“Overal waar ik kom spreken mensen me aan om te vertellen hoe erg ze het vinden dat Pasar Malam dit jaar niet doorgaat”, vertelt Vera Andreas van Toko Y Von, die het evenement in 2010 voor het eerst organiseerde. “Niet alleen mensen met een Indische achtergrond, maar ook heel veel anderen. Mensen kijken er echt naar uit. Sommigen verzetten zelfs hun vakantie ervoor.”
Veiligheid
De belangrijkste reden voor het afblazen van Pasar Malam is dat de veiligheid van medewerkers en het winkelend publiek bij de opbouw in het geding komt, vertelt Marcel Neervoort van Istimewa Events. Dat bedrijf nam de organisatie van de Pasar over van Vera, en doet dat al sinds 2013. “We moeten in een hele korte tijd alles opbouwen” zegt hij.
LEES HIER OOK:
Pasam Dordrecht gaat niet door “We hebben eigenlijk meer tijd nodig, maar vanwege andere activiteiten op het Statenplein kunnen we dat helaas niet krijgen. Tijdens de opbouw loopt alles door elkaar. Het komt namelijk allemaal tegelijkertijd aan. Een heftruck, maar ook een kraan met aggregaten. Het is voor de veiligheid van alle betrokkenen niet verantwoord om in zo’n korte periode op te bouwen.”
Begrip
Ook de financiële onzekerheid en de stijgende rekeningen van verhuurpartners spelen mee. Volgens organisator Neervoort is er, ondanks de teleurstelling, veel begrip voor de beslissing om Pasar Malam niet door te laten gaan: “De leveranciers, podiumbouwers en tentenbouwers hebben zelf ook die kortere opbouwtijd en de problemen rondom de veiligheid meegemaakt, dus ze begrijpen het. Iedereen baalt natuurlijk wel, want het is ook voor hen een leuk evenement."
Één voordeel: in de evenementenwereld deze zomer erg druk, dus Neervoort gaat ervan uit dat de partijen waarmee hij werkt nog genoeg andere evenementen te doen hebben. Ook onder de Indische gemeenschap en de mensen die met hun eigen kraampje op het evenement staan is er volgens Neervoort begrip.
Terug in 2026?
Als het aan Vera Andreas ligt vindt het feest volgend jaar gewoon weer plaats. “We geven de moed niet op”, zegt Andreas. “We denken in mogelijkheden, niet in beperkingen. Marcel (Neervoort, red.) en ik gaan met elkaar in gesprek en dan gaan we er met z’n allen gewoon voor zorgen dat de Pasar er volgend jaar weer is."
Gerucht
Wel wil Neervoort nog een hardnekkig gerucht de wereld uit helpen. Hij geeft aan veel berichten gehad te hebben van mensen die vonden dat de gemeente Dordrecht het evenement meer tegemoet zou moeten komen. “Het ligt niet aan de gemeente. Zij hebben ons juist altijd heel erg goed geholpen. De gemeente is ook gewoon gebonden aan andere evenementen op het Statenplein, zoals bijvoorbeeld de weekmarkt. Ze kunnen die ondernemers niet zomaar wegsturen. Zij moeten ook gewoon leven van de inkomsten die ze daarmee krijgen.”
Bekijk hieronder een reportage over het afblazen van de Pasar 2025.