Impact klimaatverandering op infrastructuur
Veel infrastructuur moet worden opgeknapt omdat het over zijn houdbaarheidsdatum is. Daarnaast worden bruggen, viaducten en sluizen steeds zwaarder belast. En door klimaatverandering moet alles ook beter bestand zijn tegen hitte, droogte en hoosbuien, zegt Rijkswaterstaat.
Daarvoor is veel geld nodig. “De programmering tot en met 2028 is financieel en organisatorisch haalbaar. Voor de planning 2029 en verder is dit ook het beeld maar uiteraard met meer onzekerheden, vooral op het gebied van vernieuwing”, staat in het meerjarenplan.
De regio Zuid-Holland Zuid/Rijnmond wordt als een van de gebieden genoemd waar onderhoud van het allergrootste belang is. “Het is aan een nieuw kabinet om verder invulling te geven aan de groeiende opgave voor instandhouding en het verder verhogen van het productievolume.” In de gehele regio gaat het om tien bruggen. In onze nabijheid zijn dat de Brug over de Noord bij Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht en de Moerdijkbrug.
Miljarden extra nodig
Tot 2038 is maar liefst 34,5 miljard euro extra nodig om bruggen, sluizen en viaducten in heel ons land op te kunnen knappen. Een gigantische uitdaging, mede door een tekort aan materiaal, personeel en stikstofruimte. “Ook verandert de bouwomgeving, met mondige burgers en strengere regels.”
Rijkswaterstaat waarschuwt dat werkzaamheden de komende jaren alleen maar zullen toenemen, ook overdag. Dat heeft deels met de hoeveelheid werk te maken, maar het komt ook doordat steeds minder mensen bereid zijn om ’s nachts of in de weekenden te werken.
De dringende oproep aan weggebruikers luidt dan ook om te kijken naar alternatieven, indien nodig. Het advies is om te kijken naar alternatieve routes, andere vervoersmiddelen of vaker thuiswerken.
Dit bericht verscheen eerder bij onze mediapartner Rijnmond