Dordrecht, Netherlands

Raad Molenlanden tegen plaatsing grote windturbines en wil kleine windmolens

Theo Segers, burgmeester Molenlanden en Reinie Melissant, burgemeester Gorinchem. Hans Hulswit
De gemeenteraden van Molenlanden en Gorinchem hebben dinsdagavond vergaderd over de locatie van windturbines. Hierbij ging het onder meer om de omstreden ‘locatie J’, vlakbij Wijngaarden en de Papendrechtse wijken Molenvliet en Wilgendonk. De voltallige raad van Molenlanden bleek tegen plaatsing van grote windturbines in de eigen gemeente. Wel omarmt men het idee van een groter aantal kleine windmolens.
Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 10 juli 2024 14:00 | Aangepast op 10 juli 2024 11:19
Voor aanvang van de vergadering was er door de voltallige gemeenteraad van Molenlanden een motie ingediend die stelde dat er in Molenlanden nergens windturbines zouden worden geplaatst. Dit zorgde voor irritatie bij raadsleden uit Gorinchem. Het leek er namelijk op dat er nu alleen locaties in Gorinchem over zouden blijven en dat vonden raadsleden uit die stad dan weer niet juist, ook omdat daar nu de locatie Avelingen weer in zicht leek te komen. Deze plek was al in een vroeg stadium door de Gorcumse raad afgewezen als mogelijkheid.

Wethouder Jan Lock (Molenlanden) was niet blij met het amendement waarbij plaatsing in heel Molenlanden werd afgewezen. “Ik sta nu met lege handen”, was zijn respons. Hij vindt dat hij door de actie van de raad geen serieuze gesprekspartner voor de provincie kan zijn. Die provincie zal nu zelf een besluit nemen en Molenlanden geeft volgens Lock dan ook de regie uit handen. Hij wilde dat de raad zelf met een alternatief zou komen.

Aanpassing
Na een schorsing werd het raadsbrede amendement van Molenlanden aangepast. In het amendement wordt nu gesproken over een alternatieve manier om alsnog aan de opgave vanuit de provincie te voldoen. Daarmee worden kleinere windmolens bedoeld. Zo zou Molenlanden toch aan de wensen van de provincie kunnen voldoen bij het opwekken van windenergie.

Het geamendeerde voorstel werd uiteindelijk door de raad van Molenlanden aangenomen met 24 stemmen voor en 2 tegen. Met deze beslissing lijkt de plaatsing van zeer hoge windturbines bij Papendrecht nu van de baan, hoewel de uiteindelijke beslissing wordt genomen door de provincie Zuid Holland.

Lees meer over:

Windmolens|Molenlanden|

Lees ook

Bezorgde inwoners starten petitie tegen windturbines Alblasserwaard

Een aantal ‘bezorgde inwoners’ van Papendrecht, Molenlanden, Kinderdijk, Wijngaarden en omstreken i...

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

De gemeente Papendrecht is ‘diep teleurgesteld’ door het besluit van de colleges van Gorinchem en Mo...

Bewoners overwegend kritisch over ambitie om windenergie op te wekken in de regio

De plannen van de gemeenten Molenlanden en Gorinchem over het plaatsen van grote windturbines in de ...

SGP kritisch over mogelijke plaatsing windmolens bij Papendrecht

De SGP-fractie in de gemeenteraad heeft een aantal vragen gesteld aan het Papendrechtse college over...

Gemeenten krijgen ruim 3,5 miljoen euro voor onderzoek naar PFAS

De gemeenten Papendrecht, Dordrecht, Sliedrecht en Molenlanden hebben ruim 3,5 miljoen euro van Den ...