Dordrecht, Netherlands

Twee drama's, één dorp: dit weten we tot nu toe over de gitzwarte dag in Alblasserdam

Bloemen bij zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam na het schietdrama Esther Schalkwijk/Rijnmond
6 mei 2022, de dag dat Alblasserdam veranderde. Het rustige dorp in de Alblasserwaard werd vorige week geconfronteerd met twee drama's die vier vrouwen het leven kostten en sindsdien als een donkere rouwsluier boven de gemeenschap hangen. Dit is wat we tot nu toe weten over het schietdrama op een zorgboerderij en het dodelijke scooterongeluk.
RTV Rijnmond | 10 mei 2022 10:56 | Aangepast op 10 mei 2022 10:56
6 mei 2022, de dag dat Alblasserdam veranderde. Het rustige dorp in de Alblasserwaard werd vorige week geconfronteerd met twee drama's die vier vrouwen het leven kostten en sindsdien als een donkere rouwsluier boven de gemeenschap hangen. Dit is wat we tot nu toe weten over het schietdrama op een zorgboerderij en het dodelijke scooterongeluk.

De dag dat alles veranderde
Vrijdag 6 mei begint met de aanrijding van een scooter om 01:30 uur. Burgemeester Paans wordt hiervan midden in de nacht op de hoogte gebracht: “De dag begon al met een zwart randje. Niet kon ik bevroeden dat de dag later een gitzwart karakter kreeg”, zegt hij op een persconferentie om 17:30 uur, ongeveer zes uur nadat zich op zorgboerderij Tro Tardi nog een ander drama heeft voltrokken.Bij het scooterongeluk kwamen twee vrouwen om het leven. Ze werden aangereden door een auto met daarin een Papendrechter achter het stuur. Bij het drama op de zorgboerderij werden twee mensen doodgeschoten en raakten twee mensen gewond. Een man uit Oud-Alblas zit hiervoor vast.

Dit is Alblasserdam, dorp in de Alblasserwaard
Alblasserdam is een relatief kleine gemeente met iets meer dan 20 duizend inwoners. Volgens burgemeester Paans is het een gemeenschap waarin mensen om elkaar heen gaan staan: “In ons dorp staan we voor elkaar klaar”, zei hij vorige week. “Dit slaat diepe wonden in onze hechte gemeenschap.”

Inwoner Yvonne vertelde aan Rijnmond hoe deze gebeurtenissen het dorp zullen tekenen: “Dit zullen we nooit vergeten. Alblasserdam is een veerkrachtig dorp, maar hoe moeten we dit verwerken?” Dominee Van Heijningen van de Ichtuskerk in het dorp zegt tegen Rijnmond dat iedereen wel een 'lijntje' heeft met één van de slachtoffers. “Of het is via een sportvereniging, of via een bijbaantje, of via familie en kennissen.”

Ook is Alblasserdam vrij religieus, het maakt onderdeel uit van de zogeheten Biblebelt. De SGP behoort al jaren tot de grootste partijen. De gemeente heeft veel kerkgenootschappen en kerkgebouwen. Zondag zat de Ichtuskerk bomvol toen de slachtoffers werden herdacht.

Dit weten we over het schietdrama op zorgboerderij Tro Tardi
In het kort: het is rond 11:00 uur als op zorgboerderij Tro Tardi een man het vuur opent op zorgboerderij Tro Tardi aan de Molensingel. Door zijn daad komen twee mensen om het leven en raken twee mensen zwaargewond. Andere mensen die aanwezig zijn op de zorgboerderij weten een nabijgelegen weiland in te vluchten. Kort na het schietdrama wordt in een park in de buurt een verdachte opgepakt.

De locatie: de schietpartij vindt plaats op zorgboerderij Tro Tardi. De zorgboerderij werd in 2007 opgericht. Er wordt dagbesteding geboden aan kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. Ze doen er klusjes, zorgen voor paarden en koeien of het maaien van gras. Het doel is om rust, ruimte en regelmaat te creëren.

Wie zijn de slachtoffers: een meisje van 16 uit Dordrecht en een vrouw van 34 uit Alblasserdam komen om het leven. Ook raken twee mensen gewond: een 12-jarige jongen uit Hendrik-Ido-Ambacht en een 20-jarige vrouw uit Alblasserdam. Zij liggen nog in het ziekenhuis.

Wie is de verdachte: het gaat om John S. Hij is een 38-jarige man uit Oud-Alblas. Al snel werd duidelijk dat de verdachte werd gezocht door de politie. Hij was vermoedelijk ook betrokken bij een dodelijk misdrijf in Vlissingen op 4 mei. Bij de politie stond hij al bekend als 'overlastgevend persoon'. Hij was al eens eerder op de zorgboerderij geweest. Een strafblad had hij niet. Volgens justitie heeft John S. inmiddels een bekentenis afgelegd over het schietdrama in Alblasserdam en over de dood van de man in Vlissingen.

Dit zeggen zijn buren over John S.: Rijnmond sprak enkele buurtbewoners in Oud-Alblas die vlak bij het huis van de verdachte wonen. Een overbuurman vertelt: “Hij ging eigenlijk alleen maar z'n bovenwoning in vanuit z'n auto en vice versa. Hij zat alleen af en toe een peuk te roken op het balkon. Hij zei bijna nooit iets terug als mensen hem groetten en gooide de deur dicht als er een collectant aan de deur kwam.” Een andere buurman herkent dat beeld: “Hij liep vaak met z'n hoofd naar beneden, leidde echt een teruggetrokken leven. Hij oogde depressief."

Wat weten we nog meer over John S.: kort voordat de verdachte naar de zorgboerderij in Alblasserdam ging, had hij een mail naar RTL Boulevard gestuurd. Daarin schreef hij: “Het is al jaren oorlog in mijn hoofd.” Hij handelde uit 'pure wanhoop en radeloosheid', schrijft hij in de brief. De man die in Vlissingen slachtoffer werd van S. was volgens hem iemand die hij 'vermoordde om zijn wapen te testen'. Over het motief is nog weinig bekend, behalve dat hij daarover iets heeft gezegd in de mail die hij verstuurde. “Het zijn verklaringen over de achtergrond en de aard van de delicten”, zegt de persofficier van justitie.

Op maandag 9 mei werd bekend dat John S. twee weken langer vast blijft zitten. Hij wordt officieel verdacht van drie keer moord, dan wel doodslag en twee keer een poging daartoe.

Een van de cliënten op de zorgboerderij is Ralf. Hij was op de dag van het schietdrama niet aanwezig, maar heeft veel contact met zijn vrienden van de boerderij. Om Tro Tardi te helpen, is hij een crowdfunding gestart. De zorgboederij mag kiezen waar het geld heen gaat. Aan het AD vertelt de moeder van Ralf dat het geld gebruikt kan worden voor de nabestaanden, een nieuw hek, beveiligingscamera's of een mooi herdenkingsbankje.

Dit weten we over het scooterongeluk op de Edisonweg
In het kort: het is 01:30 uur als op de Edisonweg twee vrouwen op een scooter worden aangereden door een auto. Na de botsing rijdt de automobilist door, maar stopt enkele honderden meters verderop. Hij loopt terug naar de plek van het ongeluk en wordt aangehouden.

Wie zijn de slachtoffers: op de scooter zaten twee vrouwen. Ze waren 18 en 19 jaar oud en kwamen allebei uit Alblasserdam. De oudste van de twee overlijdt kort na het ongeluk, het andere slachtoffer overlijdt twee dagen later.

Wie is de verdachte: de bestuurder van de auto is een man van 24 en hij komt uit Papendrecht. Hij zit vast omdat hij verdacht wordt van het volgende: doodslag en het veroorzaken van een verkeersongeval met zwaar lichamelijk letsel met de dood ten gevolg. Justitie maakte maandag bekend dat hij twee weken langer vast blijft zitten.

Mensen die vragen hebben of hun zorgen willen delen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Alblasserdam, kunnen bellen met de Stichting Welzijn Alblasserdam via 078-2021220 of met het Centrum voor Jeugd en Gezin via 088-1237007.

Lees ook

Heeft Zwijndrechtse schutter 'Lucky' een geestelijke stoornis? Deskundigen hebben geen idee

Deskundigen hebben niet kunnen vaststellen of moordverdachte Minh V. een geestelijke stoornis heeft....

Spugen en poep gooien na ruzie in de speeltuin: 'Jullie mogen hier niet spelen, jullie zijn buitenlanders'

Maurice Laparlière doet verslag van een opmerkelijke rechtszaak in onze regio. Vandaag een 24-jarige...

Nieuw zwembad Alblasserdam wordt gevuld met water en dat duurt maar liefst 2 weken

Sport Centrum Blokweer in Alblasserdam had bijna twee jaar geen zwembad, maar daar komt langzaam ver...

‘Lucky’, die in Zwijndrecht twee vrouwen neerschoot, in mei voor de rechter

De rechtszaak tegen ‘Lucky’, de man die in Zwijndrecht een vrouw doodschoot en daarna weken op de vl...

Proces 'Lucky' voor fatale schietpartij Zwijndrecht pas in mei

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Minh V, alias ‘Lucky’, staat gepland voor 15 of ...

Zittingsdag drie ten einde, strafeis bekend en advocaat verdachte aan het woord

De verdachte schoot op 4 mei van het vorig jaar een schoenmaker dood in Vlissingen. Twee dagen later...