120 leden van de speelotheek treffen momenteel soms een verminderd aanbod aan wanneer de stichting het speelgoed inzet bij activiteiten. Het doelbedrag staat op €7.500.
Ylva Verbeek | 11 juli 2024 08:00 | Aangepast op 11 juli 2024 08:00
"We hebben we een lijst samengesteld met materialen die we nodig denken te hebben. Als zouden we maar een gedeelte extra kunnen aanschaffen; dan hoeven we toch niet het assortiment van de speelotheek leeg te halen", licht eigenaresse Bianca Pippings toe. Op het moment van schrijven staat het ingezamelde bedrag op €435.

De leden van de speelotheek kunnen verschillende lidmaatschappen afsluiten om speelgoed te kunnen lenen. "We hebben materialen die mensen vaak niet thuis hebben, zoals een knikkerbaan." Maar dat speelgoed zet de stichting tegelijkertijd in bij verschillende activiteiten die zij organiseert voor kinderen van 0 t/m 14 jaar, bijvoorbeeld in samenwerking met de bibliotheek of de gemeente. En die worden druk bezocht. "Daardoor is het aanbod minder voor onze leden. Om dat te compenseren, willen we het aanbod van de speelotheek aanvullen."

Daarnaast is er nog een structureel probleem: soms gaat speelgoed stuk tijdens een activiteit, of is het daarna incompleet. Een team vrijwilligers staat dan klaar om het schoon te maken of te repareren. "Soms moeten daarvoor onderdelen besteld worden, waardoor het aanbod in de speelotheek voor een langere tijd minder is¨, zegt Bianca.

Spelenderwijs
Pip & Zo zet zich in voor de ontwikkeling en het plezier van kinderen door te spelen, ontdekken en bewegen. De 120 leden, bestaande uit gezinnen, kinderdagverblijven, gastouders en peuterspeelzalen, hebben allerlei redenen om lid te zijn. "Veel mensen denken dat spelen vanzelfsprekend is, maar dat is het niet. Soms is er minder te besteden, maar er zijn ook mensen die klein behuisd zijn of goed voor het milieu willen zijn door niet zelf alles aan te kopen. De meeste abonnementhouders willen consuminderen; minder kopen, maar delen en spelen", besluit Bianca.

Lees meer over:

speelgoedbank|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Drukke dagen bij de speelgoedbank: ‘Mensen willen meer helpen’

Sinterklaas is terug naar Spanje en de rust is wedergekeerd in Dorddrecht, behalve bij de Dordtse sp...