Dordrecht, Netherlands

Verkiezingsuitslagen: zo stemden de inwoners van Dordrecht en omstreken

In Dordrecht kwam GroenLinks-PvdA als winnaar uit de bus NOS
GroenLinks-PvdA heeft in Dordrecht tijdens de Europese verkiezingen de meeste stemmen gekregen. In andere gemeenten in onze regio boekten de PVV en SGP de overwinning. Een overzicht van alle uitslagen in de gemeentes in de Drechtsteden, plus Ridderkerk.
Corrado Francke | NOS | 10 juni 2024 16:50 | Aangepast op 10 juni 2024 16:50
Dordrecht
Met 21,7 procent van de stemmen werd GroenLinks-PvdA de grootste. Waar de PVV in november vorig jaar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen nog nog 24,5 procent van de stemmen kreeg, was dat nu 17,3 procent. Een derde plek was er voor de VVD (11,1 procent), gevolgd door het CDA (8,1 procent) en D66 (7,8 procent). Wat opviel was dat ook de Partij voor de Dieren (5,4 procent) het in onze stad prima deed.
De uitslag in Dordrecht NOS
Zwijndrecht
Net als in november kleurt ook Zwijndrecht tijdens de Europese verkiezingen ‘PVV-blauw’. De partij hengelde 23,4 procent van de stemmen binnen en bleef daarmee GroenLinks-PvdA (13,6 procent), de VVD (12,1 procent) en het CDA (11,2 procent) ruim voor.
De uitslag in Zwijndrecht NOS
Papendrecht
Ook in Papendrecht kwam de PVV als winnaar uit de bus. De partij van EU-lijsttrekker Sebastiaan Stöteler kreeg ruim een vijfde van de Papendrechtse stemmen. GroenLinks-PvdA (13,5 procent) en de VVD (13,2 procent) volgden op gepaste afstand.
De uitslag in Papendrecht NOS
Sliedrecht
Traditiegetrouw gingen de meeste stemmen uit Sliedrecht naar de SGP. Liefst 25,2 procent van de stemmen kleurde een bolletje in de SGP-lijst rood. De PVV werd tweede in het dorp met 18,8 procent, gevolgd door de ChristenUnie, het CDA, GroenLinks-PvdA en de VVD.
De uitslag in Sliedrecht NOS
Hardinxveld-Giessendam
In Hardinxveld-Giessendam deed de SGP het nóg beter. De partij kreeg 31,3 procent van de stemmen in de gemeente en hield de PVV (15,2 procent) en de ChristenUnie (13,9 procent) ruim achter zich.
De uitslag in Hardinxveld-Giessendam NOS
Hendrik-Ido-Ambacht
In onze regio was het in Hendrik-Ido-Ambacht het spannendst. Uiteindelijk was de SGP (20,2 procent) nipt de grootste, al deed de PVV (19,9 procent) het niet veel slechter. De VVD moest het met 12,4 procent doen, maar hield wel GroenLinks-PvdA (10,5 procent) en het CDA (9,9 procent) achter zich.
De uitslag in Hendrik-Ido-Ambacht NOS
Ridderkerk
In Ridderkerk boekte de PVV met 24,5 procent van de stemmen een overtuigende zege. De SGP behaalde 16,3 procent en bleef zodoende voor GroenLinks-PvdA (11,7 procent), de VVD (9,7 procent) en het CDA (9,4 procent).
De uitslag in Ridderkerk NOS

Lees meer over:

Europese Verkiezingen|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Stemmen in de kerk in Papendrecht: ‘Dat Parlement doet geen flikker’

De Europese verkiezingen zijn van start gegaan en ook in Papendrecht mochten de mensen naar de stemb...

Hier kun je stemmen voor de Europese verkiezingen vandaag

De stembussen in de Drechtsteden zijn open. Stemmen kan vandaag van ‘s ochtends 7.30 uur tot ‘s avon...

Naar de stembus op 6 juni: wat heeft de jonge Dordtenaar daaraan?

Hoe krijg je jongvolwassenen naar de stembus voor de Europese verkiezingen? Donderdag kan er weer ge...