“Je zult maar jong zijn, graag in je dorp blijven wonen, en elke keer achter het net vissen." Zo introduceert wethouder Arjan Meerkerk de pilot op 3 juli. Vanaf dat moment konden starters zich inschrijven voor de woningen. Op de vrijdag voor het sluiten van de inschrijving zijn er al 173 aanmeldingen binnen.
Voorrang voor starters
Er zijn wel wat regels verbonden aan de inschrijvingen voor de woningen. Zo mogen toekomstige bewoners als huishouden maximaal 60.000 euro verdienen per jaar en moeten ze er na de koop echt zelf gaan wonen voor minstens vijf jaar. Het is ook alleen bedoeld voor ‘echte starters’: inwoners die nu nog bij hun ouders of op kamers wonen, die hun eerste koopwoning willen kopen.
Bij de inschrijving wordt ook gevraagd om te laten zien dat er binding is met de gemeente. De kopers moeten nu al in Hardinxveld-Giessendam wonen.
Als de proef succesvol is, heeft de gemeente aangegeven de KoopStart-regeling vaker te gaan gebruiken. Zo denken zij een vergeten deel van starters te kunnen helpen. “Een grote groep woningzoekenden met een middeninkomen is niet in staat een passende woning te vinden. Het inkomen is te hoog om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en te laag om een koopwoning te kopen”, aldus de gemeente.
Koperskorting
De gemeente werkte samen met woonstichting OpMaat om de KoopStart-regeling te lanceren. Omdat de gemeente eigenaar is van de grond waarop gebouwd wordt en het proces van bouwen en verkopen zelf uitvoert, kunnen de huizen worden verkocht met een koperskorting op de marktwaarde. De prijzen van de veertien woningen liggen daardoor rond de 262.000 euro.
De woningen worden circa 75m² groot. Ze kunnen niet worden uitgebreid, omdat de gemeente de huizen wel graag voor starters wil houden, ook in de toekomst.
De gemeente hoopt in begin 2026 de sleutels te overhandigen aan de gelukkige eigenaren. Wie dat zullen zijn, wordt dinsdag na de loting bekendgemaakt.