Dordrecht, Netherlands

Wethouder Peter Heijkoop voorgedragen als burgemeester Leiden

Wethouder Peter Heijkoop vertrekt uit Dordrecht en wordt burgemeester van Leiden. Hij vervangt de tijdelijke burgemeester Peter van der Velden, die vorig jaar in september aantrad na het vertrek van voormalig burgemeester Henri Lenferink.
Redactie Streek 56 | 10 juli 2024 10:29 | Aangepast op 10 juli 2024 10:29
“Een bijzondere dag. Ik weet sinds drie kwartier dat ik uw nieuwe burgemeester mag zijn. Ik sta hier met enige verlegenheid, in een van de mooiste raadszalen van het land”, vertelde Heijkoop dinsdagavond in de raadsvergadering in het stadhuis van Leiden.“

Het is voor mij een enorm grote eer dat ik hier nu mag staan. Ik mag hier staan als nieuwe voorgedragen burgemeester van een wonderschone stad”, liet een trotse Heijkoop optekenen door collega's van Omroep West.Leegloop
Het is een volgende klap voor het bestuurscollege van Dordrecht. Eerder dit jaar maakte burgemeesters Wouter Kolff (VVD) al bekend op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Met Heijkoop vertrekt nu een wethouder met veel bestuurlijke ervaring.

Hij is wethouder van sociale zaken, volkshuisvesting, primair onderwijs, financiën en de locoburgemeester van de Dordrecht. Als bestuurslid van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten heeft hij zich onder meer sterk gemaakt voor meer bestaanszekerheid.

De benoeming van Heijkoop is niet onopgemerkt gebleven, landelijk CDA-kopstuk Henri Bontenbal feliciteerde de wethouder al met zijn nieuwe functie.
Carrière
Van 2011 tot 2016 was Heijkoop lid van de gemeenteraad van Dordrecht namens het CDA. Hij studeerde gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte vanaf 2012 tot 2016 bij Woonzorg Nederland.

De geboren Dordtenaar woont met zijn vrouw en vier kinderen in de drechtstad. Hij is de zoon van CDA-bestuurder Jan Heijkoop, die ruim twintig jaar in de Provinciale Staten van Zuid-Holland zetelde en meerdere burgemeestersfuncties in Zuid-Holland en Zeeland bekleedde.

In Leiden volgt Heijkoop scheidend loco-burgemeester Peter van der Velden op. Die was vanaf september 2023 actief in de studentenstad, toen Henri Lenferink het na twintig jaar bestuurderschap voor gezien hield. Met de benoeming verslaat Heijkoop zo’n vijfentwintig andere kandidaten voor de positie van burgervader in de sleutelstad. De beëdiging van Heijkoop staat gepland voor 19 september.

Vanuit Leiden bewandelt waarnemend burgemeester van der Velden de omgekeerde weg. Hij zal vanaf 23 september de waarnemend burgemeester van Dordrecht worden. Daarvoor was hij in 2019 waarnemend burgemeester van Hoeksche Waard en in 2017 al een keer eerder waarnemend burgemeester in Dordrecht.

Van 1989 tot en met 2014 was Van der Velden achtereenvolgens burgemeester van de gemeenten Nieuw-Ginneken, Rosmalen, Emmen, Bergen op Zoom en Breda. In november wordt gestart met de zoektocht naar een nieuwe vaste burgemeester in Dordrecht.

Bekijk hieronder de reportage die wij over de vertrekkend wethouder maakten.

Lees ook

Wim van der Kruijff nieuwe CDA-wethouder Dordrecht

De CDA-fractie in Dordrecht draagt Wim van der Kruijff voor als nieuwe wethouder. Hij is daarmee de ...

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

De burgemeesterspost van Dordrecht zal vanaf september worden waargenomen door Peter van der Velden....

CDA Ridderkerk draagt Ton Overheid voor als kandidaat wethouder

De fractie van het CDA Ridderkerk heeft besloten om Ton Overheid voor te dragen als kandidaat wethou...

Zoektocht naar burgemeester gestart, maar eerst een waarnemer

De huidige burgemeester van Dordrecht is aan zijn laatste maanden bezig, hij vertrekt en wordt Commi...

Marco Oosterwijk blikt terug op eerste jaar als burgemeester Ridderkerk

Een jaar burgemeester, dat jubileum vierde Marco Oosterwijk op 15 mei. De burgemeester van Ridderker...

Burgemeester Margreet van Driel is trots op ‘helden’ Manuel en Araceli

PAPENDRECHT – Burgemeester Margreet van Driel heeft Manuel en Araceli woensdagmiddag in het zonnetje...