Dordrecht, Netherlands

Tweehonderd vluchtelingen vanuit Dordt naar asielboot Hendrik-Ido-Ambacht

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht gaat vanaf juli op een asielboot 200 vluchtelingen onderbrengen. Het rivier-cruiseschip, de Bellriva, moet worden afgemeerd aan het Citadelterrein. De huidige opvang aan de Weteringsingel wordt definitief gesloten.
Ananda Cobussen | 16 juni 2023 17:16 | Aangepast op 16 juni 2023 17:16
Honderdvijftig asielzoekers verhuizen vanuit de noodopvang aan de Marconiweg in Dordrecht naar de asielboot. En 30 vluchtelingen komen naar de boot vanuit de Sporthal aan de Weteringsingel in Hendrik-Ido-Ambacht. Deze noodopvang wordt definitief gesloten.

De asielboot wordt afgemeerd naast het schip waar nu al Oekraiense vluchtelingen worden opgevangen. Er moet nog wel wat gebeuren om de kade klaar te krijgen voor een asielboot, maar het besluit is definitief.

Er was een ruime meerderheid van de gemeenteraad voor de komst van de boot. Wethouder Flach heeft er vertrouwen in dat het goed gaat met de vluchtelingen afkomstig van de Marconiweg in Dordrecht. “We kennen deze groep asielzoekers. Daar zijn de afgelopen tijd geen incidenten mee geweest. Het is een groep mensen waar we vertrouwen in hebben”.

Hendrik-Ido-Ambacht neemt deze zomer dus 150 asielzoekers over van de gemeente Dordrecht. En komt daarmee tegemoet aan de wens van de Dordtse burgemeester Kolff om de asielopvang samen met de regio aan te pakken. In hoeverre dat echt lukt is onduidelijk.

Papendrecht wil bijvoorbeeld 85 asielzoekers opvangen in een voormalig politiebureau aan de Poldermolen, maar daar is nog geen definitief besluit over. Sliedrecht denkt na over het opvangen van minstens 100 vluchtelingen in Sliedrecht-Noord, maar of dat ook gaat gebeuren, is onduidelijk.

Wethouder Flach van Hendrik-Ido-Ambach: “Voor ons is het echt lastig geweest om een opvangplek te vinden. We hebben zelfs moeten uitwijken naar het water. Ik ben positief over de zoektocht van de buurgemeenten om hun aandeel te leveren. Daar heb ik alle vertrouwen in”.

De asielboot in Hendrik-Ido-Ambacht is een tijdelijke opvang, tot juli 2025.

Lees ook

Voegenbrood moet broodnodige restauratie molen Kyck bekostigen

Het is samengesteld uit verschillende graansoorten die zelf in de molen gemalen zijn: het nieuwste p...

Na moord of dodelijk ongeluk staat Niels nabestaanden bij in hun contact met media: 'Ik probeer hun verdriet te verwoorden'

Als familieleden te maken krijgen met een fataal ongeluk of een moord, is er niet alleen het grote v...

Bizarre gasrekening als Jaime verhuist: hij moet bijna 70.000 euro bijbetalen

Het leven van de Dordtse Jaime Quant komt compleet op zijn kop te staan als hij een mailtje van zijn...

Grasmat onbespeelbaar: competitieduel FC Dordrecht bij De Graafschap afgelast

De wedstrijd van FC Dordrecht bij De Graafschap, die maandagavond op het programma stond, is afgelas...

Flinke schade bij aanrijding tussen bestelbusje en trekker

Een trekker en een busje hebben maandag flinke schade overgehouden aan een aanrijding. De botsing ge...

Judith zet al meer dan 10 jaar kansarme kinderen in het zonnetje

Ze is de drijvende kracht achter de High Five Foundation in Dordrecht. Een stichting die kinderen va...