Het jaarlijkse Pasar Malam, een cultureel feest waar Indonesië centraal staat, gaat dit jaar niet door. De organisatie noemt stijgende kosten, financiële onzekerheid en een beperkte opbouwtijd van de markt als redenen.
Het afblazen leverde
veel teleurgestelde reacties op. Genoeg aanleiding voor raadsleden om tijdens het vragenhalfuurtje op dinsdagavond vragen te stellen aan evenementenwethouder Maarten Burggraaf.
'Kiezen tussen schaarste'
Volgens Margret Stolk van de VSP is de subsidie die het evenement krijgt hoog genoeg, maar weten ze pas het exacte bedrag in een te laat stadium. Daardoor ontstaat financiële onzekerheid, terwijl de kosten van het evenement 'elk jaar toenemen'.
"Medewerkers van de gemeente hebben in het najaar van 2024 al contact gehad met de organisatie over de subsidie", reageert Burggraaf. "Het advies is toen gegeven om de subsidieaanvraag vroeg in te dienen. In dat geval is de hoogte van het bedrag bekend, voordat de voorbereidingen kunnen worden getroffen. Maar dat is niet gebeurd. De aanvraag is namelijk in een later stadium pas ingediend."
Daarnaast spreekt de wethouder over een subsidiepot van 150.000 euro die moet worden verdeeld. "De aanvragen liggen hoger dan kan worden toegewezen. Het is kiezen tussen schaarste. De gewenste 45.000 euro voor dit evenement is te hoog, aangezien het bedrag één derde is van de subsidiepot", vervolgt hij.
Veiligheid
Een andere reden voor het afblazen van Pasar Malam: veiligheid. Doordat eerst de markt moet worden afgebroken, is er elf uur tijd om het evenement op te bouwen. Dat is volgens de organisatie 'te kort' en dat zorgt voor 'veiligheidsrisico’s voor de medewerkers'.
"Die korte opbouwtijd was er in de voorgaande jaren ook", reageert Burggraaf. "Dat zal vast een uitdaging zijn geweest, maar ik weet niet waarom het dit jaar als onhaalbaar wordt geacht."
Volgens de wethouder is een alternatief om Pasar Malam op zaterdag te houden. "Dan heb je veel meer publiek en is de subsidie misschien niet eens meer nodig. Ook zou de markt dan verplaatst kunnen worden als dat tijdig wordt besproken, waardoor er meer opbouwtijd is", vervolgt hij.
Laatste poging
De voorwaarde van de organisatie om meer opbouwtijd te krijgen betekent dat de markt plaats moet maken. "Ik wil dat best voorleggen aan de marktlieden", aldus de wethouder. "Het is kort dag en de kans is klein dat het lukt. Maar ik ga het wel doen, want niet geschoten is altijd mis."
Een voorstel van raadslid Aydin Gündogdu van Op Ons Eiland, om een alternatieve locatie te zoeken werd daarna nog van tafel geveegd. "De locaties voor evenementen in de binnenstad zijn schaars. Het Statenplein is een perfect evenementenplein, maar dan moet de markt naar een andere plek. Een alternatieve locatie is waar het circus staat bij Amstelwijk, maar dat is te ver van het centrum. Verder heb ik geen alternatieven", besluit Burggraaf.