Dordrecht, Netherlands

Tragisch verhaal van verdronken Chiara (13) zorgt voor treurnis en vraagtekens

Chiara zat op een internationale schakelklas van het Dalton aan de Eulerlaan Google Maps
Zaterdagmiddag overleed het dertienjarige meisje tijdens het zwemmen in de Alblasserdamse zwemplas het Lammetjeswiel. Ze was daar met vriendinnetjes naartoe gegaan tijdens de tropische temperatuur van afgelopen weekend. Chiara raakte vermist en werd een halfuur later gevonden.
Trevyn van Houwelingen | 13 juni 2023 15:30 | Aangepast op 13 juni 2023 15:22
Chiara was als leerling ingeschreven bij één van de internationale schakelklassen van het Stedelijk Dalton Lyceum. In die klassen worden leerlingen met een achtergrond buiten Nederland klaargestoomd voor Nederlands onderwijs. Dat gebeurt in klassen van ongeveer vijftien leerlingen, die gedurende het jaar steeds groter worden door de huidige massamigratie en vluchtelingenstromen uit Oekraïne en het Midden-Oosten. De internationale schakelklassen zijn gehuisd aan locatie Eulerlaan, op de oude vmbo-locatie van de scholengemeenschap. Er zitten zo’n 250 leerlingen.

Impact
Louis Jongejans is directeur van de locatie Kapteynweg van de scholengemeenschap Stedelijk Dalton Lyceum, hij vertelt dat het bericht van Chiara’s overlijden bij het docenteam veel impact had: “Onze docenten zijn zeer nauw betrokken met de kinderen, ook bij de internationale schakelklassen. De leerlingen worden klaargestoomd om standaard onderwijs te volgen, en daarbij worden ze intensief begeleid door de docenten. Haar overlijden kwam bij onze docenten dus ook hard aan.”

De leerlingen van de ISK zijn net zo goed aangedaan. Sommigen van hen komen uit onveilige gebieden en hebben al genoeg trauma’s om te verwerken. Daar komt dit drama nog eens bovenop. Een school vormt zijn eigen gemeenschap en iedere tiener heeft op school zijn eigen vriendenkring. Zo komt een sterfgeval snel heel dichtbij, zeker voor de klasgenoten van Chiara. Om de scholieren zo goed mogelijk op te vangen zijn de docenten in overleg geweest met een schoolpsycholoog.

Schoolzwemmen
De directeur van de locatie Kapteynweg wil benadrukken dat hij niet weet hoe dit noodlottige ongeluk tot stand is gekomen. "We weten niet of het met zwemvaardigheid te maken heeft gehad, of dat er andere factoren in het spel zijn geweest.” Als voorbeeld komt Jongejans met een anekdote over een gesprek dat hij ooit had met een gymdocent. Die vertelde hem dat hoe goed je ook kan zwemmen, temperatuurswisselen kunnen zorgen voor vreemde reacties als het lichaam te snel afkoelt. Jongejans weet niet wat er afgelopen zaterdag bij het Lammetjeswiel is gebeurd, maar geeft aan dat de discussie over zwemles op school zeker gevoerd mag worden.

“Zwemles is een tijd lang onderdeel van het lesprogramma geweest, veel basisscholen hadden de lessen ook standaard in het curriculum zitten. Helaas is dat nu niet meer het geval, scholen mogen het accent tijdens de lessen zelf bepalen.” Om te kijken wat er mogelijk is wil Louis met de gemeente in gesprek over het belang van zwemlessen op school, en is er intern overleg over wat de school zelf kan betekenen voor leerlingen die minder goed kunnen zwemmen. “Maar als je als school prioriteit geeft aan zwemles, kun je minder aandacht aan andere delen van je lespakket besteden.”

Volgens Jongejans wist hij vroeger precies welke van zijn scholieren konden zwemmen en welke niet. Daar is sinds het wegvallen van verplicht schoolzwemmen verandering in gekomen. “Het is nu lastiger om van iedere scholier na te gaan of ze wel kunnen zwemmen, en dat is eigenlijk ook niet onze verantwoordelijkheid.” Hij stelt nog een rake vraag: “Kunnen gevluchtte ouders zwemlessen voor hun kinderen wel betalen als die niet meer door de school worden betaald? Allemaal belangrijke zaken om met de gemeente te bespreken. En dat ben ik ook van plan. Een ongeluk als dat van Chiara drukt je met je neus op de feiten.”

De mentor en teamleider van Chiara hebben al contact met de ouders van het meisje. Zij mogen bepalen hoe het meisje op school wordt herdacht. De school wil een toekomstig afscheid op een mooie manier kunnen vormgeven en droeg zelf ideëen als een stilteruimte en condoleanceregisters op school aan.

Lees meer over:

Verdrinking|Alblasserdam|zwemles|

Lees ook

Spugen en poep gooien na ruzie in de speeltuin: 'Jullie mogen hier niet spelen, jullie zijn buitenlanders'

Maurice Laparlière doet verslag van een opmerkelijke rechtszaak in onze regio. Vandaag een 24-jarige...

Nieuw zwembad Alblasserdam wordt gevuld met water en dat duurt maar liefst 2 weken

Sport Centrum Blokweer in Alblasserdam had bijna twee jaar geen zwembad, maar daar komt langzaam ver...

Zittingsdag drie ten einde, strafeis bekend en advocaat verdachte aan het woord

De verdachte schoot op 4 mei van het vorig jaar een schoenmaker dood in Vlissingen. Twee dagen later...

De oma van Ann-Sofie mist de vrolijke bezoekjes en appjes van haar doodgeschoten kleindochter

De vader van de doodgeschoten Ann-Sofie zet een foto van zijn dochter neer, een paar meter achter de...

Emotioneel vervolg rechtszaak schietpartij bij zorgboerderij in Alblasserdam

De rechtszaak over de schietpartij bij zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam is vandaag na een maa...

Overvolle glasbakken: wat is er aan de hand in Alblasserdam?

Het ziet eruit alsof heel Alblasserdam een avondje flink is doorgezakt. Vanwege overvolle glasbakken...