“We gaan kijken wat er mogelijk is, want we hebben die brug gewoon nodig voor de hulpdiensten”, legt Diana Wonnink van Rijkswaterstaat uit. Zij is als omgevingsmanager belast met alles wat er speelt rond de grondige renovatie van de Papendrechtse brug, en daarbij speelt ook de Baanhoekbrug een rol.
“Per dag gaat gemiddeld veertig keer een ambulance met spoed over de Papendrechtsebrug. Als die straks dicht is, moet er een alternatief zijn om ervoor te zorgen dat de aanrijtijden worden gehaald”, legt Wonnink uit. En dan heeft ze het nog niet eens gehad over brandweer, politie of ander zorgpersoneel dat met spoed moet uitrukken.
De Baanhoekburg is dat alternatief: Gedurende de negen maandan dat er gewerkt wordt aan de Papendrechtsebrug, mogen daarom tweewielers daar geen gebruik van maken. Dat leidt tot woede bij de Fietsersbond en wielerclub De Mol. Die snappen niets van de afsluiting.
Arij van der Stelt, actief voor de Fietsersbond, heeft berekend dat het maximaal drie minuten duurt om de brug schoon te vegen. Dat terwijl volgens hem de hulpdiensten er "tussen de vier en vijf minuten over doen om bij de brug te komen". Hij en de bond zijn dan ook van mening dat er niet genoeg is gekeken naar andere opties. Ook is de bond bang dat men sneller naar de auto zal grijpen. Bij De Mol is men vooral bang dat de leden vanuit de Alblasserwaard niet meer naar de club en wedstrijden komen, wat de clubkas niet ten goede komt. De voorzitter noemt het zelfs "een bedreiging voor het voortbestaan" van de club.
“Er zijn geen mogelijkheden om passeerplekken te realiseren op de brug zodat bijvoorbeeld fietsers even aan de kant kunnen”, gaat Wonnink verder. “Het fietspad op de Baanhoekbrug is smal en die ruimte hebben we echt nodig voor de hulpdiensten. Als er een ambulance met spoed door moet, is er geen tijd om eerst de brug schoon te vegen. Dat kost veel tijd. En elke minuut kost mensenlevens.”
Wat dan wel met de 2000 tweewielers die dagelijks de Baanhoekburg gebruiken? “We kijken serieus naar een veerdienst, want er gaan veel fietsers overheen”, legt Wonnink uit. Die pont stond nog niet in de planning en is nu een serieuze optie. Maar die dienst wordt dan niet hetzelfde als het tijdelijke veer bij de Papendrechtsebrug. “Daar willen we tijdens de afsluiting 24/7 gaan varen, omdat er een oeververbinding moet blijven voor fietsers”, besluit Wonnink.
Bekijk op ons YouTube-kanaal ook de reportage over de Baanhoekbrug en hoor hoe de Fietsersbond en wielerclub De Mol naar de afsluiting kijken.