Dordrecht, Netherlands

Hendrik-Ido-Ambacht koploper energiezuinige woningen in de streek

Volgens een recent onderzoek blijkt dat in Hendrik-Ido-Ambacht meer dan de helft van de woningen beschikt over energielabel A of hoger. Daarmee scoort de gemeente veel beter dan de andere gemeente in onze streek.
Trevyn van Houwelingen | 18 juni 2024 08:30 | Aangepast op 17 juni 2024 17:09
Binnen de streek komt er na koploper Hendrik Ido Ambacht, waar 51.7% van de woningen beschikt over energielabel A of hoger, een tijd niets. De gemeente Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht volgen op gepaste afstand. Daar is ruim een derde van de woningen met A of hoger gelabeld. In de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht is dat ongeveer een kwart. Op het onderstaande interactieve kaartje zijn de exacte getallen per gemeente te vinden.
Beleid
Wethouder Ralf Lafleur van Hendrik-Ido-Ambacht ziet de onderzoeksresultaten als bevestiging van het gevoerde beleid: “We zijn als gemeente hard aan het werk met duurzaamheid, de afgelopen jaren hebben we mooie en succesvolle acties voor onze inwoners georganiseerd die zeker hebben bijdragen aan dit resultaat. Ook met de ondernemers zijn we goed op weg."

Een verklaring voor de goede score van zijn gemeente ziet de wethouder in het grote aantal nieuwbouwwoningen die er de laatste tijd zijn bijgebouwd. “Hoe jonger de woning, des te beter het energielabel, en aangezien in Hendrik-Ido-Ambacht een relatief groot deel van het aantal woningen, jonge woningen zijn, scoren we op dit onderdeel al wat hoger.” Een andere reden is het aantal zonnepanelen in de gemeente. Er ligt volgens de gemeentecijfers 1.428.200 vierkante meter aan zonnepanelen op de Ambachtse daken.

Labels
Tegenwoordig moet elke woning die wordt verkocht of verhuurd een geldig energielabel hebben, waaruit is op te maken hoe energieslurpen of zuinig het huis daadwerkelijk is. Momenteel heeft zo’n 34,5% van de Nederlandse huizen energielabel A en hoger, al verschilt dit percentage energiezuinige woningen sterk op lokaal niveau. Boven label A zitten nog A+, A++, A+++ en A++++.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door verzekeraar en prijsvergelijker Independer, is gedaan op basis van data van de energielabel registratie van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Daaruit bleek ook dat inmiddels 61,7% van alle woningen in Nederland beschikt over een geldig energielabel. Dit komt neer op zo'n 5 miljoen woningen. Het meetpunt van het onderzoek was 1 januari 2024.

Coaches
Voor tips om uw eigen huis energiezuiniger te maken kunt u contact opnemen met het Energieloket Duurzaam Drechtsteden. In veel gemeenten zijn ook energiecoaches aan huis beschikbaar, deze experts komen in persoon bij de aanvrager op bezoek om tips te geven over kleine maatregelen die u kunt nemen om het huis energiezuiniger te maken.

RTV Dordrecht maakte vorig jaar een reportage over de energiecoaches in de stad, die is hieronder te bekijken.

Lees ook

Geen derde promotie op rij voor IFC

IFC speelde op zaterdag 15 juni 2024 de beslissende wedstrijd in de vierde ronde van de nacompetitie...

Ambachts bedrijf omarmt oplossing voor overvol stroomnet

Het is nu en de komende jaren dringen geblazen op het stroomnet in Nederland. Dat heeft tot gevolg d...

Gemeente Dordrecht nagenoeg de perfecte plek voor elektrisch rijden

Goed nieuws voor alle elektrische autorijders in Dordrecht. De gemeente staat landelijk op plek twee...

112-nieuws: vrouw beroofd van bromfiets In Hendrik-Ido-Ambacht

Twee personen hebben maandagavond een vrouw beroofd van haar bromfiets. Dit gebeurde rond 22.00 uur ...

Gemeenten en organisaties zetten in op versnelde verduurzaming Drechtsteden

De Drechtsteden hebben zich gecommitteerd aan een energieneutrale regio vóór 2050. Om die ambitie te...

Deze week op de deurmat: Energiekrant vol duurzame tips

De Drechtsteden streven ernaar om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken zijn ...